Corpus

La Patum de les Andròmines supera totes les expectatives i sedueix grans i petits

La Patum Infantil i els Castellers de Berga celebren l'èxit absolutíssim de la convocatòria i asseguren que l'any vinent es repetirà

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 25 de maig de 2018 a les 23:45 |
La Patum de les Andròmines ha omplert d'entusiasme i ganes de Patum la plaça de les Cols. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Èxit absolutíssim. La Patum que proposaven des de la Patum Infantil i els Castellers de Berga no podia haver tingut una millor primera edició. Perquè ha estat de ben segur la primera Patum de les Andròmines de moltes que vindran. Centenars de nens i nenes de Berga s'han reunit aquest divendres a la plaça de les Cols disposats a fer Patum amb figures i elements diversos i casolans. Maces que els més petits tenien per casa, gegants de tota mida, nans idèntics als reals però en xic, i d'altres que eren una capsa amb ulls i boca, nenes fent d'Àliga amb un ram de flors a la boca i passos brillantment apresos i molta xerinola.

Ha estat una celebració anàrquica, vibrant i que ha enamorat des d'un primer moment a grans i petits. 

 

Rialles i somriures en un ball de nans. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els infants s'han llençat a fer Patum a la plaça de les Cols. Han gaudit com mai i s'han hagut d'atènyer a poques normes, encara que no s'ha notat massa: La canalla de Berga ha demostrat conèixer-se a la perfecció els rituals patumaires i la falta i impossibilitat d'utilitzar fuets no ha estat un impediment. Un dels moments més emocionants ha estat quan tres nenes han ballat l'Àliga enmig d'una rotllana que no tenia res a envejar a les de la Patum de plaça, amb tot l'encert del món i una il·lusió que pràcticament es respirava. Una d'elles s'ha col·locat un ram de flors a la boca, l'ha subjectat amb força entre les dents, mentre que dues companyes la guiaven pas per pas. 
 
Patum anàrquica


La Patum Infantil ha fet l'últim assaig i, llavors, ha arribat l'anarquia i la genialitat dels més menuts.

A les 7, havien començat a assajar les comparses de la Patum Infantil que s'han desplegat pels carrers del nucli antic i l'han impregnat de les melodies i ritmes de la festa. Els Gegants a la plaça Sant Joan; els Turcs i Cavallets i l’Àliga, a la plaça del Forn; els Nans Nous i els Nans vells, davant el Casal Panxo; i les comparses de foc, a la plaça de les Cols. Al final, Gegants i Guites han fet Tirabols a la mateixa plaça de les Cols fins que, en aquest cas sí, s’han acabat els fuets. Després, ha arribat una Patum entranyable i diferent: la de les Andròmines.
 

Anarquia i entusiasme en una tarda diferent de Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Sense foc però amb moltíssimes ganes de fer còrrer el públic davant les Guites o saltar amb una de les moltes maces que hi havia a mà entre un batibull de pares, mares, nens i nenes de totes les edats i berguedans estupefactes davant d'una activitat que acabava de superar totes les expectatives. El punt culminant han estat els Tirabols amb una gentada saltant i tot l'entusiasme en cada nota de Patum. 
 
"Estem molt contents. Quan vam tirar endavant la iniciativa sabíem que podia convocar molts infants berguedans, perquè a casa qui més qui menys hi té una figura o altra de Patum. Després de l'èxit és indubtable que repetirem", ha manifestat el coordinador de la Patum Infantil, Sergi Montaner Teti. El president dels Castellers de Berga, Ignasi Ballús, ha recordat que l'activitat va sorgir de la idea que, a molts barris de Berga, la canalla juga a fer Patum setmanes senceres abans de la festa. "Que millor que puguin recuperar aquesta tradició aquí i de la mà d'una sinergia entre la Patum Infantil i els Castellers de Berga que ha estat molt positiva", ha dit Ballús. 

Diada castellera de luxe

Ballús ha recordat que els de la camisa blava demanen suport als berguedans i a les institucions amb la campanya 'Amb el Cine hi guanyem tots', per tal de poder mantenir el seu local com un eix viu d'activitats de la ciutat. Aquesta ha estat una qüestió que també ha tingut en compte Sergi Montaner. Abans de l'última tongada de Tirabols, Montaner ha demanat "un aplaudiment molt fort" pels castellers i ha demanat que ningú s'oblidi d'acompanyar-los en la Diada Castellera de diumenge en què actuaran posant-hi el millor de si mateixos i faran d'amfitrions de dues de les millors colles del país, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca.
 

Un infant amb una de les moltes guites que han participat a la festa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Molts petits han demostrat saber-se els passos a la perfecció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Participants a la Patum de les Andròmines amb les figures reals de la Patum infantil de fons. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació