Berga dona suport a Venturós i exigeix que els seus vots no es converteixin «en paper mullat»

Unes 200 persones es concentren a la plaça de Sant Pere de Berga per protestar contra el judici "polític" que podria inhabilitar l'alcaldessa

Pilar Màrquez Ambròs
21 de maig del 2018
Actualitzat a les 21:02h
Una gentada s'ha congregat a la plaça de Sant Pere.
Una gentada s'ha congregat a la plaça de Sant Pere. | Pilar Màrquez Ambròs
Unes 200 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça de Sant Pere de Berga, davant de l'Ajuntament, per donar suport a l'alcaldessa Montse Venturós i protestar contra el procés judicial que podria inhabilitar-la. La mobilització s'ha dut a terme després que aquest migdia el judici a Venturós, per no retirar l'estelada del consistori durant dues convocatòries electorals, hagi quedat vist per sentència. Un gran llaç groc ha presidit el centre de la plaça a les 7 en punt, i també s'ha desplegat una gran lona d'un dels edificis del costat del consistori amb el lema "Mai caminaràs sola". Un comunicat, que han signat i llegit conjuntament els grups municipals de la CUP, PDECat i ERC, ha denunciat que una possible inhabilitació de l'alcaldessa "convertiria en paper mullat els vots de les berguedanes i els berguedans en les últimes eleccions municipals del maig del 2015". 

Paral·lelament, una representant de la plataforma de suport a l'alcaldessa "Democràcia vs Tribunals", Montse Mas, ha llegit un manifest en el mateix sentit. La plataforma, que conformen mig centenar d'associacions de Berga i d'arreu del país, ha expressat que una inhabilitació "suposaria una violació fragant de la voluntat del poble berguedà i del mandat popular que l'alcaldessa defensa". Montse Mas ha explicat que el judici, que aquesta tarda s'ha tornat a titllar de "polític", és "un autèntic contrasentit". En aquest sentit, la plataforma ha reclamat que es posi fi a "la persecució cap a l’independentisme". 
 

Acte de suport a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'alcaldessa Montse Venturós ha estat l'encarregada de llegir la part final del comunicat dels grups municipals. "Em van citar a declarar, no hi vaig assistir, em van detenir i em van dur per la força i avui ens han jutjat", ha iniciat Venturós la seva part de discurs. "Som aquí, a l'ajuntament, per fer que l'administració municipal funcioni, per ajudar a construir un poble on tothom tingui els serveis que es mereix. Volem millorar les condicions de vida dels nostres veïns i veïnes. I també, no ens n'amaguem pas, som aquí per servir a la causa de l'alliberament nacional i social", ha expressat l'alcaldessa. "Si els tribunals espanyols volen intentar defenestrar-nos per una bandera penjada en un balcó, nosaltres haurem de saber respondre amb unitat, amb coratge, pacíficament, i sense deixar de fer la feina del dia a dia", ha advertit. "Sense fer cap pas enrere, amb la consistència dels que saben a qui s'enfronten i que han decidit plantar cara, com tants companys i companyes que abans de nosaltres han partit la repressió d'aquest Estat antidemocràtic", ha afegit la batllessa.

Venturós ha avisat en finalitzar que "respondrem al costat de la gent d'un poble que ja no està disposat a deixar-se trepitjar i que té clar quin és l'objectiu". 
 

Montse Venturós, durant la lectura d'un comunicat que han signat els grups municipals de la CUP, el PDECat i ERC. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El manifest també ha agraït la presència de les múltiples persones que s'aplegaven a la plaça de Sant Pere aquesta tarda. "Reconforta veure's aquí després d'un dia desagradable en què hem hagut de tornar a deixar de banda la tasca que se'ns va encomanar aquí a l'Ajuntament per assistir a un judici absurd, malintencionat i totalment polític", ha llegit el portaveu del PDECat, Ramon Minoves. "També sabem que no van de broma i que no van dubtar a empresonar sense condemna i a 600 quilòmetres de casa el Jordi Cuixart i el Jordi Sànchez, líders d'entitats independentistes sense cap responsabilitat política", ha afegit. "Tampoc els ha tremolat el pols amb els consellers i la presidenta del Parlament", ha expressat també el comunicat conjunt.

"Segur que tots esteu assabentats de com hem arribat fins aquí, però deixeu-nos repetir una vegada més aquesta història d'obediència als compromisos municipals", ha dit la regidora d'ERC, Ermínia Altarriba. "L'any 2012, el ple d'aquest ajuntament, va acordar que l'estelada onejaria al balcó fins al dia de la independència", ha assenyalat. "Des de l'Estat espanyol, i coincidint amb les convocatòries electorals autonòmiques i estatals del 2015, se'ns va voler intimidar perquè ens féssim enrere d'aquest petit acte de rebel·lia", ha lamentat la part del manifest de la qual ha fet lectura Altarriba. 

Manifest pels drets polítics dels consellers nomenats per Torra

Manel Escobet de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha llegit el manifest de l’ANC, en què s'exposa que "tots els consellers nomenats per Quim Torra tenen els seus drets polítics intactes i poden ser restituïts". Ha reclamat manifestar-se a partir d'una "resposta unitària transversal i contundent” davant del veto estatal. Com cada dia, a les 7 de la tarda, el Cant dels Ocells ha sonat també a la plaça de Sant Pere de la capital berguedana per exigir l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. 
 

Un gran llaç groc ha estat desplegat al bell mig de la plaça. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a