Quim Torra: «Gràcies Berga, per ser-hi sempre, per ajudar-nos a aconseguir la llibertat»

El president de la Generalitat s'ha mostrat en tot moment molt proper amb tots els membres de les comparses i el públic, i ha estat aclamat per la plaça | El dirigent català ha assistit aquest diumenge a la Patum de Lluïment i ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament | Els Nans Vells dediquen el ballet de Déu a Josep Casellas, històric cap de colla que va morir fa uns mesos

03 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:26h
Quim Torra al balcó de l'Ajuntament de Berga en la Patum de Lluïment.
Quim Torra al balcó de l'Ajuntament de Berga en la Patum de Lluïment. | Pilar Màrquez Ambròs
El president de la Generalitat Quim Torra ha assistit aquest diumenge a la Patum de Lluïment i ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament de Berga. "Vivim en moments històrics i excepcionals. Tenim presos polítics i exiliats i el nostre dret d'autodeterminació és criminalitzat", ha escrit al llibre. "Però tenim un mandat republicà i democràtic a seguir, el seguirem fidels al que els ciutadans van votar en el referèndum d'autodeterminació de Catalunya del Primer d'octubre: un estat independent en forma de república", ha afegit. Torra ha llegit en veu alta el que havia escrit al llibre d'honor al costat de l'alcaldessa Montse Venturós, a la sala de plens de l'Ajuntament. "Gràcies Berga per tant, per ser-hi sempre, per ajudar-nos a aconseguir la llibertat", ha destacat. "Visca Berga, visca la Patum i visca Catalunya lliure", ha conclòs. 
 

La comitiva encapçalada per Quim Torra i Montse Venturós en sortir de missa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'Ajuntament de Berga li ha regalat un llibre sobre la Patum i una carota de Ple, que Quim Torra ha comentat somrient que col·locarà a la Casa dels Canonges. El president de la Generalitat ha estat també un dels convidats de l'ofici de diumenge que se celebra tradicionalment a Berga per Patum. Després, en la sortida de missa, ha encapçalat la comitiva d'autoritats locals fins a l'Ajuntament de Berga, juntament amb l'alcaldessa i l'himne de Berga de fons. Enmig de l'expectació que s'ha generat a la plaça de Sant Pere, ha parat diverses vegades per saludar membres de les comparses que feien el passadís. 
 
Un cop que ha sortit al balcó d'autoritats i amb la Patum a punt de començar, Quim Torra ha estat rebut amb aplaudiments i crits de "llibertat, llibertat". També l'han aclamat amb crits de "president, president" i "llibertat, presos polítics" i la Guita Grossa ha acostat el cap al consistori i li ha cedit la bota (on sempre hi ha vi negre) per tal que begués d'ella. A banda del president de la Generalitat, aquest migdia també han estat al balcó el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, i un familiar de la consellera exiliada Meritxell Serret.

La plaça de Sant Pere s'ha omplert de nou per fer els seus salts de Patum. Turcs i Cavallets, Maces, Guites, l'Àliga - amb els clavells grocs que ja va estrenar dijous -, Nans Vells, Gegants i Nans Nous amb un esclat de Tirabols finals han fet els seus balls enmig de la gentada que no ha perdut en cap moment de vista el balcó presidit per Torra i ha llençat crits esporàdics de "president, president" durant tota la Patum. En acabar, Torra s'ha posat dempeus i hi ha hagut més crits d'"independència" i "aplaudiments" per acomiadar-lo del balcó. 
 
Homenatge a Pep Casellas

El president ha estat, sens dubte, protagonista. Però amb una festa com la Patum amb les seves pròpies litúrgies, no ha estat l'únic. I és que aquest era un migdia per recordar a Josep Casellas, excap de colla dels Nans Vells que va morir recentment als 62 anys i que havia encapçalat la comparsa molts anys. Els seus nanos vells li han dedicat un ball especial, el ballet de Déu.

Casellas va dirigir la colla durant 24 anys (1972 - 1996) i aquest diumenge els actuals membres del grup li han volgut rendir homenatge amb un ball que els Nans Vells havien ballat als anys 60.
 

Nans Vells. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ball de Gegants de la Patum de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


ERC a missa

Dijous l'ofici de Corpus va estar marcat per l'absència dels regidors d'ERC. Una decisió que van prendre en protesta per les polèmiques declaracions del bisbe Xavier Novell d'ara fa un any sobre la família i l'homosexualitat. Aquest diumenge, però, l'ofici no estava presidit per Novell, sinó pel rector Marc Majà i els republicans no hi han faltat. 

Els qui no hi han assistit, com és habitual, són els regidors de govern de la CUP, que han esperat a la sortida de missa per afegir-se a la comitiva oficial.

Majà ha parlat, en el seu discurs, del que pot fer cadascú pels altres. Ha mencionat l'apòstol Sant Pau i ha posat d'exemple de voluntat per als altres Antonina Zabinski que el 1939 va salvar desenes de jueus amagant-los al zoo del seu marit, a Varsòvia. Majà ha dit que hem de ser capaços d'ajudar sempre els altres, "dins dels nostres límits, de les nostres misèries". Un sermó que Quim Torra ha seguit amb molta atenció.

La bota de la Guita

El moment més comentat i fotografiat de la Patum ha estat segurament quan la Guita Grossa ha portat la bota de vi a Quim Torra. Torra ha estat molt proper i en la sortida ha volgut saludar i fer-se fotos amb una majoria de comparses, malgrat la gentada i el núvol de mitjans que l'esperava. Li han regalat un mocador del CDR Berga i s'ha fet selfies amb gairebé tothom que li ha demanat. 
 

La Guita Grossa li ha cedit la bota. Foto: Ivan Genescà/NacióBerguedà

 

Quim Torra s'ha fet una foto de grup amb els gegantes de la Patum, i amb d'altres comparses. Foto: Ivan Genescà/NacióBerguedà

 

El president Quim Torra i Montse Venturós en la sortida de missa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a