Gironella debatrà sobre el futur de les colònies industrials del Llobregat

Les jornades tindran lloc el 25, 26 i 27 de maig amb reflexions sobre els nous usos que es poden donar al patrimoni, la cultura i la vida als antics nuclis tèxtils

Redacció
18 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:39h
Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, que acollirà bona part de la programació.
Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, que acollirà bona part de la programació. | Wikicommons/ Quimpuig12
Les antigues colònies tèxtils del Berguedà seran objecte d'un cap de setmana de reflexió i activitats. L'escenari escollit és el municipi de Gironella, que acollirà aquestes jornades els propers dies 25, 26 i 27 de maig. Amb el lema "El futur de les colònies industrials del Llobregat", es reflexionarà sobre el paisatge, la cultura, el patrimoni i la vida en aquests nuclis.
 
L'alcalde de Gironella, David Font, ha manifestat "la importància de fer un debat a fons sobre el patrimoni actual i els possibles nous usos, aprofitant l'experiència d'altres punts del país i d'Europa on aquest procés de reconversió ja l'han fet". De fet, el municipi ha començat una estratègia d'internacionalització del patrimoni industrial visitant experiències en altres indrets europeus i alhora buscant les complicitats amb països i entitats europees que, conjuntament amb les accions ja previstes dels Fons Feder 2014-2020 a través del Consell Comarcal del Berguedà, es pretén actuar definitivament en aquests espais i tornar-los a utilitzar.
 
El tret de sortida serà divendres 25 a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou amb una jornada gratuïta de conferencies i debats al voltant de dos eixos: el valor del paisatge cultural, amb ponències de Dani Gutierrez, de Territori Obert, Eusebi Basanellas, vicepresident del Patronat del Museu de la Colònia Vidal, i Mario Sunyer, de Batlle i Roig Arquitectes; i experiències d'utilització d'espais industrials per a nous usos de les colònies industrials, amb l'exemple de les RecStores, el Konvent de Cal Rosal, les Fàbriques de Creació de Barcelona i el projecte Vidàlia per la dinamització de la colònia de Cal Vidal.

Aquestes jornades compten amb la implicació i col·laboració de la Comissió Europea, amb seu a Barcelona, coneixedors del patrimoni existent i vinculant-ho amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural que se celebra durant el 2018.
 
Les jornades continuaran al llarg de tot el cap de setmana, amb visites a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou d'11 del matí a 2 de la tarda el dissabte i diumenge, i una visita teatralitzada dissabte a les 12 del migdia a càrrec de Tràfec Teatre a la mateixa Torre de l'Amo.
 
D'altre banda, diumenge al matí, l'espai cultural La Fàbrica de Cal Metre serà l'escenari del concert de Joan Rovira, guanyador del premi Enderrock 2018, i a la tarda acollirà la presentació del conte "Gironella, un viatge en el temps". Les entrades pel concert de Joan Rovira es poden comprar a les oficines de l'Ajuntament de Gironella i a la Llibreria Guinó a partir del dimarts 22 a un preu de 5 euros, o a taquilla, 7 euros.
 
Paral·lelament, diumenge se celebrarà la ja tradicional caminada – pedalada ruta de les colònies que recorre les colònies de la comarca des de Berga fins a Cal Riera (Puig-Reig).
 
La calendarització de les jornades en aquestes dates no ha estat casual, sinó que s'ha volgut enllaçar aquelles iniciatives de fa temps que es porten a terme amb aquelles més innovadores que es fan i sobretot es volen potenciar de cara al futur.
 
Arxivat a