La Patum planta cara a les agressions sexistes i detecta casos de baixa intensitat

En tres dies de festa, el Punt Lila ha assessorat 572 persones; només dijous a la nit en van ser 322

02 de juny del 2018
Actualitzat a les 19:25h
Una de les tècniques del Punt Lila atenent un grup de joves aquest divendres de Patum al vespre.
Una de les tècniques del Punt Lila atenent un grup de joves aquest divendres de Patum al vespre. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha engegat aquesta Patum una campanya per prevenir situacions de violència masclista durant la seva festa per excel·lència. El Punt Lila, que s'ha instal·lat a la plaça de Viladomat, ofereix informació i assessorament, i també ajuda, una tasca que va a càrrec del Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat (CJAS). Una de les persones que atén dubtes i dona informació, la tècnica del CJAS Saskia Ferrer, explica que el seu paper és "el de sensibilització". Majoritàriament, les expertes donen material als joves que s'hi apropen i hi estableixen conversa per conèixer-ne les inquietuds al respecte. En tres dies de festa, el Punt Lila ha assessorat 572 persones. Només dijous a la nit en van ser 322. 

Des de dimecres, que es va posar en marxa l'oficina, han detectat dos casos d'agressió sexista, una per nit. "Creiem que n'han passat més, però com a societat no tenim el costum de denunciar-ho, ho vius, ho comparteixes amb el teu grup d'amistats i s'acaba normalitzant", ha explicat Ferrer. "Per això, la idea de la campanya és canviar el paradigma, crear xarxa i ser conscients que tota persona que es trobi en l'àmbit de la festa ha d'oferir ajuda si es troba algú que està sent víctima d'una agressió, per petita que sigui, des d'una mirada o un comentari", ha afegit Saskia Ferrer.  

En el cas de les dues situacions d'agressió sexista que han detectat aquests dies al Punt Lila, una va ser una agressió física (una bufetada) fora de l'àmbit de la festa, i l'altra va succeir en ple passacarrers de dimecres i es va tractar d'un cas considerat "no greu". Aquest últim és un exemple dels comportaments sexistes de "baixa intensitat" que hi són presents però surten poc a la llum, i que la campanya també busca erradicar: "Una noia va patir una espècie de xantatge emocional mentre ballava. Va perdre una sabata i un noi li va demanar que li fes una abraçada i un petó a canvi de tornar-li".

Ferrer relata que la tasca al Punt Lila és "recollir aquestes vivències frustrants" i defensa la importància de la tasca que hi fan, com un "servei més" que posen a disposició de les noies, i també dels nois, en plena festa. "Pots venir a explicar si et sents víctima d'una agressió sexista, encara que sigui una situació que quedi fora d'un àmbit més policial, sigui el que sigui", ha comentat Saskia Ferrer. "Majoritàriament les dones s'hi interessen més, però aquí en particular, a Berga, hi ha hagut molt bona rebuda per part dels nois", ha dit Ferrer. 

Versions contraposades sobre si la Patum és segura

"En general està tranquil, encara que hi ha les dues versions: hi ha qui t'explica que se sent molt segura a la Patum i qui comenta que és molt positiu que hi siguem, perquè hi passen moltes coses que no es veuen", apunta Ferrer sobre la Patum. 

Al llarg de l'any, l'Ajuntament de Berga ha format a entitats, bars i comparses per detectar aquest tipus d'agressions, ja que, segons el consistori, el fet que no hi hagi hagut mai denúncies durant la Patum no vol dir que "no passin". Un altre exemple el posa Saskia Ferrer: "L'altre dia vaig escoltar com unes noies molt joves s'explicaven entre elles que algú els hi havia descordat els sostenidors mentre saltaven, això depèn de l'edat que tinguis o de com ho visquis és una agressió, però per elles no era més que una anècdota, ho tenien súper naturalitzat". 

Un dels objectius del Punt Lila és també donar visibilitat a la campanya "Vull la nit" que l'Ajuntament de Berga ja ha posat en marxa durant d'altres festes com el Carnestoltes i en l'oci nocturn. Ferrer creu que l'alcohol que envolta festes com la Patum és un "detonant" que agreuja el perill que es donin situacions d'agressions sexistes. Tot i això, matisa que "l'alcohol no és cap excusa i el fet de beure no et dona dret a tenir segons quines conductes". 
 
El Punt Lila està obert cada dia de Patum fins a altes hores de la matinada, i en moments determinats se li sumen també accions de prevenció de primers consums de drogues i alcohol. Això es fa a través de les entitats Som Nit, que depèn de Creu Roja, i del col·lectiu Energy Control. Al concert de Patum de dissabte s'hi afegirà aquest vespre també una barra de còctels sense alcohol, en la línia de fomentar un consum de substàncies tòxiques i alcohol menys abusiu. 
 
Els horaris del punt lila de Patum de les nits que queden de Patum són dissabte 2 de juny de 9 del vespre a 5 de la matinada, i diumenge 3 de juny de 9 del vespre a 2 de la matinada. 
 
Arxivat a