Educació

El Berguedà forma petits inventors que aquest dijous exposen les seves creacions a Puig-reig

Fins a 103 alumnes de cinc centres de la comarca participen a l'Expo Innova PETIT

per Redacció, Berga | 17 de maig de 2018 a les 10:19 |
L'Expo Innova PETIT se celebra aquest dijous a l'Institut de Puig-reig. | ADBerguedà
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fins a 103 Alumnes de cinc centres educatius de secundària del Berguedà participen aquest dijous al matí a l'Expo Innova PETIT.  Els alumnes presentaran el seu prototip davant d’experts, innovadors, empresaris i electes de la comarca a l'institut de Puig-reig. Aquest acte és la culminació del treball realitzat dins el Programa PETIT (Programa Educatiu, Tecnologia, Innovació i Treball), que fomenta la innovació tecnològica, la creativitat i l'esperit emprenedor a l’ESO. Aquest any hi han participat l'Institut de Puig-reig, l'Institut Pere Fontdevila, l'Escola Xarxa, Vedruna Berga i l'Institut Guillem de Berguedà. 
 
El Programa PETIT és un projecte creat per Valnalon i impulsat i coordinat a la comarca per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, amb la complicitat i participació dels diferents centres educatius, on l'alumnat conforma diferents equips d’innovació a l’aula. Cada equip el componen 3 o 4 alumnes, els quals dissenyen i creen un producte innovador que millora la qualitat de vida de les persones treballant de manera autònoma, a través d’un ensenyament guiat. Innova PETIT es planteja el repte de fomentar la comunicació, creativitat, innovació i el desenvolupament de capacitats emprenedores entre els diferents agents socials, de la mà de l'alumnat d’Educació Secundària Obligatòria. 
 
En la primera fase del procés, observen i analitzen l'entorn per detectar necessitats o problemes. Un cop detectats, generen idees que poden donar-los una solució tangible. Analitzen la viabilitat de cada idea i seleccionen la més factible, convertint-la en realitat. Entrant així a la segona fase del projecte, la construcció del prototip. Finalment, veuen les possibilitats de comercialització del mateix i treballen en l'última fase encaminada al llançament del producte, presentant-lo a l'Expo Innova PETIT.
 
Al llarg d'aquest procés també s'han realitzat visites i assessoraments per part d’experts de l’OEPM (Oficina Espanyola de Patents i Marques), on s’expliquen com es pot protegir la propietat intel·lectual i industrial, molts casos de com s’han convertit en realitats projectes i prototips que ara són d’us comú entre la majoria de la població. Centrant l'atenció en la importància de la innovació i la creativitat per donar resposta a les necessitats de la població, amb nous instruments fruits de la imaginació.
 
Aquest projecte suposa la primera trobada entre molts joves i la innovació. No es tracta només de promoure l’ús de les tecnologies, sinó que introdueix la innovació com a principal factor per al desenvolupament de les competències, augment de la creativitat, foment de la creació de noves empreses i impuls de l’esperit emprenedor dels ciutadans. 
 
La riquesa de la trobada radica en la possibilitat que tenen les persones joves i personal docent, professionals de l’educació i famílies, empreses i entitats de compartir experiències i comprovar com diferents idees solucionen diferents complexitats pròpies de la vida diària. 
Aprendre jugant és la manera més eficaç d’adquirir nous coneixements i mitjançant aquest projecte les i els participants compartiran l’experiència de pensar, construir i defensar prototips senzills que milloren i produeixen canvis en objectes de la seva vida quotidiana. 
L'acte de presentació dels prototips en l'Expo Innova PETIT està obert a tots els públics. 

 

Participació