Les comparses de la Patum estableixen límits al mandat del cap de colla

Turcs i Cavallets, Guita Xica, Nans Vells i Nans Nous acorden un màxim de temps durant el qual es pot tenir aquesta responsabilitat, tot i que en alguns casos pot haver-hi reelecció | Àliga i Gegants contemplen que aquest s'hagi de ratificar cada cert temps | Berga fa públics els reglaments de règim intern de les deu colles de la festa de Corpus

Pilar Màrquez Ambròs
29 de maig del 2018
Actualitzat a les 23:34h
Els Turcs i Cavallets a la Patum.
Els Turcs i Cavallets a la Patum. | Aida Morales
Berga ha fet públic aquest dimarts, a escasses vint-i-quatre hores de l'inici de la festa, els reglaments de règim intern que han redactat i aprovat les deu comparses de la Patum. Les comparses dels Turcs i Cavallets, la Guita Xica, els Nans Vells i els Nans Nous estableixen un temps màxim de durada de mandat per qui tingui la responsabilitat de cap de colla, si bé en alguns dels casos aquest període és prorrogable o bé es pot optar a reelecció. En l'Àliga, el cap de colla s'haurà de ratificar cada quatre anys, requerint dos terços dels vots de la comparsa, i en la comparsa dels Gegants, la condició de cap de colla haurà de ser ratificada i sotmesa a votació cada deu anys, tot i que l'edat màxima per ser membre actiu de la comparsa es situa als cinquanta anys.

Als Turcs i Cavallets, el temps màxim de la durada de la responsabilitat del cap de colla serà de sis anys. En el cas de no haver-hi relleu i si el cap de colla considera oportú continuar amb la seva responsabilitat, es podrà perllongar el temps si així és ratificat per un mínim de dos terços dels vots dels membres titulars de la comparsa. A la Guita Xica aquest temps màxim serà de 7 anys amb 3 prorrogables si la comparsa així ho considera. Pel que fa als Nans Vells, el període de cada renovació serà de 5 anys, si bé el cap de colla que hi hagi podrà presentar-se a la reelecció. I als Nans Nous el període màxim per ser cap de colla se situa en 5 anys, prorrogables a dos anys més si la comparsa ho considera oportú. 

En totes les comparses, els caps de colla han de comptar amb el suport de la majoria del grup. Per exemple, en la comparsa dels Plens, la durada del cap de colla serà indefinit però sempre que "la comparsa així ho consideri oportú", segons consta el reglament. L'elecció dels caps de colla serà sempre per votació dels membres de la comparsa. En la Guita Grossa, el temps màxim de la durada de la responsabilitat del cap de colla també serà indefinit. Però els càrrecs de secretari i vocals restaran a disposició de la comparsa cada quatre anys. El cap de colla proposarà el nou equip, amb la posterior ratificació per part de l’assemblea. 

En el conjunt de les deu comparses es marca amb tots els detalls quin serà el procés de nomenament i renovació. Els reglaments de règim intern també inclouen els requisits per a adquirir la condició de membre titular de la comparsa i requisits per entrar a formar part de la colla. Per exemple, entre d'altres, als Gegants, s'estableix l'edat màxima de 50 anys per formar part de la colla. 

Un procés de democratització sorgit d'una crisi

La crisi que l'any passat va viure la colla dels Plens va ser el detonant perquè la comparseria patumaire renovés els seus reglaments de funcionament amb l'objectiu de democratitzar la festa i fer-los més oberts. El procés va incloure, en totes les colles, la ratificació dels respectius caps de colla a través de votació dels integrants de cada comparsa. 

L'última de les comparses en aprovar el reglament propi de règim intern i ratificar el seu cap de colla, Isaac Gonfaus, va ser la dels Plens, tot just el desembre passat. Un cop entregats tots els reglaments al Patronat, aquests s'han hagut d'unificar a nivell estilístic i formal, i no s'han fet públics fins ara.   Cadascuna de les comparses hi ha inclòs també mecanismes de participació ciutadana. Des d'assajos oberts fins a sortejos, passant per explicitar quines són les ocasions en què les persones de fora de la comparsa poden accedir a saltar o formacions en seguretat. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha valorat en les últimes setmanes la importància de l'aprovació d'aquests reglaments. "Hi ha hagut una bona feina de totes les comparses, sobretot de posar per escrit coses que ja s'estaven duent a terme i plantejar-se'n d'altres, de trobar-se tota la comparsa, d'especificar i replantejar-se si n'eren prous, si necessitaven ser més persones titulars, quin paper tenien en les decisions les persones que hi col·laboren", ha expressat. 

La participació i l'obertura, un eix destacat

Cadascun dels reglaments de les comparses inclouen diferents mesures de participació ciutadana. Consulta a continuació com pots participar en alguns dels elements de la festa berguedana per excel·lència:

TABAL 

1. El dia de l'Ascensió, toquen els nens i nenes per ordre d'arribada a cadascuna de les parades.

2. El dia dels Quatre Fuets, al segon salt de la plaça Viladomat, toquen les persones que fan fila darrere el tabal.

3. A la passada de dimecres, toquen els nens i nenes per ordre d’arribada a cadascuna de les parades.

4. A la passada de dimecres i dissabte a la nit, fins al salt de la plaça del Doctor Saló es prioritza que toquin els nens i les nenes. A partir d'aquest salt es prioritzen els adults i toquen per ordre d'arribada. Durant un salt, toquen una mitjana de cinc persones. El salt de la plaça de Sant Joan és tocat exclusivament per dones.

