Salut

153 nens i nenes participen al programa de detecció precoç de problemes de salut a Gironella

El programa arriba enguany a la 4a edició a la vila berguedana

per Redacció, Berga | 29 de maig de 2018 a les 10:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una de les alumnes durant les proves de salut. Foto: Ajuntament de Gironella


L’Ajuntament de Gironella, en col·laboració amb les escoles i professionals de la salut, han organitzat la 4a edició del Programa de Detecció Precoç de problemes de salut en escolars. Enguany, i per segon any consecutiu, les exploracions de salut s’han fet als centres escolars per evitar desplaçament a centre mèdics i augmentar la participació.
 
Aquest programa s’adreça de forma voluntària i gratuïta a alumnes de P5, 1r i 4t de primària i se centra en tres àmbits d’especialització: la fisioteràpia, l’optometria i la podologia. A més, s’han fet tallers-xerrades sobre nutrició, i xerrades didàctiques sobre dermofarmàcia i hàbits d’higiene, adreçats a alumnes de 4t, 5è, i 6è.
 
La regidora de Salut Pública, Teresa Terricabres, explica que aquest programa és una iniciativa pionera a la comarca i una mostra que des de l’ajuntament s’aposta per a programes de prevenció en la salut. Terricabres també destaca l’elevada participació d’infants en el programa, que enguany ha fregat el 100% i agraeix als centre educatius i a tots els professionals de la salut la seva col·laboració.
 
Les exploracions de detecció precoç s’han realitzat a un total de 153 infants dels centres educatius de Gironella i Olvan. Els alumnes de 4t de Primària han rebut exploracions de fisioteràpia per a detectar alteracions de la postura i del sistema musculoesquelèctic. Els alumnes de 1r de Primària han participat en una exploració d’optometria per a detectar problemes visuals que puguin afectar el rendiment escolar, i els alumnes de P5 han rebut una revisió de podologia per a detectar de manera precoç l’existència de patologies o anomalies en l’estructura del peu i en l’alineació de les extremitats inferiors. En acabar les exploracions, les famílies reben un informe elaborat pels professionals de la salut.

 

Professionals que participen al programa de detecció precoç de problemes de salut en escolars. Foto: Ajuntament de Gironella

 
D’altra banda, els alumnes de 4t de Primària també han realitzat un taller-xerrada sobre alimentació saludable, els cursos de 5è han rebut una xerrada per a tenir cura de la pell i incidir en la prevenció dels efectes perjudicials del sol i la calor, i els cursos de 6è han assistit a una xerrada sobre els hàbits d’higiene i els canvis que apareixen a l’adolescència.
 
En total, 11 professionals de la salut han col·laborat en aquest projecte: Araceli Burgos (infermera de pediatria),  Roser Cardona (nutricionista), Marta Codina (fisioterapeuta), Xavier Guixé (farmaceutic), Mariona Lores (podóloga), Anna M. Maestro (òptica), Andreu Martínez (podòleg), Montse Noguera (fisioterapeuta), Eva Nuñez (nutricionista), Sònia Ponsà (farmacèutica) i Teresa Terricabres (fisioterapia). 

 

Participació