La desena Festa dels Templers veu el model consolidat i manté l'accent en la recreació històrica

La celebració puig-reigenca ofereix aquest divendres l'inici de festa amb un concert a Cal Pons, si bé celebrarà la seva majoria d'actes el cap de setmana dels dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol

19 de juny del 2018
Actualitzat a les 21:07h
Membres de l'Associació dels Templers de Puig-reig amb el regidor de Cultura, Jesús Subirats.
Membres de l'Associació dels Templers de Puig-reig amb el regidor de Cultura, Jesús Subirats. | Pilar Màrquez Ambròs
Fa una dècada va néixer la festa dels Templers de Puig-reig, de petit format i encarada sobretot a la recreació històrica. Al llarg dels anys, l’acte s’ha consolidat i crescut fins a convertir-se en una de les festes de referència del municipi i de la comarca, on hi participen més de 300 voluntaris que la fan possible i 50 persones que hi fan recreació històrica. L'Ajuntament de Puig-reig i l'Associació Cultural Templers de Puig-reig n'han presentat aquest dimarts el programa d'actes que porta un ampli ventall de propostes al municipi. 

Amb la voluntat que aquesta desena edició sigui encara més especial que les anteriors, han preparat tota una sèrie de novetats, entre les que destaca el concert del divendres 22 de juny a l'església de la colònia Pons. En l'acte, el Grup Cantaire Sant Bartomeu interpretarà "El llibre vermell de Montserrat" i hi haurà una sessió amb la Berguedana de Folk i un sopar popular. Serà l'aperitiu d'una festa que el cap de setmana del 29 i 30 de juny i 1 de juliol viurà els seus actes centrals dedicats a l'edat mitjana i als templers a la zona del castell.

El cap de setmana de la Festa dels Templers aplega habitualment a Puig-reig unes 5.000 persones de públic. El regidor de Cultura, Jesús Subirats, n'ha explicat les activitats, acompanyat de l'historiador i membre de l'associació templera de Puig-reig, Eudald Serra, i del coordinador artístic de la mateixa entitat, Àngel Roset. Roset ha parlat també de la cura que es posa en el mercat dels Templers que obrirà durant el cap de setmana amb productes artesanals i cura per situar el visitant en plena època medieval. 

El dia de festa grossa serà dissabte 30 de juny amb el pregó de Rosa Serra i Ramon Viladés; l'espectacle de foc que habitualment se celebrava divendres i que té molta requesta i representacions històriques medievals com l'Assalt al Castell i la iniciació de nous templers amb l'acompanyament  del Grup Harmònics Barbarencs. Així com espectacles musicals i de teatralització, segons ha detallat Roset. El divendres 29 també oferirà propostes de molt valor històric com l'espectacle teatralitzat sobre el testament de Guillem de Berguedà als templers. El pressupost de la festa voreja els 5.000 euros si bé cal sumar-hi també el suport logístic dels serveis municipals i de l'Associació de Templers de Puig-reig. 
 

Jesús Subirats i Àngel Roset en la roda de premsa, aquest dimarts. Foto: Pilar Màrquez Ambròs



El llegat templer

Jesús Subirats  ha destacat l'esforç que fa el municipi per donar importància al llegat dels templers no només coincidint amb la celebració d'aquesta festa, sinó els 365 dies de l'any. Subirats ha dit que "després de les quatre campanyes d'excavacions arqueològiques" les visites al castell han augmentat. Un dels objectius de futur del consistori serà adequar el fortí per poder apostar decididament per aquest tipus de visites. Subirats també ha destacat la suma d'esforços de les entitats, com en el concurs de fotografia que es fa gràcies a la col·laboració del Centre Quitxalla Excursionista (CquiE) de Puig-reig i del qual s'ha inaugurat una exposició de fotografies a la Biblioteca Guillem de Berguedà aquest mes. Subirats ha posat en valor l'esforç de l'associació de templers que fa 10 anys que treballa per fer créixer l'activitat. 

Per la seva banda, sobre la festa templera, Eudald Serra ha assenyalat que "des del primer any hem aconseguit millorar el que crèiem que era necessari per atraure més visitants i aconseguir que s'hi quedin i s'hi quedin més estona". En aquest sentit, ha apuntat que "dissabte és un dia més festiu" que permet allargar l'estada "fins ben entrada la nit". Mentre que diumenge està pensat perquè sigui una jornada d'àmbit més familiar, de manera que hi ha una certa aposta per les activitats dirigides al públic infantil. 

Consulta el programa d'activitats aquí
 

Roda de premsa de presentació d'actes de la Festa dels Templers amb les fotografies de l'exposició sobre la celebració de fons. Foto: Pilar Màrquez Ambròs