5. Qualsevol persona que ho desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment al membre titular o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat).

TURCS I CAVALLETS

1. Tothom que salti per primera vegada, cal que assisteixi als assajos que es faran poc abans de la celebració de les festes de Corpus. El calendari dels assajos es publicarà al web www.lapatum.cat.
 
2. Qualsevol persona que ho desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment a qualsevol dels seus membres titulars o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat).

ÀNGELS

1. Qualsevol persona que ho desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment a qualsevol dels seus membres titulars o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat).

En el cas dels Àngels, la regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat les últimes setmanes que la comparsa "té una llibreta on apuntava les persones que hi demanaven de saltar, és una llibretat que ara mateix està tancada i quan s'acabi els noms inscrits en aquesta llibreta que crec que és d'aquí dos anys, començaran a sortejar aquests salts". El 2020 acabaran els noms de la llibreta, i el 2021 sis dels salts s'adjudicaran per sorteig. 

La regidora ha matisat que "vam valorar que l'ús de la llibreta també era un mecanisme de participació, encara que més rudimentari". 

GUITA GROSSA

1. El salt de la plaça de Sant Joan el salten prioritàriament dones.

2. A la baixada de l’hospital aguanten el cap i la barra els nens que ho vulguin. Els nens que vulguin pujar al llom de la guita necessitaran l'autorització dels pares. 

3. Qualsevol persona que desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment a qualsevol dels seus membres titulars o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat).

GUITA XICA

1. La Guita Xica sempre estarà oberta a contemplar, estudiar i si és pertinent aplicar qualsevol proposta externa a la comparsa (ja sigui per col·laboradors o qualsevol ciutadà) per a la millora de qualsevol aspecte.

2. Tota persona que vulgui participar de la comparsa podrà acostar-se durant la festa i demanar-ho a algun dels membres titulars. Si es considera oportú pel bon desenvolupament dels salts, les persones que hosol·licitin podran saltar amb la Guita Xica,  a excepció dels salts de les Patums de Lluïment de dijous i diumenge que els saltaran exclusivament els membres titulars. 

3. Qualsevol persona que desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment a qualsevol dels seus membres titulars o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat).

ÀLIGA

1. La comparsa fomenta i agraeix l’aportació d’idees, suggeriments i observacions si aquestes tenen com a objectiu la millora de les actuacions de l’Àliga i/o el bon funcionament de la festa de la Patum en general. Qualsevol persona que ho desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment a qualsevol dels seus membres, a través del compte de Facebook "Àliga de la Patum" o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat). 

2. L'Àliga té 3 membres titulars i pot tenir un nombre il·limitat de membres no titulars. Els que vulguin ser-hi hauran de ser votats per dos terços dels vots de la comparsa. Les persones interessades en ballar l'Àliga han de reunir les condicions físiques adequades, si hi ha més interès que salts, no es descarta fer-ne un sorteig. 

NANS VELLS
 
1. La comparsa dels Nans Vells està oberta a què tothom qui així ho desitgi pugui participar-hi prèviament amb el vistiplau de la votació dels quatre membres de la plantilla (50+1%).

2. Per tal de poder fer un salt de Nans Vells cal que l’interessat assisteixi a l’assaig general que es fa amb els caps, que sàpiga el ball i que estigui durant la celebració de la Patum amb la resta de la comparsa ajudant a fer rotllana.

3. La comparsa dels Nans Vells estarà oberta a estudiar i valorar propostes amb independència de qui les faci, amb la finalitat d’enriquir més la festa i/o millorar qualsevol aspecte d’aquesta.

4. Qualsevol persona que ho desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment a qualsevol dels seus membres titulars o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat).


GEGANTS

1. Qualsevol persona que estigui interessada en portar els Gegants pot acostar-se en qualsevol moment durant les passades de dimecres i dissabte i provar de portar-los entre salt i salt.

2. Els salts queden reservats als membres de la comparsa siguin membres titulars o no.

3. Qualsevol persona que desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment a qualsevol dels seus membres titulars o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat).


NANS NOUS 

1. La comparsa dels Nans Nous està oberta a la participació de tota persona que desitgi realitzar algun salt amb aquesta. Qui vulgui participar a la comparsa s’haurà de posar en contacte amb qualsevol dels membrestitulars i, lògicament, haurà de ser ratificat per part d’aquests el dia de l’assaig general.

2. Qualsevol persona que desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se personalment a qualsevol dels seus membres titulars o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat).


PLENS I MACES

1. La comparsa del Plens i Maces està oberta a què tothom qui així ho desitgi pugui participar-hi. La comparsa estarà oberta a estudiar i valorar propostes amb independència de qui les faci, amb la finalitat d’enriquir més la festa i/o millorar qualsevol aspecte d’aquesta.

2. Qualsevol persona que ho desitgi pot fer arribar els seus comentaris dirigint-se a qualsevol dels seus membres titulars o bé a través del correu electrònic de la comparsa (vegeu apartat "formularis i documents" al web www.lapatum.cat). 

3. La comparsa posarà a disposició d’aquelles persones que no han saltat mai de ple i no tenen cap vinculació amb membres de la comparsa un mecanisme obert de participació que es detallarà en una normativa corresponent.

4. Si es vol saltar de ple es pot demanar un salt a un dels vestidors. Es poden trobar dimecres i dissabte a l’horari de fer caretes o dijous i diumenge a l’hora de vestir, a la plaça  la Ribera. 
 
Arxivat a