El Consell Comarcal aprova el pla d’igualtat fins el 2021

Durant el plenari també va explicar-se que no s'han omplert les inscripcions del programa "Estiu Idiomes", un fet que obre la porta a replantejar la iniciativa

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
29 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:24h

Imatge del ple del consell comarcal d'aquest passat dimecres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La feina per a l'elaboració del pla d'igualtat va començar l'octubre de 2017 i ha comptat amb la participació de càrrecs electes i personal tècnic de l'ens comarcal. Dimecres 27 de juny es va celebrar el ple ordinari del Consell Comarcal del Berguedà que va aprovar, entre altres, l'aprovació del pla intern d'igualtat. 
 
El pla intern d'igualtat són un conjunt de mesures, polítiques i actuacions adreçades a eliminar les desigualtats i discriminacions per raó de sexe. L'objectiu general és generar un canvi en l'organització del Consell Comarcal del Berguedà, mitjançant mesures que afavoreixin la incorporació, permanència i el desenvolupament professional de les persones i garanteixin una participació equilibrada de dones i homes en tots els llocs de treball i nivells de responsabilitat, segons va explicar-se en ple ordinari del consell del mes de juny, el passat dimecres.

L'aprovació del pla va ser per unanimitat. El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, va exposar que es tracta d'un treball conformat per "140 pàgines de metodologia, anàlisis i plans d'acció" i que suposa "un molt bon document de treball". Font va mostrar-se satisfet per l'aprovació i, en el pla positiu, va assenyalar que "en les administracions no existeixen grans desigualtats salarials entre homes i dones, les tasques estan igualment valorades". La consellera comarcal a l'oposició, Ermínia Altarriba (ERC), va felicitar "als professionals que han fet possible el document, no només tenim la possibilitat d'aplicar-lo, sinó l'obligació". 

També, a l'oposició, la consellera comarcal de la CUP, Mònica Garcia, va expressar-se en aquest sentit, si bé va advertir que en altres administracions el pla ha entrat en vigor quan ja havia quedat desfasat, una qüestió que Font va assenyalar que no succeïa en aquest cas. "És un repte i una obligació fer-lo possible, per suposat que ens felicitem per tenir-lo", va afegir Garcia. 
 
El pla es diferencia en dues parts, la diagnosi i el disseny del pla d'acció. En la diagnosi s'obtenen dades, s'analitzen i es detecten les principals necessitats i problemàtiques En aquesta diagnosi no s'han detectat situacions "greus" en referència a la igualtat entre dones i homes, segons fonts del consell, si bé és cert que s'ha vist que hi ha alguns aspectes a millorar. En el pla d'acció es detallen les mesures i actuacions necessàries, per tal de corregir o eliminar les desigualtats o discriminacions per raó de gènere.
 
La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia ha estat l'encarregada de la redacció del pla amb coordinació amb el Consell Comarcal del Berguedà.

  Consulta aquí el pla d'Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà. 

El programa "Estiu Idiomes" no s'omple


Durant el ple comarcal també va aprovar-se la ratificació del programa "Estiu Idiomes", pel qual l'ens comarcal havia previst una partida de 8.500 euros, si bé finalment no s'han omplert les inscripcions, i s'hi dedicaran uns 2.000 euros.

El conseller d'Ensenyament, Llorenç Altozano, va assegurar que la volunat era subvencionar "el màxim d'alumnes possibles, atorgant fins a 17 beques", però va destacar que aquest curs la iniciativa havia sortit tard per una qüestió relativa a l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) i que finalment són quatre els alumnes que s'hi han adherit. 

El programa consisteix en acompanyar un curs intensiu de llengua anglesa d'un camp de treball en un altre país d'Europa, una estada que cobreix amb 500 euros el Consell Comarcal del Berguedà. Altozano va assegurar que els diners de la partida que no s'utilitzin: "intentarem canalitzar-los, reconvertir-los", i va plantejar-se, de cara a l'any vinent, obrir la convocatòria a la franja d'edat inferior als 18 anys. 

Durant el ple també va aprovar-se la licitació de les obres per aturar la degradació de la Torre Nova de Cal Pons, a Puig-reig, i el concurs per a 39 illetes de contenidors que han de fer possible el porta a porta