Els alcaldes demanen que es faci «una bona inspecció» a la C-16 «per evitar al màxim els accidents»

Els batlles de Cercs i Guardiola manifesten preocupació pels despreniments a la carretera | El Consell Comarcal del Berguedà demanarà a Territori que elabori un estudi que garanteixi la seguretat a la C-16

ACN/Redacció
02 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:38h

Estat d'un dels cotxes sobre els que va caure una roca aquest dissabte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El Consell Comarcal del Berguedà es reunirà la setmana vinent amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per analitzar els darrers despreniments ocorreguts a la carretera C-16, entre Guardiola de Berguedà i Cercs, i on dissabte va perdre la vida una persona. Segons ha explicat el president de l'ens comarcal, David Font, a la trobada hi assistiran els alcaldes del tram afectat que reconeixen estar "preocupats" per la situació i demanen que es faci una "bona inspecció" a la zona per "evitar al màxim els accidents".

Tal com va exposar dissabte David Font, el Consell Comarcal del Berguedà demanarà a Territori un informe que elabori un estudi que garanteixi la seguretat a la C-16. 
 
Un veí de Roda de Ter va perdre la vida dissabte al quilòmetre 111 de la C-16, al terme municipal de la Nou de Berguedà, en caure-li una pedra damunt del vehicle. A finals de maig, al quilòmetre 112 de la mateixa carretera, es va produir una important esllavissada que va obligar a tallar la via durant hores. En aquell cas, però, no hi va haver ferits.
 
Segons ha relatat el president del Consell Comarcal del Berguedà, el dia de l'accident mortal, la comunicació amb els responsables del Departament de Territori va ser "constant" i va ser llavors que ja es va acordar la trobada. "Volem que ens informin del motiu pel qual va caure la roca i que ens expliquin el que van fer fa un mes i mig, així com quines mesures es prendran a la via per assegurar la tranquil·litat al territori", avança Font.

En aquest sentit, afegeix, "més enllà de conèixer a través de l'informe geotècnic en quines zones cal col·locar malles protectores, demanarem un estudi que ens garanteixi que el terreny esta be i que no hi ha perill" pels conductors.
 
Preocupació als municipis
 
Des de Guardiola de Berguedà, l'alcalde, Josep Lara, reconeix que malgrat que el succés succeït dissabte va ser "fortuït", entre la població hi ha "preocupació". "Les pluges tornen el terreny inestable", diu el batlle, tot recordant que hi ha veïns que circulen cada dia per aquesta carretera. També l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, explica que la percepció és que "cada vegada que tenim aquests períodes de pluja llargs aquesta carretera es torna perillosa".

Tot i que els casos més greus són els succeïts aquest dissabte i el passat mes de maig, els alcaldes coincideixen en assegurar que els despreniments, en menor escala, són habituals, especialment durant la primavera.
 
Els batlles confien que des de Territori es posi fil a l'agulla. "La millor mesura és una bona inspecció per evitar al màxim els accidents", diu Calderer. També Lara espera que es duguin a terme accions per "entomar una solució definitiva".
 
Desviaments
 
Calderer, a més, afegeix la complicació que comporten pels veïns els talls a la carretera, que obliguen a desviar el trànsit per dins de Cercs causant "un gran caos", ja que hi ha punts on dos vehicles no arriben a passar. Recorda que, a banda del succeït aquest dissabte, el cap de setmana anterior també es va haver de tallar la via i desviar els vehicles per l'interior de Cercs per la caiguda d'uns cables a la C-16. En aquest cas, va ser un helicòpter el que va fer que els cables de mitja tensió acabessin a la via