La CUP de Berga proposa declarar persona non grata Felip de Borbó

La candidatura presentarà la moció al Ple Municipal que es realitzarà aquest dijous

per Redacció, 4 de juny de 2014 a les 21:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Felip i Letícia, aquest dimecres a Navarra. Foto: Vincent West/Reuters/EP
 
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Berga presentarà al Ple Municipal d'aquest dijous una moció perquè es declari Felip de Borbó i qualsevol altre Cap d'Estat espanyol persona non grata a Berga. Proposen aplicar aquesta consideració a Felip de Borbó "o qualsevol altra persona que pugui esdevenir cap de l'estat espanyol" i de fer-ho "fins que la independència de Catalunya o la seva pertinença a l'estat espanyol no s'hagin pogut discernir democràticament per via referendària".
 
Segons la CUP, l'abdicació del rei Joan Carles i l'imminent canvi del Cap de l'Estat en favor del seu fill Felip de Borbó ha tingut raó de ser davant l'actual situació que viu Catalunya i la voluntat de decidir el seu futur mitjançant un referèndum el proper 9 de novembre. La CUP considera que l'abdicació del Rei ha estat una estratègia per "redirigir el debat sobre la independència, vers el debat en clau espanyola sobre la ratificació del règim monàrquic o la instauració d'una república".
 
A més, argumenten que aquesta estratègia és la mateixa que es va utilitzar a mitjans dels anys setanta quan la mort del dictador Francisco Franco va donar pas a l'actual sistema de Caps d'Estat.
 
Per altra banda, en el cas d'una hipotètica república, la CUP creu que tampoc hi ha garantia que "l'anticatalanisme de l'Estat reverteixi el seu sentit d'actuació" pel que fa a la llengua i identitat catalana, a les competències municipals, a la legislació en favor del "capitalisme oligàrquic" i a l'espoli fiscal.
 
En aquest sentit, la CUP recorda que els berguedans i els catalans ja es van pronunciar de forma democràtica en favor de la independència a la consulta celebrada el 13 de desembre del 2009, i ho van tornar a fer a les eleccions del 25 de novembre del 2012. Per altra banda, en virtut de la Declaració de Sobirania del 23 de gener del 2013 aprovada pel Parlament de Catalunya, es va especificar que el poble de Catalunya tenia, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà. Per tant, la CUP sentencia que es té "plena potestat per decidir el seu futur polític col·lectiu sense ingerències externes de cap mena".
 
Moció de suport a Jaume Sastre
 
El partit independentista també presentarà demà al Ple una moció de suport al vaguista de fam i professor de llengua a les Illes, que porta més de 30 dies en vaga de fam per defensar l'ensenyament en català.
 
A la moció, la CUP també demana instar el president de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, a dialogar amb la societat illenca per buscar una solució al conflicte educatiu provocat arran de l'aprovació del Tractament Integrat de Llengües (TIL).

 

Participació