La recollida porta a porta a dotze municipis del Berguedà començarà l'1 d'octubre

El ple extraordinari del consell ha aprovat tirar endavant el concurs per a la licitació del contracte de subministrament de material per a la implantació del nou sistema de recollida

13 de juny del 2018
Actualitzat a les 23:21h
Francesc Xavier Francàs durant el plenari extraordinari d'aquest dimecres.
Francesc Xavier Francàs durant el plenari extraordinari d'aquest dimecres. | Pilar Màrquez Ambròs
El nou sistema de recollida d'escombraries porta a porta es començarà a aplicar l'1 d'octubre en dotze municipis del Berguedà. El Consell Comarcal del Berguedà ha celebrat aquest dimecres un ple extraordinari amb motiu de la implantació del nou model de gestió de residus comarcal en què ha aprovat per unanimitat tirar endavant el concurs per a la licitació del contracte de subministrament de material per al porta a porta. L'import previst per al material és de 1.234.701 euros amb l'IVA inclòs, segons dades facilitades per Francesc Xavier Francàs, conseller comarcal de Medi Ambient

L'1 d'octubre s'ha de començar a aplicar aquest sistema a Berga, Bagà, La Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Vilada, Avià, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella. Es tracta dels pobles que tenen més de 500 habitants o bé que han demanat expressament incloure-s'hi com Vilada i Sant Julià de Cerdanyola. A la resta de 19 municipis s'habilitaran unes illes de contenidors, un sistema que també és diferent de l'actual.

En aquest darrer cas, però, la licitació relativa a les illes de contenidors es tirarà endavant el proper ple comarcal, previst pel 27 de juny.  Al concurs que es farà s'hi inclouran igualment les illes d'emergència que s'han de situar en la majoria dels dotze municipis que fa el porta a porta. 

El sistema és completament nou i això fa que els grups de l'oposició al consell hagin aprofitat també el ple extraordinari per expressar algunes qüestions. Eduard Coronado del grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha expressat que "ens agradaria molt que s'engegués amb el màxim de garanties". El regidor de Medi Ambient, Francesc Xavier Francès, ha assegurat que serà així i ha anunciat que la campanya informativa per explicar als ciutadans en què consisteix el nou sistema es farà el juny i juliol.


 

Alguns dels membres del grup d'ERC al plenari comarcal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La qüestió sobre si hi haurà temps d'implementar, per a l'1 d'octubre, les anomenades illes d'emergències ha preocupat ERC. "Hi ha un seguit de municipis que per circumstàncies o per la pròpia casuística d'una població petita, s'haurà de córrer molt, ens fa patir que implementem el porta a porta i hi hagi un seguit d'illes de nuclis disseminats o les illes d'emergència que no es puguin implementar", ha afegit Coronado, que ha mostrat "la màxima predisposició" del seu grup a l'hora de col·laborar en la implementació d'aquest sistema. 

Uns informadors advertiran els veïns que no treguin la bossa quan s'escau

Informadors contractats pel consell comarcal seran els encarregats d'avisar a aquells veïns que no treguin la brossa al carrer quan s'escau. Cada casa haurà de reciclar i separar els residus, i cada tipus de deixalla s'haurà de treure al carrer en uns horaris i dies determinats. 

Els cubells, les bosses i les fundes compostables per tal que cada casa pugui dur a terme el porta a porta s'entregaran el mes de setembre. Per això, està previst habilitar uns punts de recollida del mateix en cada municipi. "Hi haurà un dia en què els informadors podran atendre les persones de cada municipi, i podrem aprofitar per entregar el material", ha afirmat Francàs. En aquest sentit, la consellera de la CUP, Mònica Garcia, ha vist "poc funcional" que en una ciutat com Berga que "la gent hagi d'anar en un punt en un horari a recollir les bosses", si bé ha estat d'acord en el fet que l'ens comarcal necessita "tenir constància" que cada llar ha rebut el material. 
 
El material que s'ha previst, excepte els cubells i bujols que tenen una durada de vida més llarga, és l'equivalent al que s'ha d'utilitzar octubre, novembre i desembre de 2018 i els dotze mesos de l'any 2019.
 

Ple extraordinari del Consell Comarcal del Berguedà, aquest dimecres al vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A tots els municipis s'entregarà la galleda d'orgànica, la galleda multiproducte de 40 litres per envasos i un cubell per a la resta. Excepte Berga, on hi haurà un cubell per l'orgànica, una bossa groga pels envasos i una bossa grisa per a la resta. Els contenidors de vidre seran els únics que es mantindran a la via pública. "Aquesta distinció per colors puja una mica més, però necessitem que hi hagi algun sistema per poder identificar cadascun dels tipus de deixalla", ha dit Francàs. Les actuals empreses que realitzen la recollida de residus de la comarca seran les que continuaran fent-ho, en aquest cas amb modificacions contractuals. 

Bones perspectives

El conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha assegurat que té bones perspectives pel que fa el que serà l'acollida del sistema a la comarca, i ha reiterat que el Consell Comarcal del Berguedà posarà una atenció especial en la difusió del sistema, així com en la comunicació dels canvis i del funcionament del reciclatge en si. "Jo estic molt esperançat que això funcioni", ha dit. Un dels principals objectius del consell és augmentar la taxa de reciclatge de la comarca i rebaixar les 12.000 tones anuals d'escombraries que van a parar a l'abocador per allargar-ne la vida útil.

El conseller Abel García, del PSC i membre de l'equip de govern, ha volgut prendre la paraula per elogiar la tasca que s'està fent de planificació del nou sistema de recollida per part de l'ens comarcal i de Francàs. "És la persona que ha estat treballant amb això i s'hi ha deixat la pell", ha elogiat García. Abel García ha explicat que el nou sistema de recollida és un "tema de corresponsabilitat" de les institucions i les persones. "Hem de fer confiança, ens havíem de posar una data i no podíem endarrerir més un tema que la situació i la ciutadania demana", ha finalitzat García.