El Comitè Europeu de les Regions convida a Avià a una trobada sobre energia a Brussel·les

El municipi berguedà participarà com a consultar a una reunió sobre el paper de les comunitats energètiques locals en la transició energètica a Europa

03 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:54h

Plaques solars en alguns edificis d'Avià. Foto: AjAvià


El Comitè Europeu de les Regions i la Comissió de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Energia ha convidat a Avià a participar com a consultor en una reunió a Brussel·les sobre "Models de propietat local de l'energia i el paper de les comunitats energètiques locals en la transició energètica a Europa". El comité organitza la trobada amb diferents actors europeus implicats en la sostenibilitat energètica. La reunió a la que Avià assistirà tindrà lloc el proper 10 de juliol a dos quarts d'onze del matí a l'edifici del Comitè Europeu de les Regions de la capital belga. 

El regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, ha explicat que el Comitè Europeu de les Regions ha buscat "diferents actors rellevants que estiguin interessats en temes d'energia, de sostenibilitat energètica i de durabilitat". Subirana ha detallat que el Comitè Europeu de les Regions "busca actors a diferents nivells, governs regionals, diputacions i municipis que tinguin alguna cosa a dir, per tal d'agafar opinions de com diem nosaltres que hauria de ser a Europa, el futur model elèctric i quin paper hi haurien de tenir les regions i municipalitats".

Subirana ha comentat que "per exemple, a Espanya, les municipalitats no tenim cap poder en aquest sentit, les xarxes es van privatitzar pel govern de torn; i per això poden posar lleis com l'impost al sol o et poden prohibir injectar energia a la xarxa". Una política energètica que Subirana considera que "ara està en entredit"; perquè "Europa està mirant que tots siguem productors i consumidors, que si tens plaques solars a casa, puguis injectar-ne a la xarxa i que els veïns puguin utilitzar aquesta energia sobrant".

Subirana ha explicat, doncs, que una de les qüestions que busca esbrinar el Comitè Europeu, a partir de consultors com Avià, és "quins són els colls d'ampolla legislatius, que impedeixen que la xarxa elèctrica i la producció energètica es democratitzi", ha comentat. 

Mesures de sostenibilitat

Entre les mesures implementades els últims anys per aconseguir una major sostenibilitat energètica al municipi, l'Ajuntament d'Avià ha pagat 100 euros a cada habitatge i negoci que hagi contractat l'electricitat a una companyia "verda", o que s'aculli a una "tarifa verda", i ha realitzat també la instal·lació de panells solars intel·ligents i il·luminació LED en tots els edificis públics. Així mateix, el consistori també ha procedit a la substitució dels llums estàndard de vapor de sodi i de mercuri d'alt consum per llums LED, i a la licitació del subministrament elèctric municipal a empreses que generaven energia a partir de fonts renovables. A més, s'han aïllat tots els edificis públics i s'han equipat amb termòstats.