Comença el judici contra l'alcaldessa de Berga per no retirar l'estelada

La vista pot decidir el seu futur polític ja que la Fiscalia demana la inhabilitació durant sis mesos i una multa de 540 euros

Pilar Màrquez Ambròs
21 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:09h
Montse Venturós, abans del judici
Montse Venturós, abans del judici | Pilar Màrquez
Aquest dilluns al matí ha començat el judici contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per no retirar l'estelada de l'Ajuntament coincidint amb dues eleccions. La batllessa de la CUP es juga el seu futur polític ja que la Fiscalia demana inhabilitar-la durant sis mesos i una multa de 540 euros per un delicte de desobediència. Una condemna podria impedir potencialment a Venturós acabar el mandat o, fins i tot, concórrer a les municipals de 2019.
   
El judici se celebrara des de dos quarts d'11 del matí d'aquest a Manresa. La batllessa hi ha assistit, però ho faamb una estratègia "de confrontació" i "amb una lògica de no col·laboració amb els jutjats i els tribunals de l'Estat", tal com va confirmar en una compareixença davant dels mitjans dijous passat. Una decisió que ha pres perquè, segons va explicar també dijous, "ara podrien fer el judici sense la persona acusada i no podem deixar que els tribunals facin un judici sense la possibilitat que puguem dir alt i clar què pensem".
 
L'alcaldessa berguedana, l'advocat de la qual és l'exdiputat de la CUP Benet Salellas, no revelarà fins al moment de la vista oral si respondrà les qüestions de totes les parts o, fins i tot, si declararà. Tanmateix, el que està clar és que Montse Venturós seguirà una estratègia notòriament diferent a la que va mantenir durant la fase d'instrucció en què no va personar-se en fins a dues ocasions als jutjats d'instrucció de Berga i va acabar sent detinguda i posada a disposició judicial el 4 de novembre de 2016. "No totes les estratègies serveixen per a tots els moments", ha defensat Venturós al respecte.

La Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga, que s'ha constituït tot just aquesta setmana amb el suport d'una cinquantena d'entitats, tant de la capital del Berguedà com d'altres punts de la comarca i del país, ha convocat una concentració de suport a Venturós aquest dilluns a les 10 del matí davant de l'edifici judicial de Manresa. També hi haurà una mobilització a favor de la batllessa berguedana a les 7 de la tarda davant de l'Ajuntament de la ciutat de Berga.
 
"La independència la conquerirem demostrant que la legitimitat de les urnes vol ser silenciada per una legalitat que ja només accepta una minoria, i per tant, jo, com a alcaldessa em dec al poble, i això és el que faré, respectar la decisió del poble". Amb aquestes paraules va expressar-se Montse Venturós el 2016 quan estava sent investigada per no haver retirat l'estelada del balcó en la fase d'instrucció. Venturós va plantar el jutge el 5 d'abril i el 17 d'octubre de 2016. Quan va ser posada a disposició judicial el 4 de novembre d'aquell any va defensar davant del magistrat la decisió de no retirar la bandera estelada del consistori perquè "en aquest cas l'Ajuntament tenia un mandat claríssim que era mantenir l'estelada al balcó de l'edifici consistorial". Venturós va assegurar en sortir de la seu judicial que continuaria treballant "per aconseguir els objectius polítics, l'alliberament nacional i social dels Països Catalans sencers".
 

Montse Venturós, abans d'entrar al judici. Foto: Pilar Màrquez

Arxivat a