El Teatre Patronat projectarà estrenes i cinema més actual

L'objectiu de l'associació 9,5 mm és continuar oferint cinema de qualitat, amb la diferència que a partir d'ara no els caldrà esperar que el Blu-Ray hagi sortit a la venda | La nova programació d'estiu començarà diumenge 10 de juny

Pilar Màrquez Ambròs
23 de maig del 2018
Actualitzat a les 19:05h
Teatre Patronat de Berga.
Teatre Patronat de Berga. | Cine 9,5 mm
L'associació 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic recuperarà les projeccions de cinema comercial al Teatre Patronat de Berga a partir del pròxim diumenge 10 de juny. Ho explica Ramon Gassó, un dels impulsors de la iniciativa. L'entitat va cobrir el 2015 el buit de cinema que hi havia a la comarca, adaptant el Teatre Patronat a les projeccions cinematogràfiques i apostant pel cine d'autor i de qualitat, després que el Cinema Catalunya hagués tancat portes el 2013.

La principal problemàtica era que fins ara l'entitat havia d’esperar que les pel·lícules estiguessin disponibles al mercat en Blu-Ray per programar-ne una sessió. Ara l'associació 9,5 mm ha fet un pas més: s'ha inscrit al Registre d’Empreses Audiovisuals de Catalunya (REAC). L'entitat s'ha convertit, doncs, oficialment en exhibidor de cinema i haurà de sotmetre's també a les inspeccions pertinents. Això significa que podrà accedir a l'oferta de totes les distribuïdores cinematogràfiques i tenir accés a pel·lícules més actuals i, fins i tot, a estrenes.

L'objectiu no és fer la competència a cinemes d'empreses privades com el de Manresa, Vic o Puigcerdà, però sí mantenir ben viva la presència de cinema a la comarca. L'associació 9,5 mm disposa ja també de taquillatge oficial, és a dir d'entrades numerades, com qualsevol altre cine. "És un pas més per consolidar el projecte", ha comentat Ramon Gassó. Gassó ha destacat que s'ha llogat també un projector DCP (Digital Cinema Package) que aportarà més definició a les projeccions. "No tenim els diners per comprar-lo, així que hem contactat amb una empresa i en lloguem un", ha matisat Gassó.

El projector permetrà que les instal·lacions del Teatre Patronat no tinguin limitacions a l'hora de projectar pel·lícules. "Hi havia l'opció de continuar utilitzant Blu-Ray però distribuïdores com Universal o Fox no n'utilitzen", ha assenyalat Gassó. Les pel·lícules es projectaran, com fins ara, cada diumenge a dos quarts de 7 de la tarda. A més, també s'estudiarà potenciar les projeccions que es fan els dijous, que fins ara són bàsicament les pertanyents al Cicle Gaudí de cinema català.

Però això vol dir que Berga acollirà a partir d'ara l'estrena de pel·lícules de taquilla estratosfèrica i hipercomercials com "Els Venjadors" o "La Guerra de les Galàxies"? Amb les condicions actuals del Teatre Patronat no seria impossible, si s'arribés a un acord sobre els costos amb la distribuïdora, però no n'és el principal objectiu.

"Potser sí que, de tant en tant, apostarem per un títol més comercial, però el nostre propòsit és continuar apostant per un tipus concret de cinema de molta qualitat, com fins ara, amb la diferència que podrem projectar-lo molt abans del que podíem, presentarem títols molt més actuals del que ens era possible", ha dit Ramon Gassó. 

El cost de les entrades es manté a 5 euros

La nova programació d'estiu s'estrenarà el diumenge 10 de juny, però encara no se'n pot anunciar el títol, perquè s'està acabant de lligar la distribuïdora. El que no variarà serà el preu de les entrades. Es manté a 5 euros, i els socis les poden comprar a 1 euro. La quota de soci s'ha incrementat, això sí: de 30 a 40 euros anuals. L'objectiu és fer el més fàcil possible l'accés dels berguedans al bon cinema. "Si cal ajustar els números més endavant, llavors pot ser sí que haurem de pujar el preu", ha afegit Gassó. L'associació 9,5 mm compta en l'actualitat amb fins a uns 300 socis. 
Arxivat a