L'alcalde de Puig-reig respon a Millo i li retreu que actuï des del «totalitarisme»

Josep Maria Altarriba considera que el requeriment del delegat del govern espanyol proposa "eliminar la llibertat d'expressió"

Pilar Màrquez Ambròs
25 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:24h
L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba.
L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba. | Pere Gendrau
L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha respost amb contundència la carta d'Enric Millo en què el delegat del govern espanyol a Catalunya demanava que es retiressin els símbols independentistes dels espais públics. Altarriba ha expressat "estupefacció" davant la petició que fa Millo d'eliminar de l'espai públic "determinada simbologia" i ·prohibir-ne la seva col·locació". A més, el batlle puig-reigenc ha titllat de "totalitarisme" tant el requeriment com l'actitud del govern espanyol i ha retret a Millo que proposi "eliminar la llibertat d'expressió". Josep Maria Altarriba governa Puig-reig després de guanyar les eleccions de 2015 amb la formació Junts per Puig-reig, sota el paraigua d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). 

Josep Maria Altarriba ha explicat a NacióBerguedà que la resposta a Millo va consensuar-se amb l'equip de govern. Altarriba ha defensat que "és una resposta prou lògica i prou normal, davant del fet que Enric Millo envia una carta amb un requeriment i unes recomanacions que ens semblen fora de lloc". Altarriba ha mostrat sorpresa davant la carta: "Jo quedo estupefacte que se'ns digui quins símbols es poden posar i quins no es poden posar al carrer, personalment em sembla un atac a la llibertat d'expressió". Altarriba lamenta que "en comptes de controlar els grups violents que només destrueixen, el que fan és criminalitzar accions pacífiques i cíviques, això s'ha de dir i s'ha de manifestar". 

Altarriba ha assenyalat que la carta té un to "dur" perquè "em sembla que ja va sent hora que, des dels que tenim responsabilitats públiques, posem damunt la taula tot un seguit de temes, ja va sent hora que diguem prou".  Josep Maria Altarriba ha reiterat que "quan algú que està per damunt teu, et prohibeix dir i expressar l'opinió, d'això jo sempre n'he dit totalitarisme".  
 
Altarriba afirma en la carta: "Convindrà amb mi que, tant aquests símbols com altres que hi ha repartits arreu del món, tenen significat ideològic o polític, no més ni menys que, per exemple, la bandera espanyola que hi ha col·locada en molts indrets del nostre país".

Així mateix, l'alcalde de Puig-reig afegeix en la missiva que "el que vostè ens proposa als alcaldes i alcaldesses de Catalunya és eliminar un dels pilars fonamentals de la Democràcia: la llibertat d'expressió i manifestació" i adverteix: "Això, en el cas del municipi que jo represento, no ho permetrem de cap manera". 

"La diferència entre democràcia i dictadura"

"La diferència entre els grups de ciutadans que posen llaços grocs a l'espai públic i els grups d'ultres violents és que, els primers creen idees i sinergies, i els segons només saben destruir", hi diu Altarriba. "I la diferència entre vostè i jo és la tolerància: mentre jo mai l'increparia per no portar un llaç groc a l'alçada del cor (malgrat que m'agradés que el portés), vostè em criminalitza perquè jo el porto. Aquesta és la diferència entre democràcia i dictadura, entre tolerància i intransigència", assenyala.

"I no en tingui cap mena de dubte. De cap de les maneres seguirem les seves recomanacions.  Els veïns del municipi que en aquests moments represento podran continuar manifestant-se pacífica i cívicament mentre això no malmeti el mobiliari urbà que, això sí, és patrimoni de tots", conclou. 
Arxivat a