Berga enfronta carlins i liberals en una tercera Carlinada amb col·laboració de més entitats

El programa d'actes omplirà la ciutat d'activitats divulgatives, lúdiques i esportives els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol

19 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:03h
Presentació de la tercera Carlinada, a la Torre de la Petita.
Presentació de la tercera Carlinada, a la Torre de la Petita. | Pilar Màrquez Ambròs
La tercera Carlinada de Berga ja té programa d'actes, un ampli ventall d'activitats que s'han presentat aquest dimarts des de la Torre de la Petita, antiga fortificació carlina única a Catalunya. Els carlins i liberals es tornaran a enfrontar a Berga el cap de setmana del 30 de juny i 1 de juliol amb activitats lúdiques i competicions esportives. El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera Titot, ha explicat que "la voluntat és anar construint aquesta festa, a mig camí entre la memòria històrica i la participació popular". Francesc Ribera ha presentat els actes conjuntament amb representants de les diferents entitats que col·laboren en la festa, que són els Castellers de Berga, l'Associació dels Mountain Runners, l'Handbol Berga, Amics del Castell de Berga, l'Agrupació Biciclista Senglars dels Rasos, el Club Esquí Berguedà i la Farsa. 

Segons Ribera, "el que volem és donar valor a una sèrie d'episodis de la nostra història relativament recent. Una sèrie d'episodis que han marcat la història de la nostra ciutat i de la nostra comarca; però de manera que no només sigui una festa de divulgació sinó també amb activitats diverses activitats i tallers". La festa es proposa recordar que l'any 1837 Berga va esdevenir la capital carlina de Catalunya, convertint-se en un dels epicentres polítics i bèl·lics del que avui en dia coneixem com la guerra dels 7 anys o la Primera Guerra Carlina. Però la proposta va més enllà amb activitats esportives, curses, jocs infantils, confrontacions escenificades, àpats i visites guiades.

La tercera edició vol ser la de la consolidació de la festa. Així, Francesc Ribera ha dit que enguany la festa suma més entitats. "Que les entitats hi participin assegura el futur de la festa", afirma el regidor. La intenció és "dividir la ciutat per cohesionar". La divisió és clara: una guerra lúdica entre carlins i liberals que, malgrat el que marca la història, és oberta a què la guanyi el millor. El pressupost de la festa d'enguany és d'entre 7.000 i 8.000 euros. 

Competicions esportives i lúdiques

El president dels Castellers de Berga, Ignasi Ballús, ha exposat que "des dels castellers enguany celebrem el cinquè aniversari de la Contracorrent, que és una cursa urbana d'obstacles popular, que surt des de la colla, però que va dirigida al públic en general; hem aprofitat que coincidia amb la Carlinada per col·laborar amb l'Ajuntament de berga en aquest sentit". Ballús ha explicat que la cursa, que es farà dissabte 30 de juny, passa per espais com el tram de sota del castell o pels antics safaretjos. "Deixem que es pugui fer durant unes dues hores, són 5 quilòmetres, és popular i les inscripcions es podem fer a través del web lacontracorrent.cat, escollint per quin bàndol puntues si accedeixes a podi, ja sigui pel carlí o el liberal", ha matisat Ballús.

Per la seva banda, Jordi Massaguer dels Mountain Runners del Berguedà ha explicat el funcionament de la pujada a Queralt que organitzen amb el Club Atlètic Berga. "És una cursa de muntanya que té uns 10 quilòmetres de distància, i 550 metres de desnivell", ha dit Massaguer. La sortida serà prop de les 9 i 20 minuts del matí de dissabte al pavelló d'Esports de Berga. Just després que també hagi sortit d'aquest punt, la Cronoescalada que organitza l'Associació Ciclista Senglars dels Rasos. L'arribada de la cursa a Queralt serà a la plaça de Sant Pere de Berga.

Ferran Canudas, membre de l'entitat ciclista Senglars dels Rasos, ha explicat precisament que la cronoescalada "tindrà una sortida neutralitzada fins a l'encreuament de Queralt i el Rasos de Peguera, i a partir d'allà és cronometrarà fins a dalt". Es donarà tres punts al primer del podi, tant en categoria masculina com femenina, dos al segon i un al tercer. Els punts, com en la resta de propostes, sumaran a l'hora de sumar punts pel còmput general de carlins o liberals de la Carlinada. 
 

El regidor Francesc Ribera i Marc Pons de l'Handbol Berga, durant la presentació de la festa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


També hi haurà tornejos de vòleibol i handbol entre carlins i liberals, tal com ha explicat Marc Pons de l'Handbol Berga, i es faran altres activitats divulgatives i lúdiques. Com per exemple, el combat de làser tag pel Barri Vell o el concurs Berga o Barbàrie. Divendres a la nit, el Pont d'Arcalís oferirà una actuació musical a la plaça de Sant Joan.

El Castell de Sant Ferran, un element central

L'Associació d'Amics del Castell de Berga integra els actes de la festa del castell de Sant Ferran al programa de la Carlinada. "Pensem que havia de ser així, perquè el castell és un element central del que va ser l'estat carlí a Berga, és realment un dels elements centrals de la festa i així hauria de ser", ha dit el president de l'entitat, Xavier Campillo. 

D'aquesta manera, el matí de diumenge hi haurà una jornada de portes obertes per conèixer el jaciment arqueològic i una visita guiada, així com una sessió de lectura de textos de la primera guerra Carlina de Pío Baroja i un taller de pintxos bascos en el marc de la col·laboració amb la Casa Basca (Euskal Etxea) de Barcelona, donat que el País Basc també té un fort passat carlí. Al migdia, hi haurà també un àpat, on es repartirà per tercer any l'arròs del governador. 
 

El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera. Foto: Pilar Màrquez Ambròs