Els avianesos podran votar entre 27 propostes per decidir els pressupostos participatius

L'Ajuntament d'Avià donarà a conèixer dimarts el contingut de les idees que han presentat els seus ciutadans i començarà la votació

13 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:23h
L'Ajuntament d'Avià va presentar al gener la proposta de pressupostos participatius.
L'Ajuntament d'Avià va presentar al gener la proposta de pressupostos participatius. | Aida Morales/Arxiu
Els avianesos podran votar entre 27 propostes ciutadanes a l'hora de decidir a què es dediquen els 63.000 euros dels primers pressupostos participatius de la localitat, segons explica la regidora de Participació Ciutadana d'Avià, Sara Subirana. Subirana detalla que els tècnics es troben hores d'ara enllestint la feina de filtratge, motiu pel qual en les últimes hores la xifra final de propostes ha passat de 28 a 27. "Dimarts farem públiques en què consisteixen les 27 propostes i iniciarem la votació", ha assegurat Subirana. 

Avià va ser al gener el primer municipi del Berguedà que encetava un procés de participació pressupostària, motiu pel qual els responsables de l'executiu s'han mostrat molt satisfets amb la resposta ciutadana. De propostes, se'n van recollir 90 en un principi. D'aquestes, moltes es podien agrupar en una de sola i en van quedar 49. "Finalment d'aquestes 49, n'han passat el filtratge tècnic 27 i se n'han descartat 22, perquè o bé no eren qüestions de competència municipal o bé el cost d'executar-les s'enfilava per sobre dels 63.000 euros", ha detallat la regidora de Participació Ciutadana. 

La feina de filtratge que han dut a terme els tècnics les darreres setmanes ha consistit també en contactar amb els autors de les propostes que podien agrupar-se, per tal de consultar-los si els hi semblava bé. La setmana passada els veïns que van presentar una idea van rebre ja un correu electrònic on se'ls explicava si la seva proposta s'havia acceptat o descartat, o bé si havia quedat agrupada amb una altra que fos semblant. Dimarts els veïns rebran una nova comunicació, en aquest cas un correu postal on s'especificaran els detalls de les propostes finalistes. Els projectes que entraran a votació es podran conèixer també a través de la pàgina de Facebook de l'Ajuntament d'Avià

La plataforma We Decide

Avià ha apostat per la plataforma We Decide per dur a terme la votació, perquè és a través de la qual s'han anat realitzant tots els processos participatius del poble. Pel que fa a les persones que no tinguin accés a aquesta aplicació o bé que no tinguin internet, s'oferirà, en horari tancat, un servei des de l'ajuntament on se'ls ajudarà a votar. 

El període per votar serà de dimarts 19 de juny a diumenge 8 de juliol. En la segona setmana de votacións, del 25 al 29 de juny, l'Ajuntament d'Avià oferirà un horari d'atenció per tal que aquelles persones que ho vulguin o ho necessitin puguin votar amb ajuda tècnica. Els interessats podran apropar-se al consistori de dilluns 25 de juny a divendres 29, de 5 a 7 de la tarda. Així com també dimecres 27 de 10 del matí a 12 del migdia. 

Sara Subirana afirma que "la plataforma We Decide és una eina fiable de votació" que permetrà controlar que qui voti "estigui censat a Avià" i només emeti el seu vot una vegada. "La primera vegada que et registres a We Decide has d'anar a l'ajuntament a finalitzar el registre, però només aquella vegada, després pots votar còmodament des del mòbil",  comenta Subirana. "En les votacions, cadascú té 10 punts que pot repartir entre totes les propostes: pots donar-los tots 10 a una proposta o votar diverses idees", ha afegit Subirana. "L'aplicació et permet veure en tot moment com estan les votacions, això vol dir que el 10 de juliol l'Ajuntament d'Avià farà públics els resultats, però la gent ja els haurà vist", concreta també la regidora. 
 
Es farà més d'un projecte

La regidora destaca que "es farà més d'un projecte, començant pel que quedi primer i fins que s'esgotin els 63.000 euros". En aquest sentit, Subirana assenyala que, de les idees que s'han presentat i han passat el tall tècnic, la més costosa s'enfila als 50.000 euros i la més econòmica és de tan sols 300 euros. Això vol dir que, sigui quina sigui, la proposta amb més vots, encara quedarà pressupost per fer-ne alguna altra o, fins i tot, pot ser que se n'acabin executant diverses fins a esgotar la partida. 

Sara Subirana valora que el procés els ha servit per recollir les inquietuds dels veïns i veïnes d'Avià. "Hem pogut rebre molts imputs de coses que cal fer, i de les quals potser no ens n'havíem adonat", assegura Subirana. "D'altra banda, també ha servit per implicar els veïns i veïnes en la presa de decisions municipals, és una manera d'implicar-los en quelcom que tindrà un impacte directe al poble", diu.   

Mes i mig de retard
 
Les votacions començaran un mes i mig després del que es preveia inicialment al gener. El motiu en va ser un error de forma en l'inici del procés. "Vam començar la recollida de propostes, abans que acabés el període d'exposició pública de la iniciativa dels pressupostos participatius, aleshores vam haver de tornar a aprovar la normativa", concreta Subirana. 

"Com que l'únic que vam fer en aquell moment va ser una recollida de propostes, vam poder mantenir-les", ha exposat la regidora.