La Farsa escenifica la història d'Anna Frank, «una obra carregada d'humanitat»

"El Diari d'Anna Frank" es representarà aquest cap de setmana 16 i 17 de juny al Teatre Municipal de Berga, a dos quarts de 10 del vespre i a dos quarts de 7 de la tarda

15 de juny del 2018
Actualitzat a les 19:43h
L'actriu Laia Tor i la directora de l'obra Angelina Vilella.
L'actriu Laia Tor i la directora de l'obra Angelina Vilella. | Cedida
L'Agrupació Teatral La Farsa estrena aquest cap de setmana "El diari d'Anna Frank", la versió teatral de la història de la jove adolescent jueva que durant la Segona Guerra Mundial va viure amagada durant dos anys al que ella anomenava "la casa del darrere" i que va haver de conviure en aquest espai reduït i secret amb set persones més i l'angoixa d'evitar ser descoberts pels soldats alemanys. "Una història d'una potència extraordinària, sobretot humana", segons ha explicat a NacióBerguedà el president de la Farsa, Josep Maria Salat. 

Josep Maria Salat ha detallat que per aconseguir portar a escena "un muntatge d'aquest calibre" es requereix "l'aportació de molta gent". En aquest cas són 10 actors i gairebé una vintena de persones que cuiden qüestions com el vestuari, l'atrezzo, l'escenografia, la llum o el so. La direcció de l'obra la porta Angelina Vilella i l'actriu principal és la jove Laia Tor. L'elenc també el conformen Ferran Pujol, Sònia Ferrer, Maria Corominas, Òscar Garcia, Anna E. Puig, Marc Corominas, Pep Pla, Sergi Selva i Sandra Torrent. Salat ha assegurat que "la idea de portar als escenaris la història d'Anna Frank és una idea que teníem de cap de fa molts i molts anys, d'això ja n'havíem parlat en l'època del Daniel Tristany i la Montserrat Minoves i més d'una vegada".

Fins ara no s'havia dut a terme perquè es tracta "d'un muntatge complex" i d'una d'aquelles històries que "fa una certa de por de llançar-t'hi", ha reflexionat Josep Maria Salat. "És un text que tots els grups de teatre amateur hem tingut a la cartera, hi ha pocs textos que tinguin la potència però, a més a més, la gràcia d'aquesta versió teatral", ha dit Salat. 

Salat ha ressaltat que sí s'ha escollit aquest moment i no un altre per apostar per aquesta obra és perquè "la gent que hi ha ara s'ha animat a tirar-ho endavant". Però també perquè "per fer aquesta obra necessitàvem una actriu jove que pogués fer el paper i assumir el pes importantíssim que té l'Anna a l'escenari, quelcom que hem aconseguit amb la Laia Tor, n'estem molt contents". 
 

Imatge dels assajos de l'obra 'El Diari d'Anna Frank'. Foto: Cedida


El president de la Farsa ha recordat que "el diari d'Anna Frank és una obra extensíssima que impresa arriba a les 370 o 380 pàgines i, per tant, vol dir que la versió teatral no és l'obra de forma literal, sinó que està inspirada en aquest diari". Segons Salat, "l'obra dona vida als personatges que l'Anna Frank menciona al text, que són totes les persones que van acabar refugiades en aquella casa, de la manera que ella les va definir i les va descriure". 

"Evidentment que hi ha molts moments d'ironia, que hi deixa anar totes les seves fòbies i sentiments, és una obra carregada d'humanitat, d'una humanitat rabiosa", reitera Josep Maria Salat. "Era molt temptador de portar aquesta història als escenaris", ha ressaltat.

La importància de la protagonista en una obra "molt coral"

L'actriu protagonista és Laia Tor, tota una descoberta. "Mai havíem tingut una actriu tan jove protagonitzant una obra i, a més a més, amb el pes que té el seu paper a l'escenari", ha reiterat Salat. "Havia de ser una noia jove, entre els 13 i els 16 anys, no podia fer d'Anna una persona de 20 o 25 anys", ha recordat Josep Maria Salat, que n'elogia el talent.

Josep Maria Salat ha afirmat també, però, que "es tracta d'una obra que és molt coral; posats damunt l'escenari la interrelació i la interactuació entre tots, requereix moltes complicitats". Salat ha apuntat que "hi ha hagut feina, però tothom hi ha posat moltes ganes i il·lusió, i esperem que el resultat sigui satisfactori". 

L'obra, que tanca la programació de primavera al Teatre Municipal, es representarà el 16 i 17 de juny, a dos quarts de 10 del vespre i a dos quarts de 7 de la tarda. Les entrades costaran 10 euros i es poden comprar a través del web de l’entitat lafarsa.cat i abans de l’inici de l'espectacle a la taquilla del teatre. 

La propera obra de la Farsa, que espera estrenar a principi d'octubre, serà "El Foc de les Ginesteres" de Josep Maria de Sagarra. 
 

El repartiment és coral i està format per una desena de persones. Foto: Cedida
 

L'atrezzo, el vestuari, la il·luminació o el so són altres aspectes a tenir en compte durant el muntatge. Foto: Cedida