La Patum homenatja «el treball ingent i constant a favor de la cultura» de presos i exiliats

La ciutat reconeix amb un diploma aquesta tasca en un dels actes més solemnes del calendari de la capital berguedana: l'entrega de Títols de Patumaire i de Patumaire d'Honor

02 de juny del 2018
Actualitzat a les 14:44h
Llarg aplaudiment pels presos i exiliats a la sala de plens de l'Ajuntament.
Llarg aplaudiment pels presos i exiliats a la sala de plens de l'Ajuntament. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha homenatjat aquest matí "el treball ingent i constant a favor de la cultura catalana" de presos polítics i exiliats. Ho ha fet atorgant-los un reconeixement en un dels actes oficials més solemnes de l'any a la ciutat: l'entrega de títols de Patumaire i de Patumaires d'Honor. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha llegit un per un els noms de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Carles Puigdemont, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i Marta Rovira, i el nombrós públic que hi havia a la sala de plens del consistori s'ha posat dempeus i els ha dedicat un llarg i sonor aplaudiment.

Després de l'esclat de dijous a plaça en què els patumaires van reclamar l'alliberament i el retorn dels seus polítics, la festa ha sumat un homenatge més. Aquest dissabte, després que els familiars dels presos visitessin Berga fa escassos dos dies, no hi havia ningú per recollir els diplomes, però l'alcaldessa Montse Venturós ha assegurat que l'Ajuntament de Berga s'encarregarà de fer-los-hi arribar. Ha estat un moment emotiu, prop del final de l'acte i, per casualitat, gairebé a la mateixa hora que "El ball de l'Àliga" de la Patum es deixava escoltar al Palau de la Generalitat en la presa de possessió dels nous consellers també amb un marcat record per a les persones que són a l'exili o a la presó. 

Al diploma que se'ls hi ha dedicat hi consta un escrit segons el qual "la festa de la Patum de Berga reconeix i agraeix el treball ingent i constant a favor de la cultura catalana i la dignitat del poble" a cadascun d'ells. 
 

Públic dempeus pel reconeixement a presos i exiliats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Abans d'aquest homenatge, i amb la mateixa litúrgia que es fa any rere any, Berga ha entregat els títols de Patumaire que es dediquen a les persones que porten 10 anys participant i els títols de Patumaire d'Honor pels 25 anys d'implicació al Corpus. També s'han donat reconeixements a Grup Horitzó del Berguedà,  l'Agència de Desenvolupament del Berguedà o també els germans Pons, per la seva col·laboració desinteressada amb la festa. 

Els títols de Patumaire d'aquest any són per a Pere Claret i Boixader, Rut Conesa i Antiñolo, Guillem Vargas i Nadal, Xavier Picas i Pagerols, Xavier Pascual i Vivó, Juan Carlos Cortés i Díaz, Ivan Cortizo i Pagerols, Joan Subirana i Rial, Juan Maria Garcia i Barragán, Juan Enrique Esteban i Benito, Marta Postils i Xandri, Esteve Orriols i Bascompte, Maria Carmen Cuartielles i Arévalo, Rosa Massaguer i Robert, Domingo Martínez i Bayona, Laura Picas i Boixader, Jordi Valencia i Garcia, Gerard Garcia i Anglerill, Eloi Cortés i Escobet, Jordi Serra i Alonso. Així mateix, el títol de Patumaires d'Honor s'ha donat a Anna Vanessa Villalba i Martínez, Margarida Baraldés i Casadevall, Judit Lucas i Clotet, Amador Almansa i Garcia, Ricard Balaguer i Marceló, Joan Lluís Brau i Santandreu, Maria Farràs i Lizán, Eva Garcia i de la Fuente, Emma Isach i Montero, Pere Muxí i Camprubí, Xavier Pons i Teulats, Josep Pujol i Gendrau, Josep Tor i Fígols, Antoni Vila i Ruiz, Xavier Bergua i Vilella, Marc Vilalta i Vilagrasa, Gerard Alsina i Roca, Jordi Llimós i Vilardell.
 

Entrega de Títols de Patumaire i Patumaire d'Honor aquest dissabte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El record de Manela Quesada i el seu esforç a Grup Horitzó, molt present

Ha estat un dels moments més emotius. Els membres de Grup Horitzó han recollit el diploma de reconeixement de mans de l'alcaldessa Montse Venturós. No ha calgut dir-ne el nom, però molts a la sala han tingut present a Manela Quesada, directora de Grup Horitzó que va morir de forma tràgica el març passat. El president de Grup Horitzó, Jordi Garcia Petit, ha valorat molt positivament el reconeixement patumaire. Garcia Petit ha recordat en una conversa amb NacióBerguedà que "l'entitat està molt vinculada al territori i la gent" i que aquest diploma així ho reconeix. Garcia Petit ha posat de relleu que "patumaires petits i grans" han pogut fer Patum i guardar-ne un tros a casa amb els elements de la festa que els usuaris de l'entitat creen artesanalment. 

El president de Grup Horitzó ha dit també que era un reconeixement a la tasca que va dur a terme Manela Quesada durant anys al capdavant de l'entitat, una que ha culminat recentment amb l'obertura d'una botiga a la plaça de Sant Pere, un dels projectes pels quals ella havia treballat en els últims mesos. 

Uns altres homenatjats del matí han estat els germans Jaume i Ramona Pons i Ferrer que fa moltíssims anys que obren les portes de casa seva per tal de facilitar la tasca de sonorització de la Patum al seu pas pel centre històric. "Jo per sobre de tot sóc de Berga i faig el que calgui per la ciutat", ha valorat Jaume Pons, que ha agraït el reconeixement. 

Durant l'acte s'ha entregat també el reconeixement dels premis del concurs de cartells de la Patum 2018.
 

Diploma a Carles Puigdemont. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Roger Cortina, encarregat de protocol, i la regidora Mònica Garcia, en l'acte d'entrega de Títols de Patumaire. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega de Títols de Patumaire i Patumaire d'Honor. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega Títols de Patumaire i Patumaire d'Honor. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega del reconeixement al Grup Horitzó. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els germans Pons en l'entrega del reconeixement per la seva contribució a la festa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a