Un 97,99% dels estudiants berguedans aproven la selectivitat

De 149 alumnes que van fer els exàmens n'han suspès només tres

28 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:39h
Exàmens de selectivitat.
Exàmens de selectivitat. | Martí Albesa
Un 97,99% dels alumnes berguedans que aquest mes de juny s'han presentat a les PAU han aprovat les proves. En total són 149 estudiants que han tret de mitjana una nota de 6,5. A Catalunya, el 96% dels estudiants que aquest mes de juny s'han presentat a les PAU han aprovat les proves. Uns  27.803 estudiants que han tret de mitjana una nota de 6,622. A nivell de tot Catalunya, la matèria comuna amb una nota més alta és l'alemany, amb un 8,55, seguida de l'italià, amb un 7,91, i l'anglès, amb un 7,41. La nota més baixa és la llengua castellana i literatura i la història, amb un 6,46.

Per centres educatius, a la comarca, el que té més volum d'alumnes i ha presentat més persones a la selectivitat, ha estat l'Institut Guillem de Berguedà de Berga. Fins a 73 alumnes d'aquest centre de la capital berguedana van fer els exàmens de selectivitat, i només n'ha suspès un. El Guillem de Berguedà registra les notes més altes amb un 9,5, un 9,3 i dos joves que han aconseguit el 9,1. Segons les dades facilitades pels centres berguedans, la nota més alta de la comarca és justament alumna d'aquest institut de la capital berguedana. Es tracta de Sheila Canudas Perarnau de Berga, que ha tret un 9,5. 

L'Institut de Puig-reig, el segon amb més alumnes que han fet la prova de les PAU, va presentar a les proves 31 alumnes. D'aquests n'han aprovat 30. En aquest cas, la nota més alta és un 8,6 de l'alumna Jara Argemí Rebullida. 

D'altra banda, l'Institut Pere Fontdevila de Gironella ha presentat 19 alumnes, i ha aconseguit un 100% d'aprovats. A Gironella, la nota més alta de les PAU és un 8,5, d'Elena Raya Crespí.  

De l'Institut Alt Berguedà de Bagà, un total de 13 alumnes van fer les proves, i en aquest cas també han aprovat tots. La nota més alta de selectivitat és un 7,8 de Míriam Amills. 

A l'Escola Xarxa de Berga han aprovat dotze de tretze estudiants que s'han sotmès a les proves de la selectivitat. En aquest cas, la nota més alta és un 8,5, d'Iria Garcia. 

Canvis a les PAU per al 2020

La Secretaria d'Universitats i Recerca ha informat també que el sistema de ponderacions per calcular la nota d'admissió als graus universitaris canviarà a partir del 2020. La principal novetat és que les matèries de modalitat que serveixen als estudiants per pujar nota en l'admissió deixen d'estar adscrites a les cinc branques de coneixement i per tant, es dota de més flexibilitat a les universitats per determinar quines assignatures tenen més pes per accedir a una determinada titulació. Les universitats han acordat un nou quadre de ponderacions on, com a mínim, hi ha per a cada grau, tres matèries de modalitat que ponderen al màxim coeficient possible. 

Amb aquest sistema, per exemple, es donarà més pes a Història de la Filosofia que, en desaparèixer els darrer any de la fase general, ponderarà a tres graus de ciències de la salut, fisioteràpia i infermeria, amb un 0,2 i a psicologia amb un 0,1. També ponderarà amb un 0,2 en dues dobles titulacions d'enginyeria, una de matemàtiques i una altra de nutrició, així com en més titulacions d'Arts i Humanitats i Ciències Socials. Així, passarà de ponderar per entrar a 162 graus, a 252 titulacions. 

El sistema de ponderacions serà igual en tots els títols de grau d'idèntica denominació per garantir l'equitat del sistema d'accés a la universitat.