El Festival de la Baells concentra les seves activitats en un mes i mig i es reivindica com a reclam

El pla d'usos que ha de promoure les activitats lúdiques, turístiques i de dinamització econòmica al pantà ha d'estar en ple funcionament el 2019

14 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:59h
Montserrat Badia, Vicenç Linares, Jesús Calderer i Rosa Colomer aquest matí de dijous.
Montserrat Badia, Vicenç Linares, Jesús Calderer i Rosa Colomer aquest matí de dijous. | Pilar Màrquez Ambròs
Una oportunitat per apropar el pantà de la Baells al territori i potenciar-ne els usos més enllà del seu paper com a embassament. D'aquesta manera ha defensat el conseller comarcal de Turisme, Vicenç Linares, el Festival d'Estiu de la Baells. En la presentació del programa d'activitats just a tocar d'un embassament que és ple i que actualment presenta la seva millor cara, Linares ha subratllat l'anhel "que els usos del pantà vagin més enllà" i ha recordat que el 2014 ja va signar-se un conveni amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per gestionar els permisos d'embarcació de la Baells. A més, s'ha explicat que el pla d'usos que ha de promoure les activitats lúdiques, turístiques i de dinamització econòmica al pantà ha d'estar en ple funcionament el 2019. També es treballa actualment en la consecució del pla especial, que n'ha de suposar la regulació urbanística. 

El Festival de la Baells és una proposta que va néixer el juliol del 2002 coincidint amb el 30è aniversari de la presa i que ha crescut amb els anys. En l'edició anterior, hi van participar unes 3.000 persones. El pressupost del festival és de 9.000 euros i compta amb la col·laboració del consell comarcal i els ajuntaments de Cercs, Vilada i Berga. 

El Festival de la Baells tindrà lloc enguany de l'1 de juliol al 13 d'agost amb un ampli ventall d'activitats a l'entorn del pantà. Aquest 2018 el festival tindrà una durada més curta que les anteriors edicions, ja que s'ha cregut que era millor concentrar les activitats en un període de temps més curt per donar-li una major força, segons ha explicat l'alcaldessa de Vilada, Montserrat Badia. "Des del territori, la valoració que fem del festival és que és un bon reclam turístic, que permet no només que Vilada o Cercs puguin tenir activitats al seu territori, sinó també a nivell de tota la comarca", ha valorat Badia. 
 

Presentació de les activitats al pantà de la Baells. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Aquesta edició presenta quatre noves activitats. D'una banda, la possibilitat que els visitants puguin provar de pilotar una embarcació tipus IOM una vegada que acabi la regata oficial del dia 7 de juliol. La segona activitat - que es programa quatre dies - és un bateig de surfesquí, també anomenat wakeboard, on els visitants tindran ocasió de fer un petit tast d'aquesta disciplina esportiva. La tercera nova activitat d'estrena és una eco-excursió guiada en piraigua per conèixer la riquesa cultural i natural de l'espai.

Finalment, la darrera novetat és la Pep Fest, que inclou diverses activitats a Vilada el dia 28 de juliol, però en què, sobretot, destaca una cursa de trail. En aquesta edició, es deixen de programar els premis Tecno Baells ja que es volen reformular de cara al futur. 

A banda d'aquestes noves activitats es mantenen les activitats que han tingut més èxit en les anteriors edicions com ara el triatló infantil, la travesia de la Baells de 2.000 i 750 metres, la dinamització de la via brava, el torneig de waterpolo, la nostàlgica excursió a Sant Salvador o bé les sortides nocturnes per veure estels a Sant Llorenç. "El festival començarà el dia 1 de juliol amb la caminada de Vilada, que ja està bastant consolidada, i acabarà el 13 d'agost amb la sortida nocturna per veure les llàgrimes de Sant Llorenç". Com cada any, es podran fer visites guiades a la presa tots els dimecres d'agost a les 11 del matí i la 1 de la tarda. "Amb tot plegat esperem augmentar el nombre de visitants i turistes que ens vinguin i que tinguin ganes de venir a veure l'embassament", ha conclòs Montserrat Badia. 

Un reclam per la comarca 

Per la seva banda, l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha expressat que "tot el que fa referència al festival, és un gran reclam per donar a conèixer un dels actius més importants que tenim a la comarca, i així és com es valora des de tots els sectors implicats". Calderer ha recordat que "aquests dies s'està recordant i potenciant el fet de tenir el pantà amb tota la qüestió d'Horrorland, perquè a banda de la central, surt el pantà i s'està donant a conèixer arreu". 

Calderer ha elogiat la implicació del Consell Comarcal del Berguedà i dels tècnics de l'Agència de Desenvolupament, com la Rosa Colomer que era present en l'acte de presentació del festival, a l'hora d'impulsar nous usos a l'embassament. "S'està treballant de manera molt potent en tot el que és el pla d'usos, que és el que ens ha d'acabar d'endreçar aquest embassament i que l'ACA ens l'està reclamant, perquè ens vol com a prova pilot del que han de ser els embassaments que ells tenen, així com el pla especial, però que és imprescindible per arribar a treure el màxim de profit d'aquest embassament. Per això hem de seguir en aquest camí", ha reflexionat Calderer. 

"Hem de treure el màxim de profit d'un embassament que tenim a una hora de Barcelona, i del port i l'aeroport de la capital catalana", ha ressaltat Calderer. 
 
Arxivat a