Venturós desobeirà i continuarà com a alcaldessa encara que el jutge la inhabiliti

La CUP ha pres la decisió en una assemblea aquest dimecres, si bé la batllesa ha assegurat aquest dijous que la determinació no està presa

21 de juny del 2018
Actualitzat a les 15:28h
Montse Venturós somrient a la sortida dels  jutjats el passat 21 de maig.
Montse Venturós somrient a la sortida dels jutjats el passat 21 de maig. | Pilar Màrquez Ambròs/Arxiu
Montse Venturós desobeirà i continuarà com a alcaldessa de Berga encara que el jutge la inhabiliti. Segons ha pogut saber NacióBerguedà, la CUP va prendre la decisió en assemblea aquest dimecres a l'espera que la sentència es conegui en les properes hores. Aquest dijous l'alcaldessa de Berga ha negat, no obstant, que sigui una determinació que estigui presa. Segons el tuit de l'alcaldessa, "la decisió es prendrà un cop estudiada la sentència". La sentència no serà ferma, ja que Venturós encara la pot recórrer a l'Audiència de Barcelona. 

Venturós ha apuntat en diverses ocasions a la possibilitat de desobeir. A la sortida de la vista oral del passat maig, va assenyalar que desobeiria en cas que la sentència la inhabilités. "Es manté la desobediència si hi ha inhabilitació. Partíem d'un principi de legitimitat popular per sobre de la legalitat establerta. I això implica desobeir", va argumentar llavors.

El judici contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), per haver-se negat a retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament durant dues convocatòries electorals el 2015, va celebrar-se el passat 21 de maig. Montse Venturós s'enfronta a sis mesos d'inhabilitació i a una multa de 540 euros per no haver despenjat l'estelada del balcó de l'Ajuntament de Berga les eleccions del 27 de setembre de 2015 i les generals del 20 de desembre de 2015. En sortir de la vista oral, on va denunciar que l'havien sotmés a un judici polític, Venturós va apuntar ja a la possibilitat de desobeir una eventual inhabilitació. 

En fase d'instrucció, Venturós va plantar el jutge el 5 d'abril i el 17 d'octubre de 2016. Quan va ser posada a disposició judicial el 4 de novembre d'aquell any, va defensar davant del magistrat la decisió de no retirar la bandera estelada del consistori perquè "en aquest cas l'Ajuntament tenia un mandat claríssim que era mantenir l'estelada al balcó de l'edifici consistorial". Més tard, la causa va arxivar-se. Encara que aquesta va ser una decisió que la fiscalia va recórrer a l'Audiència de Barcelona i que va acabar desembocant en el judici del passat mes de maig al Jutjat Penal número 2 de Manresa.

La fiscalia va mantenir el 21 de maig la petició de 540 euros de multa i mig any d'inhabilitació per un delicte de desobediència, mentre que el seu advocat defensor Benet Salellas va demanar-ne l'absolució. 



 
Arxivat a