Comença el compte enrere per a un «Benvinguts a Pagès» amb més explotacions agràries i activitats

Visitar un molí de farina, donar el biberó als xais petits o visitar les vinyes més altes del Pirineu de Barcelona són algunes de les propostes al Berguedà

07 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:07h
El 'Benvinguts a Pagès' va presentar-se fa unes setmanes a Cal Serrador d'Avià, al Berguedà.
El 'Benvinguts a Pagès' va presentar-se fa unes setmanes a Cal Serrador d'Avià, al Berguedà. | ADBerguedà
Visitar un molí de farina, un obrador de xocolata artesana o un obrador on fan formatges amb la recepta de l’àvia, allotjar-se en un poblet medieval o en un antic molí del segle XIX, donar el biberó als xais petits, treure les gallines del corral o visitar les vinyes més altres dels Pirineus de Barcelona, entre d’altres, són algunes de les propostes de "Benvinguts a Pagès" al Berguedà. La iniciativa arriba aquest cap de setmana, 9 i 10 de juny. La cap de l'Oficina del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Montse Giné, ha explicat que "és una oportunitat per veure on neix tot allò que ens mengem" i "adreçada al públic familiar. A la comarca, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, és l'encarregada de coordinar les jornades. 

"L'objectiu és donar a conèixer, com un element diferenciador, aquesta activitat agrària, aquesta activitat ramadera i productiva del primer sector, no un cap de setmana de juny, sinó com un element diferenciador al llarg de tot l'any", ha afegit el president del Consell Comarcal del Berguedà i de l'Agència de Desenvolupament, David Font. 
 
Després de l'èxit de l'any passat, el Berguedà, hi haurà 7 explotacions agràries (Cal Pauet, Cal Serrador, Federació Vaca Bruna dels Pirineus, Salt del Colom, Xai de Ferreres, Formatges Cuirols i Ramaders de Muntanya del Berguedà), 4 restaurants (Ca l'Amagat, Cal Fuster, Niu Nou, Cal Blasi) i 11 allotjaments (Baluard de Ferreres, Berga Ressort, Ca l'Amagat, Cal Cisteller, Volta de Ferreres, el Forner, La Casanova d'Escardívol, Masia la Serra, Masia Rural Molí del Casó, Càmping Gironella) que oferiran les seves ofertes especials. També hi haurà un programa d'activitats paral·leles per conèixer nous projectes. 
 
Les visites gratuïtes a les explotacions, en què no caldrà reserva prèvia, es podran fer de 10 del matí a 2 de la tarda i de 4 de la tarda a 7 del vespre durant tot el cap de setmana i es complementaran amb alguns tallers, tastos dels productes i la compra d'aquests en les mateixes explotacions, ja que disposen de segell de venda de proximitat. Quatre restaurants oferiran els menús Benvinguts a Pagès amb productes de quilòmetre zero (Ca l'Amagat, Cal Fuster, el Niu Nou i Cal Blasi).

Gemma Borràs de la Granja de Cal Serrador d'Avià ha valorat l'experiència de les anteriors edicions pel seu caire familiar i l'oportunitat que els més petits de casa descobreixin també el sector. "És divertit veure les seves inquietuds", ha explicat. 

Activitats complementàries

I a més de visitar les cases de pagès, d'allotjar-se en un entorn idíl·lic i de menjar els millors productes, els visitants podran completar el cap de setmana amb activitats complementàries que van dirigides al públic en general i també pels més petits. La Biblioteca de Berga Ramón Vinyes i Cluet oferirà activitats gratuïtes. Hi trobarem una exposició dels productes ecològics i del Berguedà,  que hi romandrà durant quinze dies; i a part hi haurà una xerrada,  aquest dijous 7 de juny a les 7 de la tarda, sota el títol "Els aliments de pagès sans i nutritius" a càrrec de la dietista nutricionista Eva Núñez. Tot seguit, es farà un tast de productes del Berguedà.

Com a novetat, enguany, es podran conèixer  les diferents varietats de cervesa de la  cerveseria Rocamentidera, situada a Puig-reig, i també el projecte de vinyes de muntanya Bauma de les Deveses de Sant Julià de Cerdanyola, un projecte que, segons Carles Flaquer, un dels seus impulsors, ha portat "dos anys de molt esforç" per recuperar "la terra que feia cent anys que no havia estat tocada".

D'altres activitats seran la possible visita guiada al centre de reproducció dels guarans de Fuives i la visita guiada a la cerveseria Pedraforca. També serà possible visitar als comerços de la Bruna dels Pirineus: Carnisseria Gonfaus, Carnisseria Marmi i la Cooperativa.
 
Proposta consolidada
 
El projecte continua creixent i en aquesta tercera edició ofereix prop d'un 15% més de propostes arreu de les 42 comarques catalanes. En les dues primeres edicions, "Benvinguts a Pagès" va sumar més de 30.000 visites. L'esdeveniment proposa una oferta lúdica, turística i gastronòmica que ajuda a desestacionalitzar, a  redistribuir el flux turístic de temporada i a donar valor al món de la pagesia del país.
 
Set noves rutes turístiques
 
Amb la voluntat de facilitar el màxim la planificació del cap de setmana a pagès s'han dissenyat set rutes turístiques  diferents. En concret, es proposen cinc itineraris turístics a la demarcació de Lleida (Pallars Jussà Nord–Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Garrigues–Segrià Sec i Garrigues) i dues a les comarques de Tarragona (Conca de Barberà i Terra Alta),  amb plans per fer durant tot de cap de setmana o bé en una única jornada. Dues de les rutes es poden contractar directament a través del portal especialitzat Rutas en Coche My Way. Els detalls de tots els itineraris es poden consultar a la pàgina web www.benvingutsapages.cat/rutes
Arxivat a