El primer cens de llúdriga a Merlès vol confirmar l'augment d'exemplars a la riera

Una cinquantena de voluntaris participaran aquest cap de setmana a l'activitat que organitza l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA)

29 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:57h
Llúdriga, imatge il·lustrativa.
Llúdriga, imatge il·lustrativa. | Gencat
Una cinquantena de voluntaris participaran aquest cap de setmana en el primer cens visual de llúdriga a la riera de Merlès, una activitat que organitza l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA), amb el suport del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. L'ADEFFA gestiona el Centre Camadoca de Santa Maria de Merlès, al Berguedà. 

L'objectiu és conèixer la distribució actual de la llúdriga a la riera; ja que, per l'observació de rastres que s'ha dut a terme fins ara, s'estima que hi ha hagut un augment de les poblacions. Núria Valls, una de les responsables d'ADEFFA, ha explicat a NacióBerguedà que l'entitat està satisfeta perquè "malgrat els horaris en què es fan les observacions, s'han inscrit cinquanta voluntaris, que està molt bé". Valls ha assegurat que és la primera vegada que a Merlès s'utilitza aquest mètode visual de cens. "Està una mica relacionat amb la qüestió del cranc invasor, perquè hem vist que, juntament amb aquests, ha augmentat la llúdriga", ha dit Valls.

"La llúdriga s'ha distribuït fins i tot, de vegades, a la capçalera del curs fluvial", ha comentat Valls. "Volem saber què passa, perquè encara que és bo que hi hagi llúdrigues, has de saber quanta n'hi ha per conèixer-ne la distribució, ja que és una espècie que també interactua amb altres animals", ha comentat Núria Valls. 

L'activitat a Camadoca començarà aquest divendres a les 5 de la tarda amb una xerrada sobre la metodologia que es farà servir i l'evolució de la llúdriga a Catalunya, a càrrec justament de Jordi Ruiz Olmo, doctor en Biologia, subdirector general d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental del departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP). Ruiz és la persona que va crear la metodologia que s'utilitzarà per fer aquest cens, que s'ha aplicat ja a altres rius com el Ter.

Es faran quatre observacions, divendres al vespre, dissabte a la matinada i vespre i diumenge a la matinada, i els voluntaris que hi participen seran sempre persones majors d'edat. Es podrà seguir la informació a través de l'etiqueta #censlludrigamerlès a les xarxes socials.

Núria Valls ha detallat que "les llúdrigues són molt territorials, i també hem vist que maten el visó europeu (Mustela lutreola)". A partir del cens, l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona es proposa saber quina és la densitat de llúdriga a la zona, per tal de gestionar-ne la presència i saber en quins punts es troba. "Pels excrements, sabem que n'hi ha força i que ha pujat des del Llobregat", ha comentat Valls. 

Tasques per protegir l'hàbitat i la fauna

La responsable d'ADEFFA subratlla la importància del suport del departament de Territori en la tasca que realitzaran aquests dies perquè, encara que els voluntaris no cobren, l'entitat sí que es fa càrrec dels seus àpats durant aquests dies. "També hi ha una preparació prèvia, s'han de marcar els 35 punts on hi haurà observacions", ha matisat. 

Valls destaca que han rebut una subvenció d'uns 40.000 euros per diverses de les tasques que realitzen entorn de la fauna de la riera. "Amb aquesta quantitat restaurarem l'hàbitat, restaurarem un canal per nàiades, també anomenades petxines de riu, estem fent el seguiment de tota la població de cranc autòcton perquè l'any passat va haver-hi un brot de malaltia, entre moltes altres coses", ha comentat Valls. "Hi ha els rètols de la regulació de la riera de Merlès que també s'han pagat amb aquesta subvenció", ha afegit.