600 persones gaudeixen del 21è Memorial Ricard Cuadra amb més músics i els arranjaments de 1911

Cinc directors han estat damunt de l'escenari: Jesús Badia i Pepe Balasch a la primera part, Jordi Sabata (i Jesús Badia) a la segona, i intervencions de Sergi Cuenca i Robert Agustina

Pilar Màrquez Ambròs
27 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:13h
Jordi Sabata ha dirigit l'inici de la segona part del Memorial que ha recuperat arranjaments de Cobeño.
Jordi Sabata ha dirigit l'inici de la segona part del Memorial que ha recuperat arranjaments de Cobeño. | Pilar Màrquez Ambròs
El vint-i-unè Memorial Ricard Cuadra ha aplegat unes 600 persones aquest dissabte al vespre a la plaça de Sant Pere de Berga. Ha estat una edició marcada per la col·laboració entre la Banda del Memorial, dirigida per Jesús Badia que substituïa Sergi Cuenca, i la Big Band de l'Escola Municipal de Música de Berga, sota la batuta de Pepe Balasch. Així com per la recuperació dels arranjaments de música patumaire de Fernando Cobeño que daten de 1911 i que són les partitures més antigues que es coneixen de la festa.

Aquesta darrera és una música que el berguedà Jordi Sabata va trobar fa pocs mesos a l'Arxiu Comarcal del Bages. Sabata ha estat en conseqüència l'encarregat de dirigir la interpretació d'aquestes partitures. 

Prop d'un centenar de músics han pujat a l'escenari aquest dissabte, una quantitat extraordinària i gens habitual. El responsable del Memorial, Pep Moneo, ha destacat també a l'inici del concert que enguany se celebra el 25è aniversari del Concert de Música Oblidada de la Patum, que va oferir Ricard Cuadra el 1993; i en el qual va recuperar peces antigues com La Patumaire o l'harmonització del Ball de l'Àliga de Joan Baptista Lambert.

De la proposta de la primera part del concert d'aquest dissabte, Moneo ha accentuat que la Banda del Memorial sempre ha intentat buscar la col·laboració amb l'Escola Municipal de Música de Berga amb uns resultats "excel·lents". Pep Moneo ha recordat que Sergi Cuenca no ha estat enguany qui dirigia el Memorial Ricard Cuadra a diferència de les anteriors edicions. "Enlloc d'ell, tenim tres directors i, sobretot, tenim un compositor excel·lent que és el Pepe Balasch, que és qui ha fet les obres que escoltareu", ha afegit Moneo.
 

Pepe Balasch porta la batuta de la Big Band de l'Escola Municipal de Música. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Balasch compta amb una dilatada experiència en la direcció de big bands, com la de l'Escola Àtic de Solsona, la de l'Escola de Música de Sant Joan de Vilatorrada i A la Big Bom Band, amb la qual ha enregistrat amb artistes tan destacats com David Pastor, Manel Camp, Joan Monné o Lluís Vidal. 

El concert ha començat amb la interpretació del Cant dels ocells per part dels músics de la Banda del Memorial i la Big Band. Una pancarta per la llibertat dels presos polítics mostrada pels músics ha marcat un dels primers aplaudiments de la nit.

La primera part ha inclòs cinc peces composades pel director de la Big Band, Pepe Balasch, que han estat interpretades alternativament per aquesta formació i per la Banda del Memorial dirigida per Jesús Badia, format a l'Escolania de Montserrat i que dirigeix des de fa anys l'Orquestra de Cambra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Jove Orquestra de la Catalunya Central. 
 

Jesús Badia ha dirigit aquest dissabte la Banda del Memorial Ricard Cuadra. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Partitures de 1911
 
En la segona part del concert, l'al·licient destacat era la interpretació d'algunes peces dels arranjaments realitzats per Fernando Cobeño fa un segle, que s'han complementat amb diverses peces més actuals per tal d'oferir un salt de Patum complet. Cobeño va escriure les músiques de Patum escoltant els enregistraments fets en uns cilindres de cera, per tal que la Banda del Batalló de Caçadors de Reus pogués tocar la música de la Patum. Ho va fer després que les formacions musicals de la ciutat d'aleshores, que eren l'Harmonia Berguedana i La Constància, es neguessin a tocar arran d'un conflicte amb l'Ajuntament de Berga de l'època.

A la mitja part del Memorial, Pep Moneo, ha avançat que aquesta part del concert permetria  "conèixer l'estil de les bandes anterior al període de la Guerra Civil, en comparació amb els arranjaments posteriors realitzats per Lambert, Cuadra i Cuenca". 

Per fer evident la diferència entre peces, els músics han tocat dues vegades el ball de l'Àliga, tal i com es tocava el 1911 i ara. Amb humor, Moneo ha explicat la història de les partitures de Cobeño i ha donat pas al tercer director de la nit, Jordi Sabata. Sabata ha subratllat que el popular Ella s'ho pensa no ha canviat pràcticament en res en 117 anys, i ha advertit que havien treballat per respectar la manera de situar primera i segones veus fins a final del segle XIX.

Quant al descobriment de les partitures patumaires, Jordi Sabata ha assegurat que no s'esperava trobar-les i que van sobresortir de l'oblit després que comencés a investigar sobre Fernando Cobeño, que constava en actes municipals de 1919 com autor d'uns arranjaments de Patum. El concert ha finalitzat amb la interpretació de diverses peces dirigides per Jesús Badia.
 

Vista general de la plaça de Sant Pere durant el concert. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


També hi ha hagut les intervencions de Sergi Cuenca - que aquest 2018 s'ha agafat un any sabàtic en la direcció del Memorial perquè està immers en diversos projectes professionals - i Robert Agustina. Cadascun d'ells ha dirigit la interpretació d'una peça de Patum arranjada per si mateix a petició de Jesús Badia. Badia ha titllat "d'imprescindible" la figura de Cuenca al Memorial Ricard Cuadra. 
 
El Memorial s'inclou en els actes de celebració de la Patum i està organitzat pel Memorial Ricard Cuadra i l'Ajuntament de Berga i compta amb la col·laboració de l'Escola Municipal de Música de Berga, la Cobla Ciutat de Berga i la Societat Coral Unió Berguedana. 

La música de Patum ha embolcallat la Plaça Cremada a partir de les 10 de la nit i l'atmosfera ha estat familiar i de constants aplaudiments. Només el so de petards, no de Patum sinó de veïns que celebraven la victòria a Europa del Reial Madrid, ha trencat breument amb la màgia.

Bona acollida al CAT de Barcelona
 
Pep Moneo ha celebrat, paral·lelament, la bona acollida que va tenir el concert que va fer-se dijous al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona i que es va retransmetre en streaming pel portal web 'fes ta festa'. L'actuació a Barcelona va comptar amb el seguiment en directe de 2.000 persones. 
 

Moment en què s'ha interpretat El cant dels ocells i s'ha alçat una pancarta a favor dels presos. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Músics de la Big Band de l'Escola Municipal de Música. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a