El Berguedà posarà en valor el seu potencial gastronòmic a les jornades Gastropirineus

Les jornades sobre cuina i producte del Pirineu han escollit la comarca com a seu de la seva tercera edició | Berga acollirà dos dies intensos d'activitats amb més de 13 sessions de cuina en directe

05 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:05h
Toni Massanés, Rosa Serra, David Font, Francesc López i Pere Venturós.
Toni Massanés, Rosa Serra, David Font, Francesc López i Pere Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
Dos dies intensos amb més de 13 sessions de cuina en directe a càrrec de més de 20 cuiners, professionals i especialistes de reconeguda trajectòria. El Berguedà acollirà la tercera edició de Gastropirineus els dies 25 i 26 de juny, unes jornades dirigides als professionals de la restauració i als productors locals. Les jornades gastronòmiques dels Pirineus s'emplaçaran a l'Hotel Berga Park amb el producte del territori com a protagonista, des de formatges artesans, bolets, vins d'alçada i cervesa artesana, entre d'altres. Hi participaran onze restaurants locals i una vintena de professionals del sector, que hi destacaran el potencial gastronòmic de la comarca. 

El director de Gastropirineus, Francesc López, té molt clar que cal apostar "pel planter" del territori. Per això, Gastropirineus dedicarà una sessió del programa als joves cuiners de la cuina del Berguedà. Serà una sessió a sis mans a càrrec de Xavier Ribolleda de Cal Majoral (L'Espunyola), Pere Venturós del Restaurant Terra (Berga) i Xevi Poll de La Destil·leria (Gironella). Venturós es mostra, en aquest sentit, "molt content" per "poder exportar el que produïm aquí i fem aquí a altres regions de Catalunya". Segons Venturós, "és una molt bona manera que el Berguedà es visiti, ja no tant pels seus paisatges, que també, sinó per la seva gastronomia que és molt extensa i molt rica". 
 

Francesc López i Pere Venturós en la presentació de Gastropirineus. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Gastropirineus també donarà protagonisme a cuiners del territori, alguns dels quals compten amb el reconeixement d'una estrella Michelin, com Francesc Rovira de la Fonda Xesc Gombrèn), Oriol Rovira del restaurant Els Casals (Sagàs) i Sergi Fernández i Jaume Sebastian de l'Estany Clar (Cercs). També hi participaran Carles Gaig del Restaurant Gaig (Barcelona) i Pere Arpa de Ca l'Arpa (Banyoles), ambdós també guardonats amb estrella. 

Un dels actes destacats de les jornades serà la presentació del tercer Congrés Català de Cuina, com a oportunitat d'anàlisi i reflexió sobre el prestigi de la cuina catalana dels darrers anys. 

El cuiner Toni Massanès, que va assistir aquest dilluns a la tarda a la presentació de les jornades, considera molt positiu que el Berguedà assumeixi "la capitalitat" gastronòmica del territori en aquestes jornades. Massanès posa en valor que a les jornades hi hagi els restauradors del territori amb estrella i aquells que no en tenen, perquè "hi ha vida també més enllà de les estrelles" i "tots hi han de ser, és la força de la nostra gastronomia". 
 

Toni Massanés, en la presentació de Gastropirineus. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Sessions populars

No tot serà cuina en directe, sinó que també es proposen sessions participatives on el públic podrà tastar els plans. Dilluns 25 el Tast de Vins d'Alçada clourà la jornada. Es tracta d'una degustació de vins de muntanya que permetrà apropar-se als vins dels cellers de la DO Costers del Segre. El tast serà guia per sommeliers i enòlegs dels cells participants. El dimarts 26 al matí, tindrà lloc una sessió dedicada a un dels productes del territori, els formatges del Pirineu. Laia Pont  Natàlia Nicolau, autores del llibre "Formatges dels Pirineus" presentaran els tresors làctics de la terra. Un cop finalitzada la sessió, s'oferirà un tast. 

Gastropirineus pretén ser un punt de trobada pels professionals del sector, "però no s'oblida del públic local aficionat a la gastronomia", defensa López. Per això, el dimarts 26, un cop que s'acabin les sessions per professionals, el focus d'activitat es traslladarà a la carpa del Passeig de la Indústria de Berga. Els assistents podran gaudir i tastar la sessió magistral de Francesc Rovira de la Fonda Xesc de Gombrèn. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, assegura que la proposta ha estat ben acollida pel sector de la restauració de la comarca. Es preveu que a les jornades tècniques hi participin uns 200 professionals d'arreu del territori. 

Sopar amb estrelles

Com a acte destacat del programa, hi haurà també el tradicional Sopar amb estrelles que forma part de la programació habitual de cada edició del Gastropirineus. L'àpat tindrà lloc el dilluns 25 al Restaurant l'Estany Clar de Cercs. Els comensals podran tastar les propostes de Joel Castanyè de la Boscana; Segi Fernández i Jaume Sebastian, de l'Estany Clar; Jordi Jundà de  Ca l'Enric; Francesc Rovira de la Fonda Xesc; i els cuiners d'Andorra, Carles Finch, de Can Manel, Sergi Vallès d'Hotansa i Roger Biosca de l'Hotel Isard. 

Durant les jornades també es presentaran les iniciatives gastronòmiques de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Es tracta del tren gastronòmic "Montserrat Clàssic Express" i de l'Enotren. La presentació s'acompanyarà d'una sessió magistral de la cuina del Bages, a càrrec de Benvingut Aligué de Ca l'Aligué de Manresa. 

Gastropirineus va arrencar el 2016 a la Seu d'Urgell, i va traslladar la seva segona edició a Alp i Puigcerdà. Des del seu inici es planteja com una trobada professional itinerant que recorre comarques dels Pirineus, apropant-se al públic de cada indret i facilitant així la participació de professionals i de públic aficionat. 

Consulta el programa aquí sencer de Gastropirineus.
 
Arxivat a