La canalització de les aigües residuals de la Rasa dels Molins continua pendent del finançament

Camps recorda que el projecte està llest, però que el principal escull és econòmic; la Diputació ha assegurat en reiterades ocasions que concediria una subvenció que encara no ha materialitzat

06 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:26h
Imatge de la zona afectada de la Rasa dels Molins.
Imatge de la zona afectada de la Rasa dels Molins. | Facebook Berga Claveguera Oberta
El projecte de sanejament de la part central de la Rasa dels Molins, al barri del Tossalet de les Forques de Berga, està a punt de fa temps, però a l'Ajuntament de Berga li manca disposar del finançament que n'ha de fer possible la seva licitació i execució. El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha explicat que el projecte està del tot llest i que el cost de l'obra serà "d'uns 200.000 euros i escaig". Camps assegura que "per part de la Diputació de Barcelona se'ns ha dit dues o tres vegades que ens atorgaran una subvenció al respecte i estem en aquest punt".

El ple de Berga va aprovar el projecte el 2016, estructurant-lo en tres fases, amb l'objectiu que, si una s'hagués d'aturar per problemes tècnics o legals, les altres dues poguessin continuar. L'ACA va presentar-hi esmenes que es van incloure, i l'Ajuntament va arribar a pressupostar 140.000 euros als comptes municipals. No obstant això, dos anys després, el projecte de canalització encara no s'ha pogut materialitzar. Oriol Camps relata que la fins ara presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha assegurat en reiterades ocasions a l'equip de govern de la CUP de Berga, que aquesta subvenció arribaria, si bé en els últims temps hi ha hagut fins i tot un canvi d'interventor a l'ens provincial, i aquest ajut econòmic encara no s'ha fet realitat. "L'interventor que hi havia s'ha jubilat i el que hi ha ara és més rígid en la forma com es donen els ajuts", opina també Camps. 

"Si no es pot fer amb aquest finançament, s'està estudiant alguna altra alternativa per finançar l'obra, no podem estar tota la vida esperant la Diputació", afegeix el regidor d'Urbanisme.

Una assignatura pendent de fa molts anys

El projecte preveu completar la canalització de la xarxa de la part sud de la Rasa dels Molins. "La claveguera ja hi és, passa pel fons de la riera; el problema és que hi ha dos o tres carrers, alguns dels quals té 100 anys, que no estan connectats a la xarxa existent, i el que cal fer-hi és acabar aquestes diverses connexions", comenta Camps. 

En el moment que l'Ajuntament de Berga disposi dels diners, Camps assenyala que és una obra que no té uns terminis llargs, sinó que podria estar feta en uns quatre mesos des de l'instant que en comenci l'execució. El principal escull per resoldre una de les assignatures pendents de la ciutat és, doncs, econòmic. "M'agradaria que l'obra estigués feta fa dies", recorda Camps, que de moment no hi pot posar data. "El projecte està preparat, de fet ens ha enganxat el canvi de la llei de contractació pel mig, que haurem de fer un informe per adequar-lo", apunta. "És una qüestió purament administrativa, perquè l'aprovació del projecte és d'abans de la llei", diu. Tot i així, caldrà que arribi el finançament o trobar-ne per tal de tirar-lo endavant. 

El tram sud i central de la Rasa dels Molins de Berga és, des de fa anys, una de les assignatures pendents dels governs berguedans i una preocupació recorrent dels veïns de la zona, ja que s'hi acumula una gran quantitat d'aigües residuals i, aquestes, no estan connectades al clavegueram. Des de fa anys, s'havia intentat posar fil a l'agulla, tot i que un dels principals problemes era saber de qui era la titularitat d'aquesta riera que s'havia de connectar a la xarxa i qui ho havia de fer. El 2016 el projecte va aprovar-se. Però serà quan l'Ajuntament disposi dels diners, que es podrà tirar endavant.
 
Arxivat a