L'acció «Un poble empresonat» arribarà a Berga del 6 al 8 de juliol

La plaça de les Fonts de la capital berguedana és el lloc escollit per col·locar-hi dues cel·les de denúncia a la situació dels presos polítics i exiliats

20 de juny del 2018
Actualitzat el 06 de juliol a les 20:47h
Representants d'Òmnium, de l'ANC Berguedà i de partits polítics en la presentació en públic de l'acció.
Representants d'Òmnium, de l'ANC Berguedà i de partits polítics en la presentació en públic de l'acció. | Pilar Màrquez Ambròs
L'acció "Un poble empresonat" arribarà a Berga del 6 al 8 de juliol. Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana, juntament amb d'altres entitats i col·lectius, promouen l'acció pacífica que permet tancar-se per torns en una presó.

Una performance que vol posar de manifest "el dèficit democràtic" que viu l'Estat espanyol i la privació de llibertats de presos polítics i exiliats. La presidenta d'Òmnium Cultural del Berguedà, Montserrat Soler, ha explicat que "aquesta és una acció que va començar a Osona" i que es fa "per recordar" que hi ha polítics catalans i representants d'entitats cíviques empresonats. En el cas del Berguedà, Òmnium i l'ANC ho posen en marxa en col·laboració amb els partits polítics sobiranistes PDECat, ERC i CUP, així com amb els CDR de Cercs i la Valldan. "En algunes ciutats la iniciativa l'han portat l'ANC i Òmnium, però aquí ho hem volgut fer més transversal, també amb els partits polítics", ha dit Soler. 

La plaça de les Fonts de la capital berguedana és el lloc escollit per col·locar-hi dues cel·les d'empresonament. Un contenidor envoltat de barrots que disposa de dues cel·les, amb una taula, una cadira, un llit, diverses mantes, una estufa, un matalàs, coixí i llum, una porta, un extintor i una bústia. Les persones que voluntàriament participin d'aquesta acció realitzaran torns de dues hores, ja sigui de dia o de nit, amb qualsevol inclemència meteorològica. "Moments excepcionals, requereixen accions també excepcionals", han defensat els representants de les entitats organitzadores. 

La persona que decideixi tancar-se estarà acompanyada en tot moment, i cada pres tindrà la clau de la seva cel·la. Fins i tot, podrà deixar la porta sense tancar, però les entitats recomanen tancar amb clau per experimentar al màxim la vivència dels presos. "L'objectiu és fer palesa la no normalitat que suposa l'existència de presos polítics", ha afirmat Soler. 
 
Aquesta acció, iniciada a Vic el passat 18 de novembre, ha itinerat per diferents ciutats catalanes com Vilafranca del Penedès, Manresa, Olot, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Tàrrega o Granollers. 

El lloc escollit és la plaça de les Fonts perquè "és un lloc cèntric, que és molt visible i on no hi ha molt soroll, les cel·les estaran situades al centre de Berga però no s'entorpirà el dia a dia de la ciutat", ha comentat també el coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche.

Escriche ha afegit que per inscriure's i participar a la iniciativa cal accedir a la pàgina web unpobleempresonat.cat i allà omplir el formulari que hi ha a l'apartat d'inscripció; o bé omplir una butlleta a la parada que fa l'ANC Berga els dissabtes al mercat setmanal. 
Arxivat a