La pluja permet la sortida dels Gegants malgrat l'insòlit retard

La plaça rep amb xiulets la decisió d'esperar a dos quarts d'1 l'inici de la passada | L'Ajuntament al·lega la necessitat de conservar la comparseria història com a motiu de la insòlita decisió

Pilar Màrquez Ambròs
30 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:02h
La gentada que esperava la sortida dels Gegants ha xiulat quan s'ha anunciat la decisió de no començar a les 12.
La gentada que esperava la sortida dels Gegants ha xiulat quan s'ha anunciat la decisió de no començar a les 12. | Pilar Màrquez Ambròs
Les campanes de la plaça de Sant Pere han tocat les 12 i els Gegants de la Patum de Berga no han sortit.  L'Ajuntament ha al·legat la necessitat de conservar la comparseria història com a motiu de la insòlita decisió de retardar l'inici del passacarrers davant el ruixat que queia sobre la ciutat de Berga. Una decisió que la plaça ha rebut amb xiulets. 
 
Per megafonia s'ha anunciat que s'esperaria a dos quarts d'1, però també s'ha advertit que si a la 1 continuava plovent, es valoraria fins i tot l'opció de cancel·lar-ne la sortida. Finalment, els pitjors auguris no s'han complert. Prop d'un quart i mig d'una el Tabal i els Músics han marcat la sortida i els Gegants Nous i Vells han ballat els primers compassos. 

L'Ajuntament de Berga i el Patronat de la Patum, òrgan gestor de la festa, han decidit suprimir, això sí, el recorregut per la part alta del barri vell. Els Gegants i la gentada que els esperava han sortit finalment de la plaça de Sant Pere en direcció al carrer de la Ciutat. 

 
 
La Passada de dimecres al migdia comença i finalitza habitualment a la plaça de Sant Pere i dura unes tres hores. Durant el seu recorregut, el Tabal i els Gegants passen pel casc antic i pels carrers més cèntrics de la ciutat acompanyats de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) i de tot un seguici de patumaires que els fa d'estela.
 
Tabal i Gegants Vells tornaran a sortir a les 8 en punt del vespre d'aquest dimecres, sempre que la pluja ho permeti, en un passacarrers on realitzaran un altre recorregut per la ciutat acompanyats de les Guites i Maces. Durant aquest, es faran els corresponents salts davant dels domicilis de les autoritats locals i s’acabarà amb Tirabols a la plaça de Sant Joan i a la de Sant Pere.

El protocol per pluja va activar-se per primera vegada el 2016, però va ser durant la passada de la nit. El grup d'actuació està format pels caps de colla, representants del patronat, dels músics, la restauradora de la comparseria, Gemma Rodríguez; l'alcaldessa, Montse Venturós; i la regidora de la festa. Aquestes persones són les encarregades de prendre decisions de forma ràpida quan el temps pot amenaçar la integritat dels elements patumaires. El protocol va crear-se després que en la passada de dimecres de Corpus del 2014 elements com el cap de la guita grossa quedessin molt afectats per culpa de la pluja. Aquell any ningú va prendre la decisió d'aturar el salt en els moments de màxima intensitat del xàfec i ni tan sols es van fer servir impermeables. 

Pluja i tot, els berguedans, majoritàriament nois i noies de les escoles i instituts de Berga, han gaudit dels primers compassos de la festa de Patum fins a quarts de 3 de la tarda. Aquest Corpus de 2018 estarà marcat pel pes de les reivindicacions polítics per a la llibertat de presos polítics i el retorn dels exiliats
 

La gentada ha xiulat quan s'ha conegut que els Gegants no sortirien a l'hora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a