Puig-reig treu a licitació les obres de recuperació de la torre del Castell de Merola

El projecte d'uns 200.000 euros contempla una nova estructura que respecta i redibuixa el perímetre original desaparegut

04 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:15h
Aspecte actual del Castell de Merola de Puig-reig.
Aspecte actual del Castell de Merola de Puig-reig. | Diputació de Barcelona
El ple de l'Ajuntament de Puig-reig ha aprovat per unanimitat la sortida a concurs de les obres de consolidació i recuperació de la torre del Castell de Merola. Les obres es licitaran per un valor d'uns 200.000 euros. Segons ha explicat l'alcalde Josep Maria Altarriba al ple és un projecte executiu que s'ha fet conjuntament amb el Servei de Patrimoni Local (Spal) de la Diputació de Barcelona i que ha redactat l'arquitecte Carles Enrich Jiménez. 

"Està tot el procediment en marxa i tenim llum verda de Cultura de la Generalitat, un pas que era necessari en tractar-se d'un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)", ha dit Altarriba.
 
L’objectiu de la intervenció és la restauració i reforç de la torre del castell de Merola, amb la màxima adequació a la forma original. El projecte d'uns 200.000 euros contempla una nova estructura que respecta i redibuixa el perímetre original desaparegut, i recupera la funció de mirador amb el desenvolupament dels trams d'escales que s'encaixen en els nivells de sostres originals, els quals encara poden observar-se en les restes de la cara interior del mur conservat. 
 
Aquests trams d'escales consisteixen en un entramat de perfils de fusta massissa, de proveïdors locals, que s'uneixen a través de platines metàl·liques ocultes, que configuren una gelosia tridimensional de barres que recupera la volumetria original de la torre. L’accés a la torre  es realitza per una escala exterior, com era habitual en les torres de defensa, accés que es proposa portar a terme de forma controlada i guiada per la seguretat dels visitants.
 

Imatge del projecte de restauració de la torre del Castell de Merola. Foto: Diputació de Barcelona



El ple també ha aprovat una moció de suport a la candidatura de la Sardana a la llista representativa del patrimoni cultural i Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO.

Modificacions del pressupost

Així com també s'han acordat dues modificacions del pressupost. Una primera per 439.316,60 per les obres de la Torre Nova de Cal Pons, dividida en dos conceptes 307.521,62 de subvenció de l'1,5% Cultural de l'Estat i 131.794,98 que es finança a través d'un romanent de tresoreria.

Aquesta quantitat que conforma la modificació del pressupost, s'ha de sumar als 200.000 euros del projecte de la coberta, que aquest mes el Consell ha tret a licitació, perquè es finança al 50% amb el FEDER comarcal. 

La segona modificació de pressupost va ser per un valor de 1.144.314,71 euros. S'hi han incorporat automàticament romanents del pressupost anterior per un import de 923.484,36 euros que es poden destinar a operacions financerament sostenibles, 23.030,55 euros quant a creditors per operacions pendents d'aplicar, i 197.789,80 per tal d'amortitzar operacions vigents.

L'equip de govern ha informat que el pressupost de Puig-reig s'ha tancat en positiu i complint les regles de la despesa, de manera que es pot aplicar aquest superhàbit al pressupost. En els comptes de 2017 hi ha un romanent de tresoreria de 2.147.140,27 euros i un deute viu d'un 17,23%. El regidor del PDECat, Toni Clement, a l'oposicó, ha retret que "el 2017 no s'ha aplicat gairebé cap inversió prevista, i això és agafar aquestes quantitats i passar-les al 2018". 
Arxivat a