Berga obté 1 milió d'euros de la Diputació per a la modernització del polígon de la Valldan

El consistori arranjar carrers, voreres, millorar la distribució de l'aigua i completar el desplegament de l'energia de la central de biomassa, entre d'altres

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
14 de juny del 2018
Actualitzat a les 19:11h
Imatge general del polígon industrial de la Valldan.
Imatge general del polígon industrial de la Valldan. | Ajuntament de Berga
L'Ajuntament de Berga podrà tirar endavant les actuacions de millora i adequació previstes a l'avantprojecte de modernització del Polígon de la Valldan. Es preveu arranjar carrers, voreres, millorar la distribució de l'aigua i completar el desplegament de l'energia de la central de biomassa, entre d'altres, per valor de més d'un milió d'euros. El consistori ha obtingut al respecte una subvenció de la Diputació de Barcelona que puja a 1.054.186,57 euros. 

La resolució del procediment de la concessió d'ajuts de la línia de suport a projectes integrals del programa complementari de modernització de polígons ha estat aprovada aquest dijous al migdia durant la Junta de Govern Local de l’ens provincial. El projecte presentat pel consistori berguedà ha estat escollit entre les cinc millors propostes de la demarcació juntament amb els projectes de Mataró, Igualada, Sabadell i Rubí. 

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Berga, Oriol Camps, ha valorat "la solidesa del projecte avalada pel resultat del procés de concurrència competitiva que situa el projecte entre els cinc millors de la demarcació de Barcelona per davant d’altres projectes de territoris amb una tradició industrial destacada" i ha matisat que "els diners de la concessió representen al voltant d'un 20% de la inversió necessària que caldria realitzar al polígon per portar a terme l'actualització de la totalitat de les instal·lacions i serveis d’aquesta zona industrial". Tanmateix, Camps ha afegit que "els propers passos previstos són la tramitació de cadascun dels projectes per realitzar-ne la contractació i la posterior execució en els terminis establerts". 

El programa a partir del qual s'ha concedit la subvenció forma part del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019 i té l’objectiu de millorar la qualitat dels polígons de la demarcació de Barcelona a través d’inversions d’alt impacte adreçades a incrementar la competitivitat de les empreses que hi estan implantades per afavorir el creixement empresarial, atraure noves oportunitats de negoci i generar ocupació de qualitat.

Un total de nou actuacions

En l'avantprojecte que va presentar l'Ajuntament de Berga a la Diputació hi ha previstes nou actuacions que han de servir per millorar la infraestructura d'un polígon que va construir-se als anys 70. Concretament, els diners atorgats per la Diputació es destinaran als treballs per a la sectorització de la xarxa d'aigua per garantir el servei i evitar que qualsevol incidència o averia afecti a totes les empreses de l’àrea del polígon, el desplegament de la xarxa d’aigua calenta procedent de la central de biomassa per promoure l’ús d’energies renovables o el soterrament de la fibra òptica per millorar la qualitat de l’espai públic.

A més, s'adequaran els vials d'accés per a vianants, i es treballarà en la intersecció del Camí de Can Ballús amb el Camí de Garreta per millorar la circulació viària i descongestionar l’entrada al parc industrial. Es farà l'adequació dels carrers amb millores a la calçada, les voreres, la vegetació i l’aparcament, s'implementaran zones verdes, i s'habilitaran 96 places d'aparcament en bateria al carrer Germans Farguell. Finalment, també es procedirà a la instal·lació de panells informatius amb el plànol i el directori d’empreses i carrers del polígon. 

El consistori berguedà va sol·licitar una ajuda d'1.058.000 euros, tot i que l'import final concedit ha estat d'1.054.186,57 euros. Cal destacar, però, que la subvenció es fraccionarà en tres períodes corresponents als exercicis de 2018, 2019 i 2020 amb la quantitat de 50.280,01 euros, 572.667,73 euros i 431.238,83 euros, respectivament. 

Conveni de col·laboració amb el teixit empresarial
 
L’elaboració de l’avantprojecte de modernització del polígon industrial de La Valldan s'ha portat a terme amb un equip de treball de set persones format per tècnics municipals, tècnics externs i tècnics de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. El projecte també preveu un conveni de col·laboració amb el teixit empresarial berguedà per determinar el cofinançament privat d’una part de les millores. 
Arxivat a