La Patum de la Pietat fa escola i acull amb èxit la música en directe als salts de dissabte

Els organitzadors en destaquen el paper de "planter" patumaire i asseguren que la representació infantil d'enguany ha estat molt concorreguda

Pilar Màrquez Ambròs
19 de maig del 2018
Actualitzat a les 22:10h
Àliga de la Patum Infantil de la Pietat, aquest dissabte.
Àliga de la Patum Infantil de la Pietat, aquest dissabte. | Pilar Màrquez Ambròs
Els nens i nenes de Berga han jugat sempre a fer Patum a mesura que s'acosta el Corpus. La Patum de la Pietat n'és un exemple que batega amb vida pròpia, i ara també amb música en directe en cadascuna de les seves representacions, al cor del barri vell. Els organitzadors de la festa són els propis veïns. Des de l'Agrupació de Veïns i Comissió de Festes del carrer de la Pietat la fan possible, i organitzen també diversos actes paral·lels durant el cap de setmana. Després d'una passada pels carrers molt concorreguda divendres al vespre, aquest dissabte la Patum de la Pietat ha estat protagonitzada, com és habitual, per la canalla d'aquest i d'altres punts de la ciutat. Una Patum de rialles, corredisses, salts, colles d'amics de bracet, pólvora i fuets com totes les altres Patums, però amb ànima de barri.

A les 7 en punt de la tarda, la música dels Turcs i Cavallets ha sonat al carrer de la Pietat. No ha estat música enllaunada com ho era en edicions anteriors, sinó la dels instruments de la xaranga dels Entrompats Band, que provenen de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB). El president de l'agrupació de veïns, Aureli Rodríguez, ha valorat positivament aquest fet: "És un element més en una Patum que volem que continuï portant gent al barri, però sense massificar-se", ha dit.
 
Aureli Rodríguez, que preparava pinxos al servei de bar que el barri afegeix cada any a la festa per autofinançar-se i que implica la col·laboració de moltes persones, ha destacat positivament l'assistència de públic i el fet que la pluja hagi donat prou treva per a deixar gaudir els més menuts. Marta Amat, tresorera de l'entitat, hi ha coincidit a peu de plaça. "Hi ha molta afluència de gent, és un no parar", ha assenyalat Amat.

"Malgrat que divendres mateix esperàvem pluja també vam tenir molta assistència i com que aquest any teníem la banda de l'Escola de Música i també la xaranga dels Entrompats vam poder allargar-ho una mica", ha afegit Amat.
 

Àngels durant el salt de Maces, a la Patum de la Pietat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Marta Amat ha posat en valor, a més, que la Patum de la Pietat és un altre "planter" patumaire. "Per exemple, als turcs i cavallets hi tenim nens de quatre anyets", ha afirmat. Tot destacant que "si bé el ball no sempre surt perfecte, la canalla hi posa moltes ganes i s'ho passa molt bé". Amat ha explicat que els balls s'han estat assajant durant els dissabtes anteriors, encara que no sempre ha estat possible trobar-se. La voluntat hi era, així que les comparses - les unes rere les altres - han sortit a plaça, i han posat el millor de si mateixes: Turcs i Cavallets, Maces, Guites, Àliga, Nans Vells, Gegants i Nans Nous. "De Plens, a la Patum Infantil de la Pietat en surten dotze", ha avançat Aureli Rodríguez, en el descans entre el primer i el segon salt de Patum, encara molt pendents d'un temps inestable i gris. Però amb la intenció de fer Patum fins al final. En total, tres salts amb cadascuna de les comparses, Plens i Tirabols.

La festa de la Pietat també ha estat la primera de les Patums en haver d'afrontar l'increment d'exigència de l'Estat respecte l'ús de la pirotècnia. "Està anant tot molt bé", ha puntualitzat Rodríguez.

Com a la Patum Infantil, l'edat és un factor a l'hora de permetre entrar la canalla a les comparses de foc, "i sí que és veritat que ens ha costat una mica més trobar nens i nenes, sobretot per participar en les Guites i fer d'Àngel", ha ressaltat Amat. La tresorera de l'entitat ha dit que aquest era el motiu pel qual els nens i nenes que feien aquest paper, han tingut menys descans, i han pogut fer menys rotacions que els seus companys.  
 

Encenent el fuet d'una de les Guites, aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El Tabal, una de les novetats

El Tabal, d'Artesania Camps i molt similar en mides al de la Patum Infantil, ha estat una de les novetats d'enguany a la festa del barri. El petit tabaler no ha deixat d'acompanyar la festa amb el tradicional retruc de Pa-tum que, diuen, va donar nom a la celebració berguedana multicentenària de la ciutat de Berga. 

El motiu pel qual aquest 2018 s'ha canviat el Tabal de la festa és, sobretot, la incomoditat que suposava l'anterior, d'un diàmetre més petit. "També sona millor", comentaven aquesta tarda els acompanyants del menut tabaler. 

Aquest diumenge la celebració de la Pietat continua, amb Patum de Lluïment al migdia i Patum Completa, també amb música en directe de la xaranga dels Entrompats Band. 
 

Nans Vells de la Patum Infantil de la Pietat, aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una nena es tapa les orelles durant el salt de Maces. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a