Més debutants que mai als balls de nans de la Patum

La colla dels Nans Nous manté la tònica d'obertura amb una vintena de balladors nous, mentre que els Nans Vells sumen més novells, setze

Pilar Màrquez Ambròs
28 de maig del 2018
Actualitzat el 29 de maig a les 16:07h
Els Nans Vells de la Patum a la plaça.
Els Nans Vells de la Patum a la plaça. | Martí Albesa
Hores d'ara els nervis dels qui s'estrenaran ja deuen estar a flor de pell. Unes 35 persones ballaran per primera vegada amb una de les dues colles de nanos de la Patum aquest Corpus. Unes 20 ho faran amb els Nans Nous i 16 més amb els Nans Vells. El cap de colla dels Nans Nous, David Cussà, ha confirmat a NacióBerguedà que enguany hi ha una vintena de persones que saltaran per primera vegada a la comparsa, si bé ha explicat que "és la tònica de fa bastants anys" i que "ja fa uns quinze anys pel cap baix" que la colla procura ser el més oberta possible. En el cas dels Nans Vells, aquesta Patum suma més balladors novells que mai. "És un dels anys amb més persones noves, amb setze nous balladors, i la veritat és que això fa patxoca, és maco que tothom pugui participar", ha afirmat el cap de colla dels vells, Òscar Guijarro. 

Els dos caps de colla coincideixen en què l'aposta d'ambdues comparses és arribar a tothom que ho vulgui provar. "Des de la comparsa dels Nans Nous, i dels titulars que en formem part, pensem que això [el ball] no és nostre, i que el que hem de fer és fer-ne partícep a tothom que en tingui ganes", ha ressaltat Cussà. De la mateixa manera, Òscar Guijarro ha apuntat que la comparsa dels Nans Vells "cada vegada és més oberta, tant de cara als joves que pugen de la Patum Infantil com per la gent que vulgui demanar participar-hi". 

Òscar Guijarro ha assegurat que, de cara l'any vinent, procuraran activar un sistema online, per tal que aquelles persones que vulguin un salt i no els coneguin, o bé no s'atreveixin a demanar-ho, ho puguin sol·licitar directament per aquesta via. "Sempre i quan hi hagi salts i sigui amb antelació, obrirem aquesta possibilitat", ha dit. "De cara els propers anys suposo que hi haurà propostes diferents, estem oberts a què tothom doni la seva opinió per poder saltar", ha remarcat Guijarro. 

La comparsa dels Nans Vells s'organitza amb quatre titulars amb uns cinc salts per cap i 12 col·laboradors, que tenen dos salts, que també poden donar, sempre i quan ho comuniquin. "Entre tots ho votem, ho parlem i ho consensuem, un 60% dels salts els farà altra gent", ha afirmat Guijarro. "L'any passat ja va saltar molta gent amb nosaltres, estem procurant donar més oportunitats", ha detallat Òscar Guijarro. 

Als Nans Nous, hi ha 12 titulars, amb 3 salts cadascú. "Però mai els fem tots tres, en general la nostra mentalitat és que ja està bé que fem un salt o dos si és necessari; però que el que hem d'intentar el màxim possible és que salti gent nova", ha destacat Cussà. De fet, la meitat dels salts els ballen debutants. "L'any passat es van fer els reglaments de règim intern, però prèviament la nostra comparsa ja tenia un protocol intern, on s'especificava com s'entrava a formar part de la comparsa, i com s'arribava a ser cap de colla. Fa molts i molts anys que totes les decisions de la comparsa són democràtiques i de tots els membres titulars, i així s'ha plasmat al reglament", ha afirmat David Cussà. 

El procés per assolir més transparència i la democratització de les colles de la Patum va portar aires nous a la comparsa dels Nans Vells l'any passat. La colla va votar Òscar Guijarro com a nou cap, en comptes de ratificar Oriol Sosa

L'assaig general dels nanos per aquesta Patum va ser dissabte passat al Pavelló Vell. "Les persones que saltaran per primera vegada ja s'han afegit a un grup de WhatsApp, fan pinya entre ells, hi ha empatia, és maco de veure", ha assenyalat Guijarro, que se n'ha mostrat molt satisfet.
 
Homenatge dels Nans Vells a Josep Casellas

Els Nans Vells homenatjaran diumenge de Corpus, durant la Patum de Lluïment, a Josep Casellas amb un ball que data d'entre els anys 50 i 60.  "Es ballava d'una altra manera, i gràcies al Màrius Lucas i al Miquel Moya, hem rescatat el ball", ha destacat Òscar Guijarro. Josep Casellas, que va morir aquest passat abril, va ser cap de colla dels Nans Vells prop de 25 anys, entre 1972 i 1996.
 
Els Nans Vells també estrenaran enguany unes castenyoles personalitzades i unes llances noves basades en documentació antiga. 
Arxivat a