Com queden repartits els salts de Plens en el reglament de règim intern?

Els Plens es comprometen a obrir "un mecanisme de participació", però la seva nova normativa interna no quantifica quants podrien destinar-se a sorteig cada any

Pilar Màrquez Ambròs
29 de maig del 2018
Actualitzat a les 23:45h
Salt de Plens de la Patum
Salt de Plens de la Patum | NacióBerguedà
El Patronat de la Patum ha fet públic aquest dimarts els nous reglaments de règim intern de la festa en què s'estableix quins seran a partir d'ara els processos de nomenament i renovació de les comparses, així com els requisits per adquirir la condició de membre titular de la comparsa i condicions per entrar a formar part de la colla. També s'estableixen els mecanismes de participació ciutadana que han d'aconseguir la democratització i obertura de la festa.

L'última de les comparses en aprovar el reglament propi de règim intern i ratificar el seu cap de colla va ser la dels Plens, tot just el desembre passat. L'any 2017, en plena voràgine per la polèmica de l'expulsió de tres dels seus membres per "traïció" i "sedició, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va assumir les funcions de cap de colla de la comparsa. Llavors es van sortejar 152 salts de Plens.

Aquest 2018, amb Isaac Gonfaus de nou al capdavant de la colla, havent estat ratificat per una majoria dels vestidors de plens, s'han sortejat 48 salts de plens, 40 dels quals pertanyents a la comparsa i 8 més corresponents a salts que tenien els sis regidors de la CUP i dos regidors d'ERC.

Però que s'estableix en el nou reglament de règim intern? El document es compromet a posar a disposició "d’aquelles persones que no han saltat mai de ple i no tenen cap vinculació amb membres de la comparsa un mecanisme obert de participació que es detallarà en una normativa corresponent". La xifra de salts que es podrien sortejar cada any, doncs, no queda establerta. Tot i que s'haurà de detallar en una segona normativa, que encara no s'ha fet pública, segons s'entén d'aquest reglament. 

Acostar-se a demanar-ho als vestidors

El nou reglament sí que específica que "si es vol saltar de ple es pot demanar un salt a un dels vestidors. Es poden trobar dimecres i dissabte a l’horari de fer caretes o dijous i diumenge a l’hora de vestir, a la plaça de la Ribera". També es diu que els vestidors "hauran de donar les màximes oportunitats" a tots aquells que vulguin saltar.

De salts n'hi ha 400 i en són 100 cadascuna de les quatre vegades que surten a plaça dijous i diumenge. Cadascun dels 22 vestidors té dret a 15 salts (330 en total) i l'Ajuntament té dret a 40 salts per autoritats, treballadors i convidats. Els 30 restants queden en reserva del cap de colla i de la junta executiva de la comparsa. 
 
Arxivat a