La BdeGust creix en tastos i dona el protagonisme a la DO Pla de Bages i als productes locals

Onze cellers d'arreu de Catalunya i diversos elaboradors del Berguedà ompliran la Font del Balç de novetats, productes i música l'1 de juliol | La mostra aposta també per visibilitzar el projecte vinícola de la Bauma de les Deveses de Sant Julià de Cerdanyola

18 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:23h
Les organitzadores de la BdeGust amb la regidora de Promoció Econòmica de Gironella, Maria Àngels Sallés.
Les organitzadores de la BdeGust amb la regidora de Promoció Econòmica de Gironella, Maria Àngels Sallés. | Pilar Màrquez Ambròs
La mostra gastronòmica i vitivinícola BdeGust es manté després d'onze anys com una jornada de referència no només a Gironella, sinó a tota la comarca. Així ho han defensat les seves organitzadores en la presentació de la nova edició que es farà l'1 de juliol a la Font del Balç, al terme municipal de Casserres, però a tocar de Gironella. Karina Behar, de l'Associació Cultural Font del Balç, ha explicat que enguany hi assistiran onze cellers d'arreu de Catalunya, el restaurant Estany Clar que té una estrella Michelin i diversos productors del Berguedà. En aquesta ocasió, es donarà un protagonisme especial a la DO Pla de Bages amb quatre cellers diferents i els visitants a la mostra podran conèixer el projecte berguedà de la Bauma de les Deveses, que es proposa recuperar el singular paisatge que constitueixen les velles feixes de parets de pedra seca de Sant Julià de Cerdanyola i elaborar vi al Berguedà. 

També es comptarà amb la presència d'un cerveser, la Cervesa Rocamentidera de Puig-reig, així com més tasts, entre els quals un tast de pa i un maridatge de vins i formatges. L'organització espera rebre entre 1.000 i 1.200 persones de públic. 

Karina Behar ha celebrat el fet que la mostra superés l'any passat els 10 anys de vida amb més vitalitat i la certesa que "la mostra agrada i està consolidada". Behar ha recordat que "la mostra va néixer per acostar el públic berguedà al món del vi, portar-lo cap a casa nostra, i fer d'aparador de productes de qualitat que tenim a la comarca". Karina Behar ha afirmat que és una mostra lligada a "l'espai de la Font del Balç" i que, per tant, "més que en créixer en quantitat, s'aposta per créixer en qualitat, tant dels productes que s'ofereixen com dels detalls d'organització".

Més enllà del protagonisme de la DO Pla de Bages amb els cellers Heretat Oller del Mas, Fargas Fargas, Can Serra dels Exibis i la Diferenta, una de les apostes de la BdeGust d'aquest any "és donar visibilitat" al projecte de la Bauma de les Deveses, que té com a finalitat "recuperar el paisatge" i que busca crear un "vi ecològic i biodinàmic", segons ha defensat Karina Behar. 

Behar ha exposat la voluntat de mantenir l'actual format de la BdeGust a la Font del Balç, i ha assegurat que no hi ha intenció, de moment, de repetir el format de dos dies que va dur-se a terme l'any passat coincidint amb el desè aniversari. El que sí que es vol és "oferir rotació" entre productors del territori i donar cabuda cada any a activitats noves al voltant del vi i la gastronomia. 

A la BdeGust de 2018 també hi haurà els cellers Vins de Pedra de la DO Conca de Barberà, La Gravera de la DO costers del Segre, la Vinyeta de la DO Empordà, Mas Comtal de la DO Penedès, Herència Altés de la DO Terra Alta i Vendrell Olivella de la DO Cava. De formatgers es comptarà amb Formatges Rocatova de Casserres i Formatges Tiraval de Bagà. A més, de portar diferents elaboradors de productes alimentaris com Cal Rafilat, la Cooperativa, Forn Ca la Maria, i Botiga i degustació Victòria de Gironella.
 

La mostra vitivinícola i gastronòmica de la Font del Balç arriba a l'onzena edició. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El programa d'enguany inclou la xerrada - degustació "Parlem de Pa", a càrrec d'Adam Tubau, de dos quarts de 12 a un quart d'1 de la tarda; els tallers professionalitzats BdegustMenuts a càrrec de Cuinetes, de dos quarts de 12 del migdia a dos quarts de 2 de la tarda; el maridatge de vins i formatges a càrrec dels experts Ramon Roset i Sílvia Culell, a tres quarts d'1 de la tarda; el tast de vi a cegues a càrrec del sommelier Marc Maldonado, a les 5 de la tarda; o el tast de cervesa artesana a càrrec de Xavi Puigderrajols de Cervesa Rocamentida, a tres quarts de 7 de la tarda. En algunes de les activitats, es paga inscripció. 

També hi haurà tallers infantils gratuïts per als més menuts, la 8a Trobada d'Intercanvi de plaques de cava, amb la col·laboració dels Amics del Cava i el patrocini d'Emboscats Treballs Forestals, el cinquè concurs d'instragram #bdegust18, i sessions musicals. Concretament, el Vermut Musical amb Format 3, a dos quarts de 12 del migdia; la sessió de discjòquei amb "I'm not a dj" de la Comunidäd, de 6 a 8 de la tarda; i el concert de cloenda amb Flamingo Torus a dos quarts de 9 del vespre. En cas de pluja, la mostra es traslladarà al Local del Blat. 

Suport institucional

La mostra compta amb la complicitat de l'Ajuntament de Gironella, un fet que ha valorat molt positivament Karina Behar. La regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Sallés, ha valorat la BdeGust com "un gran aparador" pels productors gastronòmics locals i també de la comarca. "On poden maridar els seus productes i fer-los molt més atractius", ha valorat Sallés. L'Ajuntament de Gironella aporta a la mostra 4.000 euros a banda dels serveis de la brigada municipal. L'organització ha explicat que el pressupost econòmic de l'exposició se situa sobre els 15.000 euros, si bé el seu valor és molt superior, ja que es pot fer gràcies a  l'esforç no comptabilitzat econòmicament de la vintena de persones que conformen l'Associació Cultural Font del Balç, a més de la col·laboració de moltes altres persones de la comarca. "Si la mostra estigués organitzada per una empresa privada valdria molts més diners, nosaltres comptem amb una xarxa de col·laboració molt forta", ha afirmat Behar. 

A la mostra també hi col·labora l'Ajuntament de Casserres, així com l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, a més de comptar amb el patrocini d'empreses privades del territori en diverses de les activitats. 
 

Karina Behar i Maria Àngels Sallés a la roda de premsa de presentació de la BdeGust, a l'església vella de Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a