Corpus

Berga millorarà el cordó de seguretat dels passacarrers de Patum

L'ajuntament ha pogut recuperar més fuets en altres ocasions gràcies al nou sistema de numeració de la pirotècnia

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 3 de juliol de 2018 a les 11:44 |
Els Gegants Vells a la plaça de Santa Magdalena el dissabte de passacarrers. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Berga estudiarà com millorar el cordó de seguretat dels passacarrers de Patum. Aquesta és una de les qüestions que van tractar-se en l'últim ple del Patronat de la Patum, que ha servit per fer una valoració global del funcionament de la festa, un mes després de la seva celebració. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que s'han observat diverses mancances que caldria millorar de cara a l'any que ve. En general, es valora positivament la feina feta. No obstant això, Garcia afirma que en els trams més conflictius de les passades, els carrers més estrets del nucli històric, el cordó que protegeix els músics no és prou efectiu, i dificulta la mobilitat dels músics i que aquests puguin continuar tocant. 

La regidora afirma que un dels principals esculls és que les persones de l'empresa de seguretat de privada que han de fer el cordó no estan acostumades a aquest tipus de tasca, perquè les necessitats de la Patum són molt diferents que el que podria ser un control de seguretat a l'entrada d'un concert o durant una activitat de festa major. "Ens trobem que hi ha empentes, i que aquestes persones que fan el cordó poden no saber com reaccionar en tots els casos, poden pensar que és una agressió", ha detallat Garcia. De manera que, una de les propostes que s'han fet durant la celebració del patronat, és escollir una persona interna que sigui coneixedora de la celebració per coordinar el cordó. "Que sigui algú que gestioni la resta de persones per assegurar-ne el desenvolupament", ha dit Garcia. En l'última Patum, els gegants també van trobar-se trams en què no podien desplaçar-se bé. 


El ple del Patronat ha considerat, com en anteriors edicions, que seria necessari agilitzar les passades, i s'ha parlat de valorar la incorporació de nous espais de la ciutat que tradicionalment no n'han format part. 

D'altra banda, el control d'accés a l'edifici de l'Ajuntament de Berga sí que s'ha considerat prou efectiu, un factor que es valora de manera positiva. 

Les comparses han retornat més fuets

L'òrgan gestor de la festa ha valorat positivament el sistema de repartiment que s'ha utilitzat enguany pels fuets. Segons la regidora, això ha permès recuperar més fuets que altres anys. Els fuets que fabrica Pirotècnia Igual tenen de fa temps un codi de barres per a assegurar-ne la traçabilitat, però enguany, a més, s'han enumerat. En aquest sentit, els responsables de les comparses han retornat a l'Ajuntament de Berga la cinquantena de fuets que s'havien entregat de més per si alguns dels que s'havien d'utilitzar no petaven bé. La mesura de major control dels fuets s'ha pres per l'enduriment de requisits que hi posa la delegació del Govern espanyol que aquesta Patum exigia saber, en compliment de la normativa vigent del foc, en quins actes petaven fuets, quina comparsa els utilitzava i quina quantitat de material explosiu s'hi dedicava en cada cas. 


D'altra banda, s'ha detectat funcionament incorrecte d’alguns fuets, aspecte que es traslladarà a l’empresa subministradora de la pirotècnia per a què ho millori de cara a l’any que ve.

Disminuir mínimament el nombre de places al balcó per guanyar espai

Durant el ple del Patronat també s'ha valorat la iniciativa d'obrir el balcó a la ciutadania, que ja va considerar-se en el darrer plenari de l'Ajuntament de Berga que havia estat positiva, tant per les persones que hi van accedir a les passades com pels sorteigs durant les Patums a plaça. L'any que ve es preveu repetir la iniciativa  disminuint lleugerament el nombre de places a sorteig perquè les persones que hi accedeixin puguin estar més còmodes. "Serà una reducció mínima de 3 o 4 places per guanyar una mica de comoditat", ha comentat Garcia. 

 

Participació