Les entitats de Puig-reig aposten per convertir l'antiga biblioteca en un centre cívic

La proposta sorgeix del procés de participació ciutadana que va engegar-se a l'abril, però ara encara s'ha de definir el disseny i el reglament d'usos de l'espai, que ha d'esdevenir polivalent

Pilar Màrquez Ambròs
28 de maig del 2018
Actualitzat a les 23:54h
La proposta acordada majoritàriament per les entitats s'ha exposat en plafons a l'Ajuntament de Puig-reig.
La proposta acordada majoritàriament per les entitats s'ha exposat en plafons a l'Ajuntament de Puig-reig. | Ajuntament de Puig-reig
L'antiga biblioteca de Puig-reig de la plaça Nova esdevindrà un espai per a entitats i ciutadania i una sala polivalent. El procés de participació ciutadana per decidir quin ús es dona a aquest equipament ha tancat aquest dilluns la fase d'esmenes. Malgrat que, del procés de participació previst inicialment, se n'han acabat modificant alguns dels passos respecte a allò que s'havia marcat. La regidora de Participació Ciutadana, Alba Camps, ha explicat a NacióBerguedà que "en els dos primers tallers que va haver-hi el 13 i el 28 d'abril, els representants de les entitats de Puig-reig van arribar a un consens i, a partir d'aquell punt, ja es va anar definint com un projecte que tenia una mirada molt àmplia i que feia que totes les entitats que van participar-hi s'hi sentissin incloses". 

Segons Camps, "el que va passar és que no va sortir més d'un projecte, en va sortir un, però com que s'havia dit que les persones podrien participar de dues maneres diferents, o presentant un projecte i participant en aquesta primera fase o votant; no es va voler excloure la part de la població que havia de poder votar i el que s'ha fet és obrir un període d'esmenes al projecte consensuat".
 

L'antiga Biblioteca de Puig-reig se situa a la plaça Nova, en ple centre urbà. Foto: Arxiu


La intenció del consistori era convertir les idees i propostes de la ciutadania en diferents infografies perquè, a l'hora de votar una idea, fos més fàcil copsar-ne l'essència. Les diferents propostes havien d'exposar-se per la Festa Major de Puig-reig, que va finalitzar la setmana passada.

Com que només ha acabat defensant-se un projecte - que tot i així permetrà una destacada amplitud d'usos a l'antiga biblioteca - el que s'ha exposat finalment són plafons amb infografies i informació d'aquesta iniciativa concreta. Aquesta informació s'ha situat de cara al públic a l'Ajuntament de Puig-reig, del 23 al 28 de maig, i s'ha obert una bústia per presentar-hi esmenes o suggeriments. 

"Recentment hem rebut una altra proposta d'un col·lectiu en concret, i ara hem de veure si la seva idea encaixa en aquest projecte més generalista que va sortir als tallers", ha dit Alba Camps, que ha recordat que tot plegat és un procés que encara està en marxa.

Disseny i reglament d'ús

L'opció que té un ampli suport de les entitats de la població és la d'un espai de múltiples usos per a entitats i ciutadania i una sala que serveixi per fer-hi actes o exposicions. "Si es vol simplificar, es pot dir que és un centre cívic amb una sala polivalent, però no és ben bé això. Perquè el que hi ha, de moment, és un predisseny", ha afirmat Camps. "A més, el que considerem nosaltres és que la participació de la ciutadania no pot limitar-se a definir-ne l'ús. Perquè si qui ho dissenya i ho executa ho fa d'una altra manera, pot acabar no assemblant-se gens al que tu havies pensat", ha apuntat. Així, que ara també hi haurà un procés participatiu per al disseny final de l'espai.

"És una fase molt inicial de decisió", s'ha mostrat prudent Camps. "Ara començarem a treballar amb algú que ens faci el disseny, i les persones que s'han interessat per formar part de tot el procés", ha comentat la regidora puig-reigenca. "De la mateixa manera que el procés serà també íntegrament participatiu, quan definim el reglament d'ús per aquest local", ha advertit Camps. "Nosaltres serem el màxim de transparents possibles, perquè tothom sàpiga com es desenvolupa tot plegat", ha recordat Alba Camps.

Un espai per a tothom

En total, als dos tallers de l'abril hi van participar una vintena de persones. En el primer, entre 7 i 8 ciutadans de Puig-reig, tots integrants d'associacions de la població, i en el segon, unes 12 o 13 persones, també majoritàriament membres d'entitats. "El que pretén ser aquesta sala és un espai per a totes i per tots. Hi ha una part, que és la més gran, que ha d'esdevenir una sala per fer exposicions i, segons es va acordar, també hi haurà una sala per fer teatre de petit format. De la mateixa manera, s'han plantejat separacions retràctils pels espais, perquè quan interessi ocupar més lloc, es pugui fer", ha dit Camps.

"Una de les idees que van donar els membres de les entitats és la de col·locar-hi una cuina office per tal que, quan es fa alguna activitat a la plaça Nova, es pugui cuinar allà, i una zona de manualitats que pugui utilitzar tothom qui vulgui. Així com una àrea més convencional amb taula, algun sofà, per si les entitats el necessiten o algú vol anar a llegir", ha descrit Alba Camps. 

L'Ajuntament de Puig-reig ha engegat el procés participatiu, el primer del municipi, de la mà de la Diputació de Barcelona. "A partir d'ara s'aniran fent reunions amb les persones que estiguin interessades a veure com el projecte va endavant, per poder-ne definir tant el disseny, com l'execució, com el reglament d'ús", ha matisat Alba Camps. 

Un projecte per desenvolupar el 2018

Però quan es podran donar aquests nous usos a l'antiga biblioteca? "Inicialment nosaltres ja plantejàvem que l'ajuntament disposava per aquest projecte d'un pressupost d'entre 50.000 i 100.000 euros", ha dit Camps. "La Diputació de Barcelona, dins del suport que dona al projecte de participació de ciutadania, s'haurà de mirar les esmenes que es facin i assessorar-nos sobre com s'ha d'executar forma adequada. Quan abans es pugui fer millor", ha assegurat Alba Camps.

"No podem parlar de terminis perquè depèn molt del disseny que surti: no és el mateix posar una paret retràctil que no que s'hagi de col·locar, que una cuina. Tot plegat també alenteix el procés", ha conclòs Alba Camps. No obstant això, la regidora confia en què el projecte pugui desenvolupar-se del tot dins d'aquest any 2018. El disseny també n'acabarà establint els costos. 
Arxivat a