El carrer de la Pietat és a punt per oferir el primer tast de Patum

La festa tindrà música en directe cada dia i estrena tabal però, a més, les Maces, les Guites i els Plens del barri seran els primers que afronten l'enduriment de les exigències estatals

Pilar Màrquez Ambròs
18 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:20h
La Guita a la Patum de la Pietat.
La Guita a la Patum de la Pietat. | Aida Morales/Arxiu
La Patum del carrer de la Pietat tindrà música en directe en cadascuna de les representacions de la festa que es faran aquest divendres i durant el cap de setmana. Es tracta d'una novetat respecte anys anteriors, gràcies a la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) i a la xaranga Entrompats Band. El president de l'Associació de Veïns del carrer de la Pietat, Aureli Rodríguez Lladó, ha explicat a NacióBerguedà que "els últims anys, la banda de l'Escola Municipal de Música tocava els divendres a la passada pels carrers, i diumenge a la Patum de Lluïment. Però aquest any, per casualitat, vam parlar amb els responsables d'Entrompats Band, que són cap a una vintena de músics també de l'EMMB, i els vam demanar si era viable que vinguessin a la Patum Infantil de dissabte i a la Patum completa de diumenge que no tenien música en directe", ha relatat Aureli Rodríguez. La resposta que en van tenir va ser positiva, així que la Patum d'aquest carrer guanya aquest 2018 més dosis de música en viu. 

"És un canvi respecte els anys anteriors, però he de dir que força temps enrere, amb en [Joan Carles] Rubio com a president de l'entitat veïnal, ja va haver-hi un període d'uns dos o tres anys en què la Patum de la Pietat va tenir música en directe cada dia", ha puntualitzat Rodríguez.

L'objectiu dels veïns del carrer de la Pietat, segons ha explicat Aureli Rodríguez, és que "aquesta Patum sigui una Patum de barri, que tibi el màxim que es pugui, però sense massificacions". Rodríguez ha matisat que "volem que vingui molta gent, perquè ens autofinancem a través del servei de bar i dels espònsors, tot i que no de manera massiva com està passant a la Patum de Berga". Segons Rodríguez, "el que vol la gent del barri és que la quitxalla i la gent gran hi gaudeixi". 

La Patum que se salta cada any quan s'acosta la segona pasqua estrenarà també tabal. "Té unes dimensions similars o iguals a les del Tabal de la Patum Infantil, i està fet a escala". El motiu és que "el tabal que teníem era de diàmetre petit i feia que els nanos que el tocaven es piquessin els dits amb les anelles", ha dit Rodríguez. "L'any passat vam reparar el que hi havia perquè estava molt malmès, però ja teníem al cap fer un Tabal nou", ha afegit Aureli Rodríguez. "Dona una mica més d'imatge, sona millor i el més important, que els nens no s'hi faran mal". 

L'essència de la Patum de la Pietat és, especialment, el seu caràcter continuista. La festa començarà aquest divendres a les 8 del vespre amb una cercavila pels carrers del barri amb la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB). A l'acabar, s'obsequiarà els veïns amb tandes de Patum. 

Dissabte, es farà el IV Taller-Concurs de Dibuix Infantil i, a les 7 de la tarda, la primera Patum Infantil del barri. El Tabal es tornarà a sentir diumenge quan, després d'un esmorzar, recollida de plantes aromàtiques i timons a Tagastet i una despertada general amb repic de campanes començarà la Patum de Lluïment. A la tarda, es farà el repartiment del Concurs de Dibuix i també les distincions honorífiques a les persones que han ajudat en les festes durant anys. I finalment, tandes de Patum completa amb Plens i Tirabols. 

La  Patum de la Pietat finalitzarà dilluns, amb una despertada general de campanes i, a les 12 del migdia, santa missa a l'església de la Mare de Déu de la Pietat. 


La primera de les Patums en l'any de l'enduriment de condicions pels fuets

Aquest 2018 la delegació del Govern de l'Estat a Catalunya ha endurit els requisits per a la utilització dels fuets. El 2017 l'Ajuntament de Berga va haver d'acreditar la quantitat exacta de fuets que es gastarien cada dia en total a la festa. Aquest any, la Guàrdia Civil, cos responsable del compliment de la normativa de productes pirotècnics, demanarà quants fuets gasta cada colla per dia. Un extrem que no només afecta les festes de l'Octava de Corpus en si, sinó també la Patum del carrer de la Pietat i la de l'escola especial de la Llar Santa Maria de Queralt. 

Això significa que s'han numerat fuets per aquesta Patum, però també que els veïns de la Pietat han de complir estrictament amb les condicions per edat en el maneig d'elements pirotècnics, una condició que com en el cas de la Patum Infantil els afecta de ple des de l'any passat. "Tothom que estigui vinculat en una comparsa de foc ha de tenir el certificat d'expert, a la Pietat també ens el vam haver de treure. Si ho anem a mirar, allò que es feia abans de passar les maces d'un a l'altre, si no hi ha el certificat d'expert entremig, legalment no es podria fer", avisa Rodríguez.

Programa de la Patum de la Pietat 2018.
Arxivat a