Dues joves del Berguedà són premiades per Òmnium a «El Tinter de les Lletres Catalanes»

Jana Martín Martínez de Cicle Superior de l'Escola Alfred Mata de Puig-reig i Marta Pons Guixé de l'Institut Guillem de Berguedà han estat guardonades als premis literaris

Redacció
07 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:46h
Foto de grup dels alumnes reconeguts als Premis Sambori, entre els quals Jana Martín.
Foto de grup dels alumnes reconeguts als Premis Sambori, entre els quals Jana Martín. | Òmnium Cultural
Uns 60.000 alumnes d'arreu del principat han participat enguany a la festa "El Tinter de les Lletres catalanes" celebrada recentment al casinet d'Hostafrancs de Barcelona. Són fins a 10.000 alumnes més que en l’edició anterior. La festa agrupa els premis literaris d’autors d'entre 6 i 18 anys, "un projecte col·lectiu per incentivar la creació literària en català a l’escola", en paraules del vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, qui ha reivindicat els guardons en un context com l’actual "en què alguns no els agrada que s’eduqui en llibertat i en el pensament crític".
 
En la festa celebrada al casinet d’Hostafrancs s’han donat a conèixer els guanyadors de la 12a edició del Premi Sambori de narrativa i la 7a del Pissiganya de poesia, dos guardons que tenen com a objectiu potenciar la creativitat d’infants i joves i reconèixer els valors emergents de les lletres catalanes. Entre els premiats hi ha hagut dues noies berguedanes. Es tracta de Jana Martín Martínez de Cicle Superior de l'Escola Alfred Mata de Puig-reig amb el relat "L'amic temible", que s'ha endut un primer premi Sambori, i de Marta Pons Guixé, de l'Institut Guillem de Berguedà, amb el relat "La meva ombra petita", que ha guanyat el 7è premi Pissiganya corresponent al primer cicle de secundària. 
 
Un total de 30 alumnes acompanyats per les seves famílies i representants dels centres educatius han rebut el reconeixement d'Òmnium Cultural. En l’àmbit dels Països Catalans, fins a 130.000 alumnes participen del Tinter, un fet que el converteix en el premi literari escolar amb més participació d’Europa. 
 

Guardonats amb el premi Pissiganya, entre els quals Marta Pons. Foto: Òmnium Cultural
 


Carta de Cuixart
 
En una edició clarament marcada per l’absència del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat sense judici a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre, ha volgut estar present a la Festa del Tinter i ha enviat una carta adreçada a tots els joves participants per felicitar-los. Cuixart ha reivindicat l’escola catalana, "un espai on educar en llibertat", i la cultura: "el desig que els nostres fills i filles puguin créixer com a persones lliures, en plena igualtat d’oportunitats per assolir els seus somnis". En aquest sentit, el president d’Òmnium ha posat en valor "la diversitat i la cohesió social que la Festa del Tinter representa”. “Al nostre país s’´hi parlen més de 200 llengües i això és una gran riquesa", diu Cuixart, i ha felicitat especialment aquells qui no tenen el català com a llengua materna però la senten com a pròpia: "la societat catalana s’ha construït gràcies a l’esforç de ciutadans com vosaltres; catalans i catalanes ho som tots, vinguem d’on vinguem". 
 
L’encarregada de llegir la carta de Cuixart ha estat Montserrat Gimeno, de la Junta nacional d’Òmnium Cultural, a qui se li ha retut homenatge. Gimeno ha liderat i coordinat El Tinter des dels inicis i aquest és l’últim any que Gimeno està al capdavant del projecte.