El pantà de la Baells afronta l'inici de l'estiu al 97% de la seva capacitat

El sistema de conques internes té aigua per garantir les demandes domèstiques per a un període superior a un any i també per garantir les campanyes de reg d'enguany

Redacció
04 de juliol del 2018
Actualitzat a les 14:15h
Estat actual de l'embassament de la Baells.
Estat actual de l'embassament de la Baells. | ACA
Els embassaments de les conques internes catalanes afronten l'inici de l'estiu amb més d'un 90% de reserves (625 hm3), segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua. En concret, el pantà de la Baells es troba al 97% de capacitat. 
 
Amb aquests volums, hi ha aigua per garantir les demandes domèstiques per a un període superior a un any i també per garantir les campanyes de reg d'enguany en gairebé tot el territori de les conques internes.
 
El sistema Ter Llobregat, que abasteix a la zona més poblada de Catalunya amb 5 milions d'habitants i al qual pertany la Baells, es situa al 94% de la seva capacitat, amb 575 hm3 emmagatzemats. Tots els embassaments que composen aquest sistema es situen per damunt del 90%. Pel que fa a l'embassament de Darnius Boadella, es situa al 67,4% (més de 41 hm3) i pot garantir les demandes domèstiques per a un període d'un any i la campanya de reg d'aquest estiu amb tota normalitat.
 
En la banda oposada hi ha els embassaments de Siurana i Riudecanyes, al 23 i el 46% respectivament. Aquesta zona de Catalunya ha estat la menys beneficiada per les pluges dels darrers mesos i això ha provocat una recuperació molt escassa de les seves reserves. Tot i els escassos valors, els petits increments de volum registrats en els darrers  mesos permeten incrementar l'aortació des de Siurana fins a Riudecanyes per tal de cobrir les demandes que resten fins a finals de campanya de reg.
 
Aquesta aportació permetrà igualment garantir les demandes d'abastament del Priorat que depenen de Siurana per a un període de dos anys.
 
Compliment dels cabals ambientals
 
L'1 de juny de 2018 va entrar en vigor l'obligatorietat d'uns cabals ambientals en un 50% dels trams fluvials de les conques internes. L'embassament de Foix, que està al 96,3% de la seva capacitat, està alliberant al llarg del mes de juny de manera continuada 0,25 m3/s, tant per garantir les demandes de reg com per complir amb els cabals ambientals.
 
Pel que fa al sistema Ter Llobregat, donat el nivell d'ompliment que presenten s'està alliberant des de Susqueda valors igual o superiors a 12 m3/s, mentre que des del sistema Llobregat valors iguals o superior als 12 m3/s, complint amb el que estableix el Pla de gestió.