La Patum de la Llar venç la pluja amb la il·lusió del 40è aniversari

Nois i noies de l'escola d'educació especial de Berga i usuaris del Taller Coloma bufen les espelmes en una tarda grisa que no aconsegueix espatllar tot l'esforç que havien posat en la festa

Pilar Màrquez Ambròs
29 de maig del 2018
Actualitzat el 30 de maig a la 1:09h
Un número 40 en gros ha immortalitzat el 40è aniversari de la Patum de la Llar.
Un número 40 en gros ha immortalitzat el 40è aniversari de la Patum de la Llar. | Ivan Genescà
És de ben segur la Patum que genera més il·lusió i també la més excepcional de totes. Patumaires de cap a peus que preparen els seus balls i salts durant setmanes sense defallir i amb la mateixa exigència dels balladors de plaça. Es tracta de la Patum que fan cada any els nois i noies de l'Escola d'Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt i el Taller de Coloma, que treballa per la integració ocupacional de persones amb discapacitat psíquica, i que enguany ha arribat als 40 anys de vida. 

Alumnes, educadors, familiars i responsables del centre han bufat les espelmes aquest dimarts i ho han fet sota un ruixat intens, que només ha parat a estones, i que no els ha tirat enrere en cap moment. La tarda abans que comenci l'esclat de Corpus sempre toca Patum a la Llar Santa Maria de Queralt i així ha estat. És una tradició arrelada a Berga amb la força del pas de dècades d'empenta i imatges entranyables i en aquesta ocasió s'ha tornat a repetir. Sense que l'aigua, que a estones queia a bots i barrals, els tirés enrere i amb moltíssima determinació, els nois i noies de l'escola i els usuaris del Taller Coloma han posat totes les ganes del món per tirar endavant la seva festa.
 

La guita i els guitaires celebrant els 40 anys. Foto: Ivan Genescà

 

Hi ha hagut, això sí, una celebració especial. Una lona ha acompanyat la Patum al pati de l'escola per recordar amb fotografies l'inici de la Patum de la Llar el 1978, la Patum que se celebrava al centre fa 20 anys i la de l'any passat. Des del Taller Coloma havien creat per l'ocasió també un número 40 en gros, que ha servit perquè les diferents comparses poguessin fotografiar-se i immortalitzar així el Corpus de 2018 al pati del centre.
 
Segons han explicat responsables del centre, els títols de patumaire d'enguany han estat per Montserrat Garrós, José Valverde, Dolors Vilarnau, Josep Maria Grant i Vilella, Meritxell Monell i Marc Bertran. L'entrega d'aquests títols s'ha fet just abans que comencés la Patum, en comptes de fer-se al final, per la pluja que queia sobre Berga a dos quarts de 7 en punt de la tarda. 

La Patum de caràcter més excepcional d'aquest 2018 ha trobat en els paraigües del públic, els envelats que s'havien col·locat el pati per la festa, i els impermeables dels Gegants, còmplices improvisats d'una tarda en què la majoria ha mantingut la vista posada al cel. 
 

Gegant amb impermeable a la Patum de la Llar. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Nans Nous de la Llar Santa Maria de Queralt, aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs