El Festival de Música Antiga dels Pirineus fa una aposta per combinar cultura i turisme

El certamen enceta el compte enrere cap a una vuitena edició que, entre 37 municipis del país, portarà concerts a Berga, Saldes, Bagà i Avià

26 de juny del 2018
Actualitzat a les 14:43h
Presentació a Berga del Festival de Música Antiga dels Pirineus.
Presentació a Berga del Festival de Música Antiga dels Pirineus. | Pilar Màrquez Ambròs
El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) va néixer amb la participació de 10 municipis i en aquesta vuitena edició suma 52 concerts en 37 municipis. Al Berguedà hi participen les poblacions d'Avià, Bagà, Saldes i Berga, encara que enguany no repetirà Guardiola de Berguedà. Josep Maria Dutrèn, director artístic del certamen, ha explicat aquest dimarts a Berga que l'oferta musical del FeMAP combinarà música, patrimoni i turisme. Dutrèn ha assegurat que "és un festival que encarem amb molta il·lusió perquè té més activitats i creixement" i ha subratllat que "la primera de les novetats a la comarca és la incorporació del municipi de Saldes, concretament el nucli de Maçaners: hi ha moltes ganes i aquesta voluntat de provar-ho". 

Dutrèn ha parlat en una roda de premsa de presentació del festival, acompanyat de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, l'alcalde Bagà, Nicolàs Viso, la regidora de Cultura d'Avià, Elisenda Martí, i l'alcalde de Riner (Solsonès), Joan Solà. "A Berga hem fet un petit canvi d'espais", ha assenyalat. Així, tant ell com l'alcaldessa de Berga han explicat que dels quatre concerts que hi ha a la capital berguedana, tres seran a l'església de Sant Joan de Berga i el quart es farà a Sant Quirze de Pedret. "No fem el concert que havíem fet altres estius al santuari de Queralt pels problemes acústics que té aquell temple, ho fèiem per la devoció de la ciutadania, però no permet una bona sonorització".

El director artístic del FeMAP ha defensat la tria de Sant Quirze de Pedret i també l'hora. "Un any ja vam fer-ho a Sant Quirze de Pedret, però era de nit, el concert d'aquest 2018 es fa a mitja tarda i ens permetrà gaudir del paisatge, que la gent pugui baixar i pujar a peu tranquil·lament", ha dit. 

"Tres dels concerts que es fan a Berga van acompanyats de visites guiades, que és la part que incorpora en aquesta edició el FeMAP, per una banda una visita a Sant Quirze de Pedret, per l'altra una visita a la Berga Carlina i un Tomb per Berga", ha comentat Venturós. 
 

El director artístic del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Dutrèn ha avançat que a Avià el concert es farà al porxo que hi ha al costat de l'església de Sant Vicenç d'Obiols, una prova pilot que es realitza enguany esperant que la climatologia acompanyi i amb l'objectiu que el públic passi la menor calor possible, mentre que a Bagà l'actuació tindrà lloc a l'església de Sant Esteve. L'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, ha valorat que "cal continuar apostant fort per tenir aquesta expressió cultural tan ferma i tan potent, gràcies a què existeix aquest festival, molts dels nostres municipis, podem gaudir d'un nivell de música i d'un nivell de cultura, que difícilment des les institucions locals podríem dur a terme". 

Viso ha remarcat l'esforç fet per encaixar el concert de la vila de Bagà amb el cap de setmana del Mercat Medieval, el 13 de juliol. "El concert del refugi del Niu de l'Àliga el 12 d'agost el compartim amb Alp, que si el temps acompanya és una experiència espectacular a 2.500 metres d'alçada, amb música d'aquell nivell i en petit comitè", ha dit.

