Les faies verdes fan fum; les seques, foc

L'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola fa una crida a la responsabilitat perquè l'herba no es culli verda

Redacció
24 de desembre del 2014
Actualitzat a les 23:28h
Fia-faia a Sant Julià de Cerdanyola
Fia-faia a Sant Julià de Cerdanyola

Fia-faia a Sant Julià de Cerdanyola


La planta amb què es construeixen les faies que s'encenen cada 24 de desembre a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola, la Chephalaria leucanta, s'està extingint als llocs habituals del Berguedà. En d'altres paraules, aquesta herba cada vegada creix menys i pitjor allà on els nostres avis la collien. Un problema derivat del fet d'agafar-la verda i que està afectant greument la festa. 

Així ho han explicat membres dels ajuntaments dels dos municipis, que han remarcat que l'herba s'ha de collir entre finals de novembre i principis de desembre i no abans perquè, si no, això impedeix que caiguin les llavors. Que cada vegada més persones la cullin a finals d'estiu o abans és un dels grans problemes amb què s'està trobant la Fia-faia a l'Alt Berguedà, una festa d'orígen incert amb arrels paganes que celebra el solstici d'hivern durant la vigília de Nadal.

En aquest sentit, tant Bagà com Sant Julià de Cerdanyola ja fa anys que intenten conscienciar la població i els visitants perquè no la cullin verda, tot i que el problema sembla que es va reproduint. Pe això, aquest any s'ha avisat el cos d'Agents Rurals perquè vigilin que ningú la culli abans d'hora, ha explicat l'alcalde de Cerdanyola, Joan Soler, un seguit d'accións de vigilància que esperen que es puguin anar repetint de cara als anys vinents. 

Els motius, ha remarcat, són que cada vegada hi ha més gent, sobretot de fora i a Bagà, que vol participar a la festa amb una faia. Per això, des de fa alguns anys ja hi ha alguns punts de venda d'aquesta planta a la vila, des d'on es poden comprar faies que, moltes vegades, es construeixen amb herbes que s'han anat a buscar en grans quantitats després de l'estiu. 

Aquesta recol·lecta improcedent, però, té un factor que la delata. Segons ha indicat Joan Soler, l'herba collida verda fumeja molt, mentre que la que s'ha collit quan ja era seca crema amb flama: “Això ho hem anat detectant en els darrers anys; és com el tronc de pi al foc, que si és verd treu molt fum i si no, fa flama”. 

No obstant això, de moment no s'han emprès mesures més contundents per preservar l'herba. L'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola ha afirmat que, per la seva part, els ajuntaments no hi poden fer massa, de manera que ha fet una crida a la responsabilitat de les persones, així com a tots els ciutadans de Bagà i Cerdanyola perquè respectin la festa i ajudin a mantenir la tradició.