Més de 200 persones s'autoinculpen pel 9-N als jutjats de Berga

L'alcalde de Berga i delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, també es declara partícip de la consulta

Aida Morales
30 de desembre del 2015
Actualitzat a les 20:44h
Cua davant dels Jutjats de Berga per autoinculpar-se
Cua davant dels Jutjats de Berga per autoinculpar-se | Pere Gendrau

Cues davant dels Jutjats de Berga per autoinculpar-se Foto: Pere Gendrau


Mai hi havia hagut tanta cua davant dels Jutjats de Berga com aquest dimarts 30 de desembre al matí, quan més de 200 ciutadans d'arreu de la comarca s'hi han aplegat per autoinculpar-se per haver participat d'una manera o altra en la consulta del 9 de novembre. El Berguedà, doncs, també s'ha volgut sumar a la iniciativa impulsada fa poques setmanes per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que ja compta amb milers d'autoinculpacions arreu de Catalunya. 

A l'entrada del jutjat, una paradeta de l'Assemblea entregava als participants el document d'autoinculpació, en què s'admitia haver “près part” en el procés participatiu del 9-N “sense que cap institució o persona” l'obligués i que, de la mateixa manera, es feia constar que l'actuació del Govern espanyol ha estat “il·legítima”, ja que coarta els drets fonamentals i la llibertat d'expressió i opinió.

 
La jornada ha transcorregut amb normalitat i sense incidències, i amb un gran nombre de persones i representants públics que s'hi han sumat. No obstant això, i segons ha explicat la coordinadora de l'ANC del Berguedà, Mireia Canal, hi ha “molta més gent que volia venir però que no ha pogut fer-ho per temes de feina”. En aquest sentit, ha explicat que tothom qui no ho hagi pogut fer, es pot autoinculpar a d'altres jutjats de guàrdia com el de Manresa aquest dissabte. A més, no ha descartat que el Berguedà pugui tornar a organitzar una altra jornada d'autoinculpació massiva. 

La crida multitudinària s'ha organitzat com un acte de solidaritat cap a les autoritats polítiques denunciades per l'Estat espanyol -el president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau- per haver-se implicat en el procés participatiu del 9-N. Davant d'això, i segons ha explicat el membre del Secretariat Nacional de la Catalunya Central Antoni Cornudella, l'autoinculpació que promou l'ANC té tres motius. El primer, ha dit, és donar suport a les institucions. El segon, denunciar la “manca de garanties democràtiques”, i el tercer element, ha manifestat, és “demostrar que a l'Estat espanyol no hi ha separació de poders”. 

Segons Cornudella, aquesta acció demostra que “el poble català ha començat a desconnectar de l'Estat espanyol”, un fet que ja va demostrar amb escreix les passades Diades, el 9 de novembre i aquest mateix dimarts al Berguedà. 

Els representants polítics s'autoinculpen

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha estat una de les persones que ha fet cua davant dels jutjats per autoinculpar-se, igual que ho també ho ha fet el previsiblement futur candidat de CDC a l'alcaldia de Berga, Antoni Biarnés, i la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de la capital berguedana, Maribel Iglesias.

 
Per a Gendrau, però, la seva autoinculpació “és un gest com el de qualsevol altre ciutadà”, ja que ell i d'altres regidors del seu partit també van formar part i van participar del procés: “L'objectiu és donar recolzament perquè vem prendre part activa en les votacions del 9-N i de la consulta que es va fer; per tant, en som copartícips”. 

Pel que fa a la bona resposta que hi ha hagut per part de la ciutadania al Berguedà, Gendrau no s'ha mostrat sorprès, ja que “sempre que hi ha hagut algun acte així Berga i el Berguedà han respòs”, i ha afirmat que ara és el moment que els berguedans “responguin i sigui fidels”.
 

Berguedans omplint el full d'autoinculpació Foto: Pere Gendrau

 

La regidora Maribel Iglesia; l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i el membre del Secretariat de l'ANC, Antoni Cornudella Foto: Pere Gendrau

 

Cues davant dels Jutjats de Berga per autoinculpar-se Foto: Pere Gendrau

Arxivat a