Elisenda Martí ha recordat que aquest és el setè any de participació d'Avià, i elogiat l'oportunitat que ofereix el cicle de concerts per tal que molts dels habitants gaudeixen de música de bona qualitat i de música antiga. "La paraula FeMAP ja no és estranya per a ningú", ha dit. Martí ha estat d'acord en què l'aposta per les visites turístiques que s'ofereixen enguany en el marc del festival són un encert. "Al Berguedà es visitarà, entre d'altres, l'explotació de Cal Serrador i això és una oportunitat pel territori i per dinamitzar-ne els recursos turísticament", ha destacat. 
 

Elisenda Martí, Nicolàs Viso, Josep Maria Dutrèn, Montse Venturós i Joan Solà, en roda de premsa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Pel que fa a les dates, a Berga el FeMAP arriba el 6 de juliol a les 9 del vespre a l'església de Sant Joan amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català. També hi ha actuacions el 14 de juliol i el 23 d'agost, a les 9 i al mateix temple de Sant Joan. Serà el torn de The Illyria Consort i Eduardo Paniagua, respectivament. El concert a Pedret es farà el 5 d'agost a les 6 de la tarda, i anirà a càrrec de Sergey Malov. 

A Maçaners actuarà Artemandoline, el 20 de juliol a les 8 vespre. Es tracta d'un grup de Luxemburg que participa al festival amb el suport del seu govern, que li ha sufragat el desplaçament. Així mateix, a Avià l'actuació serà del Quartet Teixidor, el 15 de juliol a dos quarts de 8 del vespre i a Bagà es farà el 13 de juliol a les 9 del vespre amb Cor Lieder Càmera. Tal com ha subratllat Nicolàs Viso, també hi haurà un concert al refugi del Niu de l'Àliga, de Johanna Rose i Josep Maria Martí Duran, el 12 d'agost a les 7 de la tarda. 

Cada concert vol anar acompanyat d'una "experiència global", ampliat a través dels nous packs turístics. L’oferta musical tornarà a mesclar concerts amb altres actes, com ara visites guiades a l’entorn o al patrimoni dels llocs on es realitzen els concerts, degustacions o activitats culturals incloses en l’entrada. Com a novetat, el FeMAP incorpora la iniciativa de les Escapades Musicals, uns productes turístico-culturals de dos o tres dies combinats amb un parell o tres de concerts, i un seguit d'activitats complementàries, que poden anar des de visites guiades, fins a museus, monuments, jaciments, activitats artístiques i descoberta d’artesans, o passejades per l'entorn natural. Les entrades per a cada concert, packs turístics i Escapades Musicals es poden comprar i consultar a través d'aquest enllaç web.

A més, hi haurà el FeMAP Social, que pretén "fer arribar la música antiga a col·lectius que ho tenen molt difícil, com ara la gent gran", ha afirmat Josep Maria Dutrèn, director artístic del certamen. Els representants dels consistoris han estat d'acord en què aquests concerts són una oportunitat a dues bandes, tant pel públic al qual va dirigit com pels alumnes que ho fan possible. 
 
Inauguració de luxe amb l'Escolania de Montserrat
 
L'Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat obriran el programa a la Seu d'Urgell el 29 de juny, amb Cererols i altres compositors montserratins. Serà una jornada inaugural de luxe i d'alt nivell. Justament, l'Escolania de Montserrat també actuarà l'1 de juliol al Santuari del Miracle de Riner, a les 7 de la tarda. Així mateix, Sergey Malov serà a la sala gran del santuari de Riner un dia abans de la seva actuació a Pedret: el 4 d'agost a les 7 de la tarda.

Suport a l'alcaldessa de Berga

Els presents a la roda de premsa del FeMAP a Berguedà i Solsonès han mostrat també la seva solidaritat amb l'alcaldessa de Berga per la sentència que la inhabilita pel fet de no haver tret l'estelada de l'ajuntament en períodes electorals. S'han expressat en aquests termes el director artístic del festival, Josep Maria Dutrèn, l'alcalde de Riner Joan Solà i també l'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, que governa el municipi de l'alt Berguedà amb una marca blanca vinculada al PSC. 
Arxivat a