El Centre de Salut Mental d'Adults de Berga va atendre el 2017 a 1.840 pacients

Es tracta d'un dels principals recursos per a la salut mental al Berguedà

Redacció
15 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:51h

Acte de reconeixement a Maria Àngels Foz, coordinadora dels Serveis de Salut Mental del Berguedà durant 30 anys. Foto: Cedida


El Centre de Salut Mentals d'Adults de Berga, gestionat per l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, va atendre 1.840 pacients i va realitzar més de 8.000 visites, comptant primeres visites i successives, durant l’any 2017. Es tracta d'un dels primers equipaments d'aquestes característiques que va funcionar a Catalunya, ja que va inaugurar-se l'any 1981. Actualment és un principals recursos per a la salut mental al Berguedà amb 22 professionals, als que enguany s'hi han afegit el Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CASD) i el nou Programa de Seguiment Individualitzat (PSI).

Tots dos nous serveis han esdevingut punts de referència en el territori. Mentre que el primer busca atendre les demandes derivades del consum de substàncies addictives, orientar i assessorar famílies i usuaris, així com facilitar la desintoxicació, rehabilitació i tractaments substitutius; el PSI actua com a referent de les persones afectades de trastorn mental greu en les seves relacions amb els serveis assistencials. Així ho han explicat els professionals reunits aquest divendres a la Sala Casino de Berga, en l'acte d'homenatge a la doctora Maria Ángeles Foz, una professional molt coneguda al Berguedà que es jubila després d'haver estat coordinadora dels Serveis de Salut Mental del Berguedà durant més de 30 anys. 

Foz ha valorat que "el Centre de Salut Mental d'Adults, com a equipament d’atenció primària especialitzada, té una funció informativa cap a la població general sobre estils i formes de vida saludables, sobre trastorns psicològics i el seu significat". A més, de donar una atenció "integral" als pacients. 
 
Reptes de futur
 
La doctora Montserrat Guitart, que substituirà Foz al capdavant dels Serveis de Salut Mental del Berguedà, ha marcat com a reptes de futur la promoció d'intervencions de lluita contra l'estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental i el desenvolupament del programa d'atenció a la població immigrant i les persones refugiades.

Així mateix, la psiquiatra ha fet referència a la necessitat de consolidar el Codi Risc Suïcidi (CRS), així com de participar en la revisió de la Ruta Assistencial de la Depressió Bages-Berguedà-Solsonès i en el Pla d'atenció a la salut mental i addiccions en l'etapa perinatal, segons el protocol i circuit Bages-Berguedà.

També ha apuntat com un dels reptes de la comarca el desplegament del Programa Psicosi Incipient al territori i, en aquest sentit, ha assenyalat que l'atenció a la salut mental comunitària també haurà de reforçar la continuïtat assistencial entre l'adolescència i l'edat adulta.
En l'actualitat, l'acció hospitalària està present en 27 països, de 4 continents, amb més de 350 centres i dispositius d'atenció sociosanitària i prop de 2 milions de beneficiaris en l'últim any. Aquest treball es realitza gràcies al lliurament i dedicació de més de 1.000 germanes, 11.000 professionals i nombrosos voluntaris. Concretament a Espanya Germanes Hospitalàries està present en 11 Comunitats Autònomes, amb més de 5.400 llits i 100 dispositius d'assistència comunitària, més de 400 germanes, al voltant de 6.000 col·laboradors i més de 800 voluntaris.
Arxivat a