«Ser administrador de la Patum és una experiència única i no és tan car com creuen algunes persones»

Maria Camps i Jacint Bernaus, Meritxell Sala i Miquel Muñoz, Montse Vegas i Marc Soler i Raquel Torreblanca i Iñaki Sánchez són els administradors d'enguany i parlen a NacióBerguedà de la seva experiència

03 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:26h
Administradors de la Patum 2018.
Administradors de la Patum 2018. | Pilar Màrquez Ambròs
La figura dels administradors data del segle XVII. Històricament, eren els encarregats de pagar una part de la celebració de la Patum. La festa s'allargava vuit dies i qui en pagava les despeses eren la parròquia, el rector, els preveres, l'Ajuntament i els ciutadans, distribuïts en quatre barris: el Centre, Capdamunt de la Vila, Sant Pere i el Raval. La primera referència documental d'aquestes figures data de 1619. La seva tasca era la de recaptar fons al seu barri per pagar les despeses de l'Octava de Corpus, però si no n'aconseguien prou, eren ells qui posaven la part que faltés. Actualment, la tradició ha evolucionat, la festa és viva i els administradors del segle XXI tenen un paper protocol·lari, presidint les festes des del balcó de l'Ajuntament i tots els actes oficials del Corpus, així com Els Elois. 

Enguany, ha costat trobar les quatre parelles d'administradors. Ho han estat Maria Camps i Jacint Bernaus per Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls); Meritxell Sala i Miquel Muñoz per Sant Pere (Esclafidors Rebentats); Montse Vegas i Marc Soler pel centre o Carrer Major (Esclafidors Embotits); i Raquel Torreblanca i Iñaki Sánchez per Raval (Ravenisses). 

NacióBerguedà ha parlat amb ells sobre l'experiència de fer aquesta tasca durant la Patum. "La veritat és que ha estat molt gratificant, molt guapo, ja ens ho havien dit d'altres administradors, altres anys", pràcticament han coincidit Iñaki Sánchez i Raquel Torreblanca, administradors de Raval i Jacint Bernaus, administrador del Capdamunt de la Vila, que ho és juntament amb la seva parella, Maria Camps.

"Arrossegues una mica de cansament, això sí, però l'experiència és inoblidable", concorda Marc Soler, administrador del Carrer Major. Montse Vegas, administradora també del Centre de la ciutat, explica que "ho vius tot des de primera hora del matí, i per tant, és intens". Entre d'altres, tenen l'obligació d'assistir al ple de l'Ascensió, a les misses majors, a la Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i del concurs de dibuix infantil, a l'entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i als salts de Patum que es realitzen davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit.


"La preparació sí que no es veu, hi ha molta feina de protocol, que hem estat assajant, que ens han estat explicant", comenten totes quatre parelles. "També hem d'agrair a familiars i amics que venen a ajudar-nos a casa, la paciència que tenen", assenyalen. 

Just abans de parlar amb aquest mitjà en plena voragine patumaire de dissabte, Roser Farràs els dona les instruccions de l'últim dia de Patum. Algú els passa a buscar a les 10 i han d'estar llestos per anar a ofici. Tot plegat, després d'un passacarrers en què les comparses els hauran dedicat els salts davant dels seus domicilis, o domicilis de coneguts en cas de no estar ubicats al centre històric. "Totes quatre parelles hem acabat sent com una família, i això és una de les coses que hem parlat sovint aquesta Patum: Animem a les parelles joves que s'animin a fer d'administració, és una experiència única i només passa un cop a la vida", adverteixen.

Trencant tòpics sobre el cost

Un dels motius que els últims anys s'ha al·legat davant la dificultat de trobar candidats és el cost econòmic del vestuari, la perruqueria o el piscolabis que s'ofereix durant la passada de dissabte. "Hi ha la visió que és molt car, hi ha gent que et comenta que no vol fer-ho perquè és molt car, però no és ben bé així: et porta molta feina perquè t'has de llevar d'hora. No obstant això, si et poses d'acord entre els vuit que ets, tot va molt rodat; no és com si encara financéssim la Patum els administradors", somriuen. 

Amb els anys ha evolucionat el barem de punts del procés de selecció dels administradors. Actualment, es permet ser administrador a persones que no hagin nascut a Berga, que visquin fora o que no estiguin directament vinculades amb la festa. Fins i tot, ha deixat de ser imprescindible estar casat, tot i que aquesta qüestió encara dona punts. 
Arxivat a