La biomassa, el patrimoni rural i la fotografia centraran la 25a Universitat d'Estiu de la Natura

Les inscripcions pel projecte universitari que té lloc a Berga i comarca estan obertes fins al 3 de juliol | Una conferència oberta al públic del fotògraf de natura i creador de la pel·lícula 'El Viatge de l'Unai' serà l'acte central de la UCEN 2018

22 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:52h
Imatge de l'edició de la UCEN que va tenir lloc  l'any passat i en què es va parlar del patrimoni industrial.
Imatge de l'edició de la UCEN que va tenir lloc l'any passat i en què es va parlar del patrimoni industrial. | Cedida
Per vint-i-cinquè any consecutiu, Berga acollirà la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura (UCEN) de l'Exploratori de Recursos de la Natura. El projecte universitari, que opta per aprofitar els recursos naturals del Berguedà per fer sortides de camp, es desenvoluparà entre els dies 9 i 18 de juliol i s'opta enguany per tractar diversos temes: la biomassa forestal, el patrimoni rural i la fotografia de natura. 

De la mà de professors de la Universitat Politècnica de Catalunya i d'altres professionals especialitzats, la UCEN ofereix cursos que combinen les classes teòriques amb les sortides. La codirectora de la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura (UCEN), Dolors Grau, ha explicat a NacióBerguedà que "celebrar el vint-i-cinquè aniversari ens fa molta il·lusió" de manera que "hem escollit diversos temes pels cursos que s'impartiran, entre els quals un de més tècnic però arrelat a la comarca que és la qüestió forestal i de la biomassa". Segons Grau, "el motiu d'escollir parlar de biomassa és també perquè s'està a punt de posar en marxa la planta de biomassa del polígon de la Valldan i vàrem creure que era una molt bona ocasió per donar a conèixer una iniciativa lligada a l'aprofitament energètic que és lloable de destacar". El curs sobre biomassa es farà el 9 i 10 de juliol. 

En aquest curs, s'aprofitarà per conèixer de primera ma una iniciativa pionera en aquest sentit: La Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, idea extrapolable en altres indrets. Així mateix s’analitzaran els diferents tipus de biomassa aprofitables i els arbres més adients des del punt de vista de la seva explotació.

Un altre curs serà el dedicat al patrimoni rural l'11 i 12 de juliol. "L'any passat ens vàrem iniciar en aquesta qüestió del patrimoni i vam fer un monogràfic sobre l'industrial, i aquest any explorarem el patrimoni rural", ha avançat Grau. En aquest curs s'explicarà com el paisatge rural popular es conforma tant a base de l’entramat de carrers i edificis tradicionals dels barris vells dels nuclis urbans, com de l'entorn agrícola immediat i l’arquitectura que n’és pròpia (camins entre tàpies d’horts i masies). Es presentaran les diferents formes d’aprofitament de recursos i adaptació i transformació del paisatge (urbà i agrícola). A més, es fa coincidint amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. "Ens agradarà veure el Barri Vell de Berga, als molins industrials dels segles XVIII i XIX, els callissots que són molt típics d'aquí i és una paraula que no es fa servir enlloc més, i el tramvia de sang", ha valorat Grau. 

També hi haurà un curs dedicat a la fotografia de natura, el 13 i 14 de juliol, que suposa una novetat en si mateix. Grau ha dit que "temes de fotografia n'hem fet a través d'altres cursos, però no havíem fet específicament un curs de fotografia". Grau ha detallat que es tractarà de fotografia de natura des d'una vessant tècnica però també creativa. Es faran també una sessió de fotografia contemplativa a Pedret. 


Conferència d'Andoli Canela, fotògraf del National Geographic

Lligant-ho amb la fotografia, enguany s'ha introduït a la UCEN un acte central obert a tots els públics, divendres 13 de juliol a dos quarts de 8 del vespre, al pavelló de Suècia. Serà la conferència "A la recerca del salvatge", a càrrec d'Andoni Canela, fotògraf i director de la pel·lícula "El viatge de l'Unai", un treball que Grau elogia per la seva qualitat. "El viatge de l'Unai" és la història d'un nen de deu anys, l'Unai, i la seva família en un viatge extraordinari al voltant del món. Andoni Canela és fotògraf de natura del National Geographic. 

El quart curs que ofereix la UCEN és el de recursos naturals que és transversal i es fa cada any a la tarda, del 9 al 13 de juliol. 

Els cursos estan inclosos dins la programació de cursos d'estiu de la Xarxa Vives d’Universitats, que aplega Universitats de parla catalana, i per aquest motiu poden ser reconeguts com a crèdits ECTS. També es troben inclosos dins del Pla de Formació Permanent del professorat de Secundària i Primària del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. L'organització la formen l'Exploratori de Recursos de la Natura, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'Ajuntament de Berga, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Berguedà. 
 
Les inscripcions estan obertes fins al 3 de juliol. 
Arxivat a