L'alcaldessa de Berga, condemnada a 6 mesos d'inhabilitació per no retirar l'estelada de l'ajuntament

Montse Venturós desobeirà i continuarà en el càrrec

21 de juny del 2018
Actualitzat a les 15:27h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, al Ple de Berga
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, al Ple de Berga | Aida Morales
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha estat condemnada pel jutjat de Manresa a sis mesos d'inhabilitació i tres més de multa amb una quota diària de sis euros per no haver despenjat l'estelada de la façana de l'Ajuntament. El delicte pel qual estava acusada és el de desobediència. La sentència no és ferma i Venturós encara pot recórrer.

Tot i això, segons ha pogut saber NacióDigital, Venturós desobeirà i continuarà com a alcaldessa. La decisió es va prendre ahir al vespre en una assemblea d'urgència davant la imminent sentència que s'ha conegut aquest dijous. 

Segons la jutge, resulta provat que Venturós no va despenjar l'estelada, encara que se li va notificar diverses vegades, i que ella va optar per una "mera inactivitat o passivitat davant de l'ordre legítima rebuda per part de la Junta Electoral" en les dues campanyes electorals del 2015. A més, prossegueix, també va manifestar directament, en el seu interrogatori durant el judici, que faria "cas omís" a tot allò que vingués dels tribunals i jutjats espanyola.

Per això, considera que els fets son "constitutius d'un delicte de desobediència comès per autoritat pública", tot i que li imposen la pena mínima. Pel que fa a les costes processals, també les haurà d'assumir Venturós. 

El judici contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), per haver-se negat a retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament durant dues convocatòries electorals el 2015, va celebrar-se el passat 21 de maig. Montse Venturós s'enfronta a sis mesos d'inhabilitació i a una multa de 540 euros per no haver despenjat l'estelada del balcó de l'Ajuntament de Berga les eleccions del 27 de setembre de 2015 i les generals del 20 de desembre de 2015. En sortir de la vista oral, on va denunciar que l'havien sotmés a un judici polític, Venturós va apuntar ja a la possibilitat de desobeir una eventual inhabilitació. 

En fase d'instrucció, Venturós va plantar el jutge el 5 d'abril i el 17 d'octubre de 2016. Quan va ser posada a disposició judicial el 4 de novembre d'aquell any, va defensar davant del magistrat la decisió de no retirar la bandera estelada del consistori perquè "en aquest cas l'Ajuntament tenia un mandat claríssim que era mantenir l'estelada al balcó de l'edifici consistorial". Més tard, la causa va arxivar-se. Encara que aquesta va ser una decisió que la fiscalia va recórrer a l'Audiència de Barcelona i que va acabar desembocant en el judici del passat mes de maig al Jutjat Penal número 2 de Manresa.

La fiscalia va mantenir el 21 de maig la petició de 540 euros de multa i mig any d'inhabilitació per un delicte de desobediència, mentre que el seu advocat defensor Benet Salellas va demanar-ne l'absolució. 

xxxxx
 

Sentència del TSJC a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós by naciodigital on Scribd